Jiřina Bohalová v mládí z nouze jedla i tlačenku pro psy. Dnes ale ráda vaří i peče, třeba tento strouhaný koláč
30. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Dvaadevadesátileté herečce by neutuchající energii a duševní svěžest mohli závidět i lidé o několik desítek let mladší. Jiřina Bohdalová je prostě přírodní úkaz. Je o ní známé, že ráda vaří a peče pro sebe a své blízké a je také autorkou populárních kuchařek.
Vaření v televizi
Jiřinu Bohdalovou mohou fanoušci televizního vaření každý týden stále sledovat v pořadu České televize Hobby naší doby. Tam funguje jako průvodkyně pořadu a se svými hosty, většinou z řad hereckých kolegů, připravuje i zajímavé pokrmy. Diváci tak mohli vyzkoušet například cibulovou polévku, lososa v trojobalu s chorvatským salátem, kuřecí paličky v medové marinádě nebo bábovku s červenou řepou.
Mohlo by vás zajímat
Nejlépe prý vaří, když má hlad
Slavná herečka o sobě říká, že „mlsná huba dobře vaří“ a nejlépe jí to prý jde, když je hladová. Lásku k dobrému jídlu si přinesla z domova. Její maminka byla také vynikající kuchařka a některé její recepty pro Jiřinku zůstaly nedostižné, například maminčina vánočka. Zato podle jejího osvědčeného návodu připravuje například tažený štrúdl.
Mohlo by vás zajímat
Musela se spokojit s tlačenkou pro psy
Slovo dieta moc ráda nemá. Je totiž zvyklá vařit poctivou českou kuchyni. Zcela se ztotožňuje s výrokem svého tatínka, že „ze všeho ovoce mám nejraději maso“.
Přesto Jiřina Bohdalová zažila doby, kdy měla hodně hluboko do kapsy, a to v 50. letech, kdy komunisté zavřeli jejího tatínka. Dokonce si kupovala tlačenku, která byla pro psy, a jedla ji s houskou.
Spolužačka Jana Werichová ji v té době zvala k nim na jídlo a Jiřina Bohdalová na oplátku u Werichů pomáhala například s úklidem.
Mohlo by vás zajímat
Česká klasika vede
Dnes je herečka idolem a vzorem milovníků klasické české gastronomie. A co ráda vaří a jí? Když byli její vnuci malí, rádi jedli její polévky. Polévky Jiřina Bohdalová vaří stále a přiznává, že je „omáčková“. Omáčky se ostatně také naučila od maminky. Ráda připravuje klasická česká jídla, například králíka se svíčkovou omáčkou.
A ačkoli první dáma českého herectví letos oslaví třiadevadesáté narozeniny, jde s dobou, nevyhýbá se technice a neustále pořizuje nové kuchyňské pomocníky. Právě již zmíněnou svíčkovou omáčku nepasíruje, ale zásadně mixuje.
Mohlo by vás zajímat
Život si ráda i trochu osladí
Temperamentní herečka, která se kolem sporáku ráda otáčí, samozřejmě také peče vynikající moučníky. Už jsme se zmínili, že podle maminčina receptu připravuje tažený štrúdl.
Mezi její další oblíbené „majstrštyky“ patří strouhaný kakaový koláč. Mezi dvěma vrstvami na kakaem navoněného těsta je vláčný tvaroh ochucený žloutkem a vanilkou.
Doufejme, že všemi oblíbená paní Jiřina bude ještě dlouho rozdávat radost svým hereckým příznivcům i milovníkům dobrého jídla.
Náš tip: Připravte si koláč jako od Jiřinky podle našeho video receptu:
Zdroje informací:
ceskatelevize.cz: Hobby naší doby
vlasta.cz: Retro z Vlasty: Jiřina Bohdalová: Nejlíp vařím, když jsem hladová
ahaonline.cz: Těžké začátky Bohdalové (85): Jedla žrádlo pro psy!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více