Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět rychlých receptů z kuřecích prsou: Napíchněte je na špíz, zabalte do tortilly nebo připravte šťavnaté pikantní kari
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Kuřecí maso milujeme pro možnost jeho rychlé a jednoduché úpravy. A nemusí to pokaždé být celé pečené kuře, výborně lze připravit jeho jednotlivé části. Pokud po vánočním období počítáte kalorie, libová kuřecí prsa jsou ideální volbou pro dietní, ale chutné pokrmy.

Správná příprava kuřecích prsních řízků

Kuřecí prsní řízky mají jemnou chuť a rychle z nich můžeme přichystat dobré jídlo. Tato část kuřete neobsahuje prakticky žádný tuk a maso je jemné. Nevýhodou může být to, že se při špatné přípravě vysuší. Důležité je proto neupravovat kuřecí prsa zbytečně dlouho, pomůže jim i naložení. Prospěje jim také společnost šťavnaté zeleniny a omáčky.

1. Indické kuřecí kari

Kuřecí prsa a smetana. Tyto dvě ingredience se milují. Přidat k nim můžeme třeba kari. Kari koření se dá pořídit v obchodě, ale také si tuto směs můžeme připravit sami. Co do ní dát? Základem je kurkuma, zázvor, kardamom, pepř, ve směsi bývá i chilli, koriandr, římský kmín a skořice.

Výsledkem použití této směsi je jídlo, které má trochu pikantní chuť a připravíme ho velmi rychle. Když použijeme smetanu, není nutné přidávat smetanový sýr, který bývá v seznamu ingrediencí, aby jídlo nebylo příliš těžké. Ideální přílohou je rýže natural.

Náš tip: Připravte si indické kuřecí kari s rajčaty.

2. Kuřecí kung pao

Kung pao je velmi oblíbená klasika. Když si tento pokrm chceme dobře vychutnat, je třeba naložit maso do marinády. Sice nás to při přípravě trochu zdrží, ale proležení masa se vyplatí. Dopřejte mu alespoň 3 hodiny. Pak už je to záležitost pár minut.

Při přípravě kung pao nesolíme, stačí nám sójová omáčka, do které maso nakládáme. V jídlu se mísí sladkost, slanost, kyselost i ostrost. Při přípravě využíváme i sladké bílé víno, správně sem patří rýžové víno ShaoXing. To seženeme v obchodech s asijskými surovinami.

Náš tip: Přichystejte si kuřecí kung pao s nesolenými arašídy a jasmínovou rýží.

3. Kuřecí špízy

Chcete naprosto jednoduché a velmi rychlé jídlo? Pak zvolte špízy. Jsou efektní a výborné. Výhodou je, že na ně můžete naskládat to, co právě máte doma. Z nespočtu variant vyzkoušejte třeba tuto.

Co na ně budete potřebovat? 500 g kuřecích prsou, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 pikantní klobásy a 3 cibule. Na marinádu: šťávu z limetky, čerstvý zázvor, sójovou omáčku, 1 lžíci medu a olivový olej.

Jak na to? Na marinádu smíchejte v misce trochu olivového oleje, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor a med. Maso nakrájejte na stejně velké kusy a dejte do marinády. Stačí hodina, ale ideální marinování je přes noc.

Papriky omyjte, vykrojte semeníky a nakrájejte je na kousky. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na menší kusy. Klobásu nakrájejte na kolečka. Na špejle střídavě napichujte maso, kousky papriky, cibule a kolečka klobásy. Na koncích by měla být klobása. Grilujte v troubě a průběžně potírejte zbytkem marinády.

4. Kuřecí fajitas

Co je fajitas? Fajitas je jídlo jídlo mexických rančerů, kteří žili na západě amerického Texasu. Původně se pokrm připravoval z hovězího masa, dnes se často využívá i maso kuřecí, obvykle kuřecí prsa.

Kuřecí fajitas se podává na tortille. Můžete si ji přinést z obchodu, ale i připravit doma. Fajitas je plné barev, vůní i chutí. Patří do něj koření, jako jsou uzená paprika (doplněná o třtinový cukr), sladká i pálivá paprika, mletý kmín, cibule, česnek, někdy i chilli koření, tymián.

Kromě masa v jídle najdeme i různé druhy paprik, proto je pokrm tak krásně barevný. Připravuje se v jednom hrnci. Fajitas se před podáváním většinou zdobí zakysanou smetanou.

Náš tip: Připravte si výborné kuřecí fajitas

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

5. Kuřecí prsa po francouzsku

Variant kuřecích plátků z prsou je bezpočet. Ve francouzské variantě samozřejmě nechybí víno, kuřecí prsíčka doplňuje omáčka z výpeku a zeleninová příloha. Vynikající k tomu jsou pečené brambory nebo hranolky. Jídlo vypadá efektně a je jednoduché na přípravu. Přichystejte si kuřecí prsa po francouzsku.

Náš tip: Vyzkoušejte kuřecí prsa s omáčkou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více