Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborák s kuřetem a sýrem chutná skvěle třeba se salátem.
Zdroj: freepik / freepik

Bramborák, známý též jako lokše nebo cmunda si získal oblibu po celém světě. Jeho příprava není složitá, vyžaduje však správnou volbu surovin a důkladné dochucení. Nemusí to však být vždy pouze koření, co dodá bramboráku jedinečnou chuť, skvěle totiž funguje i sýr nebo dokonce mražené kuřecí maso.

Vylepšené těsto

Bramboráky jsou tradičně české jídlo, které je typicky připravováno z brambor, vajec, mouky a koření. Klasický bramborák je vlastně placka bez náplně, existují však varianty, do kterých je možné přidat různé další ingredience. Mezi oblíbené přísady, které mohou být použity do těsta na bramborák, patří uzené maso nebo slanina pro extra chuť a křupavost i různé druhy sýrů, jako jsou eidam, niva, mozzarella nebo bryndza.

Zelenina i bylinky dodají chuť

Přidat se však dají také různé druhy zeleniny, jako je například paprika, rajčata, zelí, cuketa nebo kukuřice, z hub pak žampiony či hříbky, nebo kousky klobásy. Pro větší pestrost a přírodní chuť mohou být do bramboráků přidány také bylinky, například petržel, kopřiva, pažitka a další.

Při přípravě bramboráků s „náplní“ je důležité ji přidat do těsta ve správný čas tak, aby byla rovnoměrně rozložena a bramboráky se dobře usmažily. Náplň se obvykle přidává do již připraveného těsta a poté se celá směs smaží na pánvi do doby, než je hotová.

Maso má svůj čas

U bramboráku se strouhaným mraženým kuřecím prsem a mozzarellou je však postup odlišný. Maso se totiž do těsta přidává hned na začátku, aby se dobře propojilo s bramborami i sýrem.

Bramborák se strouhaným kuřetem

Na přípravu netradičního bramboráku s kuřecím masem budete potřebovat: 1 mražené kuřecí prso, 1 šalotku, 2 větší brambory, 1 vejce, ½ lžičky sušeného oregana 200 g sýru mozzarella, 2 lžíce olivového oleje (nehodí se ale extra panenský, který se může připalovat), 1 lžíci másla (nejlépe přepuštěného), petržel, sůl a pepř.
Jak na to?

  1. Kuřecí prso nerozmrazujte a do mísy ho nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakrájejte šalotku a přidejte ji ke kuřeti.
  2. Brambory také nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte do mísy.
  3. Na řadu přichází vajíčko, které rozklepněte do směsi. Osolte a opepřete, přisypejte sušené oregano a nastrouhanou mozzarellu. Vše důkladně promíchejte.
  4. Na vyšší pánev nalijte olivový olej a přidejte lžíci másla. Směs naneste na rozpálený tuk.
  5. Na pánvi vytvořte placku, přikryjte ji pokličkou, zmírněte plamen a pomalu smažte 15-17 minut. Mezi tím si nakrájejte petržel.
  6. Placku obraťte a, pánev opět přikryjte pokličkou a smažte dalších15 minut.
  7. Hotový bramborák servírujte posypaný čerstvou petrželí. Jako příloha se hodí lehký zeleninový salát.

Náš tip: Jestli nechcete smažit bramboráky na pánvi, vyzkoušejte je podle našeho videoreceptu připravit v troubě:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více