Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle
29. 1. 2024 Vaření
Dozlatova opečené krásně křupavé bramboráky, to jsou jedny z pokladů české kuchyně. Bez této klasiky se čas od času obejde jen málokterá domácnost. Jejich příprava se však skoro všude trochu liší.
Co patří do bramboráku
Bramboráky patří mezi naše oblíbená tradiční jídla z brambor. Mají spoustu krajových odlišností, pokud jde o ingredience i chutě. Základem bramboráku bývají strouhané brambory (nahrubo, najemno nebo půl na půl), česnek, majoránka a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje bramborák
Nastrouhané brambory se v některých receptech nechávají vykapat a tekutina se vymačkává a slévá. Ke křupavosti přispívá nastrouhání nahrubo. V některých receptech se můžete dočíst, že je nutné zajít brambory trochou horkého mléka, aby si uchovaly hezkou barvu. Někdy se přidává na zahuštění mouka. Aby byl bramborák hezky křupavý, můžeme vyměnit mouku za strouhanku.
Pak už přidáme jen vajíčka, majoránku, utřený česnek a sůl. V některých variantách nechybí pepř, mletý kmín. Těsto pořádně promícháme, aby byly chutě rovnoměrně rozložené. Ideální je upéct nejprve zkušební bramborák a potom případně dochutíme. Tato bramborová placka totiž pojme relativně hodně koření i česneku. Řídíme se ale vlastními chutěmi.
Zmíněné obměny bramboráku obsahují třeba cibuli, někdy zase nakrájený špek nebo anglickou slaninu. V bramborácích bývá někdy i zelí, jindy sýr.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit bramborák
Bramborák jde sice péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, ale chuťově je pak jiný. Krásně křupavou texturu získá během smažení ve vrstvě oleje nebo lépe na sádle. Přebytečný tuk po osmažení odsaje ubrousek nebo papírová utěrka.
Než budeme nabírat nové těsto, vždy směs pořádně promícháme, některé části mají tendenci se usazovat, a pak by chuť i textura byly pokaždé jiné.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit křupavé bramboráky
Na čtyři porce budete potřebovat: 6-8 brambor, 2 vejce, sůl, česnek, majoránku, strouhanku a olej/sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte je do mísy. Očistěte a rozdrťte také česnek. Přidejte ho do mísy, stejně jako rozklepnutá vejce, sůl a majoránku podle chuti. Důkladně zamíchejte, aby byla chuť rovnoměrná. Místo mouky přidejte trochu strouhanky, aby těsto nebylo moc tekuté. Nesmí ale být ani příliš husté. Po promíchání smažte na rozpáleném oleji dozlatova a pak odkládejte na ubrousek, aby okapal tuk. Nejkřupavější bramboráky jsou po usmažení.
Náš tip: Připravte si křupavé bramboráky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Co uvařit ke špeclím? Můžete je servírovat jako hlavní chod, přílohu i dezert
Špecle, z německého spätzle, jsou tradičním pokrmem v germánských zemích. Na přípravu těsta vám postačí pouze mouka, vejce, sůl a mléko, případně… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více