Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené sýry jako chuťovka pro gurmány. Jednoduchou verzi v podobě „popcornu“ si snadno uděláte i doma
Zdroj: Toprecepty, lemarti

Sušíte si v létě bylinky a na podzim houby a rádi si pochutnáváte na sušeném ovoci? A napadlo vás někdy, že se dá usušit sýr? Je to vlastně taková alternativa k sušenému masu, oproti němu ale příjemně křupe a hlavně jde o zdravější náhradu chipsů nebo krekrů.

I sýry se dají sušit

Sušení je jednou z oblíbených metod konzervace potravin. Našim babičkám ostatně v minulosti ani nic nezbývalo. Když si chtěly uchovat ovoce na zimu, bylo vedle výroby marmelád a kompotů jeho usušení nejjednodušší možností.

Dnes je sušené ovoce běžnou pochutinou, kterou oceníte, když vás honí mlsná. Navíc je výborným, rychlým a hlavně na prostor nenáročným zdrojem energie na cestách nebo v práci či ve škole. Jako chuťovku si dáváme i jerky (sušené maso) a stejně tak je možné usušit sýry

Lehká a dietní pochutina

Sušené sýry  jsou výbornou pochoutkou k vínu nebo k nějakému jinému drinku, svačinkou na cesty nebo zkrátka vždy, když máte pro změnu chuť na něco slaného. Jsou však mnohem lepší a zdravější než různé tyčinky, krekry či brambůrky, které jsou plné tuku nebo mouky.

Sušené sýry splňují zásady nízkosacharidové diety, takže je můžete mlsat téměř bez výčitek. Dále jsou přímo dokonalým zdrojem bílkovin a také neobsahují lepek. Navíc si v nich užijete příjemnou koncentrovanou chuť sýra

Jaké sýry se dají sušit?

V sušeném stavu si můžete vychutnat různé druhy sýrů. Nejčastěji se takto upravuje eidam, gouda, ementál, čedar, ale i niva nebo sýry jako feta či kozí sýry. Sušené sýry je možné koupit jako chuťovku od různých prodejců a v různých verzích. K dostání jsou sýry lyofilizované neboli sušené mrazem, ale i sušené za tepla, které jsou běžnější. 

Předností takto zpracovaného sýra je, že dlouho vydrží, není nutné jej skladovat v lednici, a kromě toho, že si jej můžete jen tak zobat jako chuťovku, má i další možnosti využití.

Můžete jím posypat třeba salát, použít místo krutonků do polévky, hodí se do slané domácí granoly (zapečeného müsli) nebo i k dochucení smetanových omáček či k posypání zapékaných pokrmů. Navíc jej snadno rozmixujete na prášek, jímž je možné posypat a ochutit domácí popcorn

Jak na domácí sýrový „popcorn“

Křupavou sýrovou pochoutku si snadno můžete vyrobit i doma. A zvládnete to i bez sušičky, jen s pomocí obyčejné trouby. Poměrně rychle získáte křehkou dobrotu intenzívní sýrové chuti, která vydrží až 3 týdny. Pokud ji tedy nesníte na posezení ještě za tepla. Vynikající je totiž již hned po upečení. Příprava je navíc neskutečně snadná. Jak tedy na to?

Budete potřebovat: libovolný sýr vcelku (45% eidam, ementál či čedar), případně koření na dochucení. 

  1. Sýr nakrájejte na 1 cm velké kostičky, rozprostřete na plech na pečicí papír, zakryjte papírovou utěrkou a položte na nějaké suché, stinné místo, ne však nad topení. Tam nechte sýr několik dnů osychat – na sýru by se během té doby měl trochu vysrážet tuk. 
  2. Po 2-4 dnech sundejte ze sýra utěrku, přendejte jej na papírem vyložený plech, posypejte případně kořením podle chuti a vložte do trouby předehřáté na 160-170 °C. Sýr by se měl začít nafukovat právě jako popcorn. Pečte asi 7-16 minut, pak vyjměte a nechte vychladnout. Sýr uchovávejte v nějaké dobře uzavíratelné nádobě. 

Náš tip: Máte-li rádi sýrové speciality, můžete vyzkoušet i tyto jednoduché sýrové tyčinky z listového těsta podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více