Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na škvarkové pagáče: Slané masopustní koláčky jsou uvnitř vláčné, na povrchu lehce křupavé a úžasně voní
Zdroj: Toprecepty, magdalenka

K masopustu patří zabijačka a s ní i škvaření sádla a škvarky. Ty se dají využít i na vynikající škvarkové pagáče. Voňavé a zlatavé pečivo je sice trochu pracnější, ale určitě to oceníte. Uvidíte, jak se po nich zapráší.

Maďarské či slovenské pagáče

Pagáčů je několik druhů. Jde o slané pečivo připravované z kynutého překládaného těsta. Tak trochu připomíná listové těsto, protože ve výsledku vidíme takzvané lístkování. A protože teď je období masopustu, možná zbyly škvarky, které pagáčkům dodají ještě lepší chuť a na talíři se po nich jen zapráší. Můžeme si je dát s snídani, ale hodí se i k posezení s přáteli, výborně chutnají k pivu a vínu. 

Odkud pochází pagáče? Vypadá to, že za jejich původem bychom se měli vydat do Maďarska, kde se pogácze chystaly v popelu u krbu. Pak se ale pagáče připravovaly i na Slovensku a u nás na Moravském Slovácku. Podobné pečivo se ale peče i v různých zemích na Balkáně (v Bulharsku, Chorvatsku, Makedonii, Černé Hoře, Srbsku, Slovinsku, ale také v Turecku a Řecku). 

Ingredience do škvarkových pagáčů

Kromě škvarků pagáče obsahují hladkou nebo polohrubou mouku, obvykle také uvařené nastrouhané brambory, kvásek, mléko, tuk (sádlo/olej) a žloutky. Na ochucení sůl a případně pepř. Přidat můžeme sýr nebo třeba smaženou cibulku.

Škvarky se do těsta dávají až po prvním vykynutí na vyválené těsto. Než je budeme solit, zkontrolujte si, jestli už náhodou nejsou slané. Někdy se totiž škvarky solí už při přípravě.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Nejlepší škvarkové pagáče

Na přípravu škvarkových pagáčů budete potřebovat: 800 g polohrubé mouky, 200 ml kysané smetany, 100 ml oleje, 2 žloutky, 2 vychladlé vařené a nastrouhané brambory, 1 kostku droždí, 1 lžíci cukru, mléko (dle potřeby) a sůl. Na náplň: 400 g mletých škvarků. Na potření: 1 vejce.

Jak na to? Do misky rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte trochou vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi deset až patnáct minut. Do mísy nasypte mouku, nastrouhané brambory, kysanou smetanu, olej, přidejte žloutky (bílky můžete využít jinde). Směs osolte a vše vypracujte do těsta. Nakonec přidávejte dle potřeby mléko. Těsto by mělo být výrazně slané a mít hustotu asi jako knedlíky. Nechte vykynout v teple.

Škvarky namelte. Po vykynutí vyválejte na tloušťku cca 1-1,5 cm, natřete posolenými škvarky. Poskládejte těsto následovně: zprava třetinu do středu a zleva třetinu do středu, poté shora dolů. Těsto se má překrýt vícekrát. Asi za 10 minut postup zopakujte a znovu těsto rozválejte a poskládejte. A potom ještě jednou. Je výhodné, když má vyválené těsto tvar obdélníku, dobře se skládá. Po posledním skládání vyválejte těsto na 2 cm tloušťku, na povrchu nožem vytvořte ozdobnou mřížku. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Můžete krájet na obdélníčky, ale také vykrajovat kolečka. Dávejte na plech vyložený pečicím papírem.

Do hrníčku rozklepněte vejce, rozšlehejte ho a potřete jím pagáčky, nechte asi čtvrt hodiny dokynout a pak vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. 

Náš tip: Připravte si škvarkové pagáčky podle tohoto videoreceptu: 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více