Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tortilla moučná

Lehký oběd nebo večeře ve stylu pikantní mexické kuchyně? Na to rozhodně potřebujete tortillu! Křehké placky se dají běžně koupit, ale domácí jsou prostě lepší a navíc je jejich příprava opravdu snadná.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 24 min Doba tepelné úpravy: 1 min

25 min (24 min příprava + 1 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 454 kJ /
2 260 kcal
Bílkoviny58,50 g
Tuky59,50 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 45 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy365,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na válu smícháme mouku, sůl a sádlo. Krok 2: Za postupného přilévání vody uhněteme tuhé těsto. Těsto musí být hladké. Krok 3: Těsto můžeme dále zpracovávat okamžitě, nebo jej uložit na 24 hodin v mikroténovém sáčku do lednice. Při dalším zpracování by však mělo mít pokojovou teplotu. Krok 4: Těsto rozdělíme na 10 až 12 kousků a na pomoučeném válu jej rozválíme na tenké placky. Krok 5: Suchou litinovou pánev rozpálíme a placky na ní opečeme přibližně 30 vteřin z každé strany.

TIP: Jak nejlépe nachystat tortillu

Zveřejněno 27. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tortilla moučná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Vl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tortilla moučná

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Vl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

To byly zatím nejlepší domácí tortilly, jaké jsem dělala :-)

Prosím kolik gramů je šálek?Děkuji.

Vynikajicí :yes: :-* Doporučuji všem vyzkoušet :-K

Pridavam 15. bodika!:-K

Tak jsem to take konecne vyzkousela ...super testo, mnamky tortillas!
Pridala jsem fotecku. Tu zeleznou panev (26cm) jsem koupila za pouhych $1,99 v Goodvillu, uz asi pred 6 lety a delam na ni vsechno mozne jak na sporaku, tak v troube ...steaky, ryby a dokonce na ni pecu i Apple Pie, Pizzu, ta panev je proste k nezaplaceni.:yes::-))
Diky za receptik!:-K

Martinečka 23. 1. 2015 17:46
Děkuji za radu těsto je super už patří do mé kuchařky :)

Martinečka: Prosím, sádlo rozehřáté?

Vynikající těsto, perfektně se s ním pracuje, výborné, za chvilinku usmažené Tortilly.:yes:

A:Se sádlem je to asi o chlup lepší, ale dá se jak máslo, tak i chuťově a "pachově" neutrální olej (třeba panenský olivový není dobrý nápad).

Jinak já si celkem běžně dělám třeba jen 1 (slovy jednu :-) ) tortillu, když nestihnu koupit pečivo, nebo když dojde. A je to všechno jen variace na téma... 50 g mouky, 5 - 10 g sádla, cca 1g soli 30 ml(g)vroucí vody. mouku se solí a sádlem dám do běžného hlubokého talíře, zaleji vroucí (!) vodou. Napřed trochu rozpatlám lžící nebo vidličkou, tak po čtvrt až půl minutě (docela rychle to chladne) to už jde bez problémů propracovat rukou a je to jen příjemně teplé...

Udělám z toho kuličku,na linku položím mikroténovou fólii (třeba sáček), na ní tu kuličku a zase fólii a rozmáčknu tu kuličku těsta do co nejtenčí placky dnem kastrolu. Podle tuhosti těsta (není vždy úplně 100% stejné) pak případně ještě tu placku prsty roztáhnu do požadované velikosti - viděl jsem v istruktážním videu, jak to dělají v jižní Americe domorodkyně :-). mezitím už rozehřívám normální teflonku (odhad tak na 200°C), na které to prostě opeču tak říkajíc od oka (řekl bych 10 - 15 s. po každé straně). A je hotovo. Celé to netrvá víc, jak nějakých 5 minut. Což je méně, než kdybych si skočil do sámošky pro dva rohlíky, kterým tak jedna takováto tortilla odpovídá.:-))

Zkoušel jsem to s máslem místo sádla, protože jsem zrovna sádlo doma neměl a dalo se to. Věřím, že se sádlem to bude super.

Super rychlé a hlavně chutné, jen těch dvanáct placek se mi moc nedařilo, byly malé ;-) díky za recept a posílám bod

eeeeeeeeee 19. 7. 2013 14:00
výborný recept:-)) akorát že z polovičního množství mám jen 4ks:-O a smažím na klasické palačinkové pánvi,takže myslím že jsou tenké dost:-D

jo a ještě samo , že best je litina , ale udělat je jasně můžete i na teflonce sklokeramice atd. z toho se už tak nestřílí ale před podáváním (ohřívat) zrovna tak , takže zapomeńte na mikrovlny z toho se střílí ;-)to samé při zapékání do trouby , do grilu ne mikro !

Ahoj tak tohle je ten skutečně správný recept přímo , jak je dělají Mexičani pročítal jsem pár dotazů odp. č 1 - tortilly jsou pšeničné i kukuřičné a č.2 - lámou se proto , že je dlouho pečete (spíš sušíte) - skladovat se dají v igelitu v lednici cca.týden - převod 1 kg mouky - 500g sádla - důležitá je ta voda musí být vlažná - po upečení rozložit pak na sebe naskládat asi po 20 ti , otočit a ještě jednou poskládat do vlhké utěrky a potom do igelitu , pokud nějaké zbudou ;-) a musí to fungovat - ohřát znovu na plotně před podáváním

Moc dobré! Dělala jsem je z poloviční porce a dala jsem víc mouky, protože se mi to hodně lepilo (ale možná jsem předtím nechtěně dala víc vody - čtvrt hrnku se špatně odhaduje...). Smažila jsem je na pánvi na palačinky a před podáváním uložila do igelitového pytlíku.

JudyVa:
Omlouvám se, nevím proč to vynechalo písmenko "r". Pochopitelně "do kastrolu".....

Tématické fráze:
tortila recept, tortilla recept, tortilla, tortilla, recept tortila, recept tortilla, tortilla recepty, tortilla těsto, kukuřičná tortila recept, tortilly recept, moucne placky, tortila těsto, tortila recepty, recepty tortilla, tortilla wraps, výroba domací tortilly, kukuřičné tortily recept, recept na tortillu, kukuřičná tortilla recept, tortilla recept na těsto

Suroviny:
mouka hladká, sůl, sádlo, voda

Přidat fotografie receptu