Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co jí spisovatel Stephen King? Známý autor hororů k životu i k psaní nutně potřebuje cheesecake. Ovšem jeden mu nestačí...
Zdroj: Profimedia

Po celém světě proslulý mistr hororu a napětí Stephen King pochází z nejsevernějšího státu USA Maine, pro který je charakteristická kuchyně plná humrů, ryb a škeblí. Na rybách si slavný spisovatel pochutnává rád, humři se mu ale přejedli už v dětství.

Stephen King a kuchyně jeho dětství

Jeho knihy už půlstoletí patří k nejprodávanějším na světě. Kdo by neznal Carrie, Zelenou míli či novelu Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, předlohu k slavnému filmu?

Šestasedmdesátiletý spisovatel Stephen King se narodil ve státě Maine na severovýchodě Spojených států a vyrostl na typické místní kuchyni. 

Když pomyslím na mainskou kuchyni, vybaví se mi párky v rohlíku, pomalu pečené fazole s velkým kusem špeku, dušený čerstvý hrášek se slaninou, makarony se sýrem a často s kousky humra,“ uvedl na webu lithub.com Stephen King. 

K snídani mi stačí lívance máčené v javorovém sirupu. V mainském javorovém sirupu, samozřejmě,“ dodal.

Humrový guláš byla klasika

Protože v době spisovatelova dětství byl v Maine humr poměrně levný a běžně k dostání, odrazilo se to v jídelníčku jejich rodiny. Na talíři tak často měl humří závitky a humří guláš.

Kromě toho tam tehdy byly cenově dostupné různé ryby. King coby chlapec si tak pochutnával například na pečené tresce s bramborovou kaší, dodnes má rád smaženou rybu lehce pokapanou octem. Obyčejné vařené hovězí maso s brambory, mrkví a zelím, to je pro něj večeře jeho dětství.

Kromě humra se vyhýbá také ústřicím, protože mu vadí, jak jsou kluzké a slizké. „Já ústřice nejím. Je to hrozné, jak zaživa klouzají krkem.“

Ryba od budoucí manželky

S  manželkou Tabithou se seznámil během vysokoškolských studií v univerzitní knihovně. Koluje o tom vtip, že si Stephen vzal Tabithu jen proto, že sice byli oba chudí, ale ona měla psací stroj. To ovšem King s humorem sobě vlastním uvádí na pravou míru: „Vzal jsem si ji kvůli rybě, kterou mi skvěle připravila.“

Manželé jsou zvyklí si doma péct vlastní chléb, který pak podle slavného spisovatele provoní celý dům. Když byla Tabitha nemocná, naučil se chléb péct i Stephen. Ačkoli mu podle jeho slov vaření moc nejde, leccos dokáže připravit.

Naprosto jednoduchým jídlem, které dobře zvládá, je filet z pstruha. Tenký plátek lehce potře citronem, zakape olivovým olejem, ochutí bazalkou a dá na několik minut do mikrovlnky.

Cheesecake je potrava pro mozek 

A co je Kingovým nejoblíbenějším jídlem, které pro něj má pověst nejvyššího gastronomického požitku? „Monstrózní“ kus koláče cheesecake. Neomezuje se ovšem jen na dezert po obědě či po večeři. 

Ve chvíli, kdy se posadí k psacímu stolu, aby začal tvořit, musí mít u sebe jeden či dva kusy právě tohoto tvarohového moučníku.  „Cheesecake je potrava pro mozek,“ říká. A vzhledem k množství knih, které pracovitý autor vydal, na tom asi bude kousek pravdy.

Náš tip: Na cheesecake podle našeho videoreceptu by si určitě pochutnal i mistr napětí Stephen King:

Zdroje informací:

bonappetit.com: Author Stephen King Interviewed About the Foods He Loves and Hates

lithub.com: Stephen King on What Authentic Maine Cuisine Means to Him

paperandsalt.org: Stephen King: Cranberry Orange Cheesecake

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více