Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za pár týdnů, první akce však startují již tento víkend. Zmapovali jsme pro vás ty nejzajímavější po celé republice. Uvidíte na nich, jak se slavil masopust za starých časů, poznáte atmosféru pravé venkovské zabijačky a hlavně si na nich užijete všech masopustních dobrot do sytosti. 

Kam letos zajet na masopust?

Pokud patříte k milovníkům masa, hlavně toho vepřového, a koblih a koláčů, určitě se nemůžete masopustu dočkat. Toto sváteční období mezi Vánocemi a předvelikonočním půstem začalo již na Tři krále a letos potrvá až do 13. února, kdy se konají ty největší masopustní veselice.

Akce různého druhu spojené s masopustem však začínají již nyní. Kam se tedy letos můžete vydat za rejem pestrobarevným masek?

Praha

Letenský masopust (20. 1.) – je jednou z prvních masopustních akcí vůbec. Kromě průvodu vás čeká i populární akce Letenské prase, díky ní nejenže ochutnáte zabijačkové pochutiny, ale i se podáváte, jak se vyrábějí. Více na Nzm.cz. 

Zabijačka ve Vinohradském parlamentu (18.-21.1.) – pokud vám o masky nejde, jen o zabijačkové speciality, zamiřte do oblíbené restaurace na Praze 2. Na místních zabijačkových hodech ochutnáte prdelačku, ovarovou česnečku, opečenou jitrnici či opečené jelito, světlý zabijačkový prejt, ovarové koleno a pečený zabijačkový guláš. Domů si budete moci odnést třeba tlačenku nebo škvarky. Více na Vinohradskyparlament.cz.

Karlínský masopust (27. 1.) – rovněž vyhlášená akce proběhne na Karlínském náměstí, kde ukončí své putování i průvod. Zde pak bude připraveno mnoho stánků se zabijačkovými specialitami i koláči spousty druhů a chutí. Více na Ddmpraha.cz.

Středočeský kraj

Klecanský masopust (20. 1.) – již v sobotu můžete na masopust vyrazit i do Klecan u Prahy. Před místním řeznictví pana Šťastného bude vyvěšeno prase, prodávat se bude guláš, maso a další masopustní dobroty. Přes Klecany pak projde průvod. Více na Mu-klecany.cz.

Poberounský masopust (10. 2.) – masopust v Zadní Třebani je další vyhlášenou akcí tohoto typu ve Středních Čechách. Vše začne staročeským jarmarkem, kde budou k dostání preclíky, perníky, koláče, pečené maso, medovina a samozřejmě koblihy. Během průvodu budou k ochutnání koblihy, škvarkové placky nebo pálenka. Více na Nasenoviny.net.

Masopust v Kouřimi (11. 2.) – masopust jako za starých časů si užijete ve skanzenu v Kouřimi. Uvidíte ukázky starých zvyků, tradiční masky a samozřejmě se můžete těšit i na prase, zabijačkové dobroty, likéry z Kutnohorské palírny a koblížky. Více na Skanzenkourim.cz.

Mělnický masopust (11. 2.) – ve stejný den si můžete na masopust zajet i k soutoku Labe s Vltavou. Masopustní průvod zde vyjde z náměstí Míru, kde se bude konat trh se zabijačkou z hostince Dobrý kanec, ve 14 hodin. Více na Muzeum-melnik.cz.

Jihočeský kraj

Milevské maškary (9. 2.-10. 2.) – tato akce se může pyšnit tím, že jde o největší masopustní průvod u nás a účastní se ho až několik set masek. Různé tradiční pochutiny pak ochutnáte na místním masopustním jarmarku. Více na Milevskemaskary.cz.

Českokrumlovský masopust (10. 2. -18. 2.) – pestrobarevné masky budete moci obdivovat i v této perle Jižních Čech. Místní restaurace navíc po celý týden nabídnou zabijačkové hody. Více na Ckrumlov.info. 

Západní Čechy

Černický masopust (3. 2.) – tradiční masopust pořádá plzeňský městský obvod Černice. Jeho součástí bude nejen průvod masek, ale i jarmark na Selské návsi se zabijačkovými specialitami. Na konci průvodu budou pro jeho účastníky připravený čaj, grog či svařák a samozřejmě koblihy. Více na Umo8.plzen.eu.

Severní Čechy

Ústecký masopust (10. 2.) – již 6. ročník masopustu začne od 10 hodin před místním Domem kultury.Na Lidickém náměstí se pak můžete těšit na prodej zabijačkových dobrot soutěž o nejlepší jitrnici i soutěž dvojic v pojídání chleba se sádlem. Více na Usti.cz.

Liberecký masopust (18. 2.) – až po oficiálním skončení masopustu se do masopustního veselí ponoří v Liberci. I zde bude nachystán bohatý masopustní trh, velkým lákadlem bude jistě i pravá krkonošská zabíjačka. Více na Liberecky-kraj.cz.

Východní Čechy

Masopust na Veselém Kopci a v Hamrech (27. 1.) – místní masopustní průvod stojí opravdu za to, je dokonce zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Uvidíte nejen všechny tradiční masky, ale budete moci navštívit i všechny zpřístupněné chalupy ve skanzenu. Více na Nmvp.cz.

Josefský masopust (10. 2.) – známým pevnostním městem projde nejen masopustní průvod, návštěvníky jistě nalákají i další atrakce, třeba jarmark s tradičními masopustními pochutinami, lokální pivo „Josefovský Šancovák“, soutěž o nejlepší masopustní koláče nebo sklizeň jitrnic. Více na Pevnostjosefov.cz.

Masopust na Šrámkově statku (11. 2.) - o masopustních zvycích dávného venkova vám povypráví i ve skanzenu v Pileticích. Uvidíte u ukázky bourání prasátka a ochutnáte čerstvě osmažené boží milosti od tetičky Apolenky. Více na Sramkuvstatek.cz.

Vysočina

Humpolecký masopust (8. 2.) – maškary projdou přímo na Tučný čtvrtek i Humpolcem. Na místním Horním náměstí se pak od 14 hodin můžete těšit na masopustní veselí, koblihy a různé další pochutiny. Více na Infohumpolec.cz. 

Jižní Morava

Špilberk Žije! Masopustem (10. 2.) – brněnský hrad ožije masopustem druhou únorovou sobotu. Připraven bude průvod masek, stánky s tradičními pokrmy a nápoji a dokonce komentovaná zabíjačka. Více na Spilberk.cz.

Hustopečské ostatky (17. 2.) – pod jiném názvem a trochu opožděně se uskuteční masopust ve známém vinařském městě. I sem dorazí již zmiňované maškary z Milevska, po průvodů bude následovat zábava ve sklepech místních vinařů. Více na Hustopecskymasopust.cz.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří (24. 2. – 25. 2.) – nejde sice o klasický masopust, ovšem o akci plně zasvěcenou dobrotám z vepřového masa. Na brněnský hrad se během posledního únorového víkendu sjedou nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy. Ti nabídnou nejen moravské uzené, ale i vynikající klobásky, párky, škvarky. Vše se pak bude zapíjet vínem od moravských vinařů. Více na Moravskeuzene.cz.

Střední Morava

Olomoucký masopust (27. 1.) – ani obyvatelé hanácké metropole nebudou o masopust ochuzeni. Masopustní průvod a rej masek se uskuteční na Horním náměstí. Těšit se můžete i na cimbálovou muziku, jarmark a domácí zabijačku. Více na Olomouc.eu.
Masopust v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě (3. 2.) – to, jak se slavil masopust na Valašsku uvidíte na vyhlášené akci ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Součástí místního masopustu jsou nejen masopustní obchůzky z Valašska a vystoupení mnoha folklórních souborů, ale i soutěže O nejlepší valašskou klobásku a O nejlepší valašskou tlačenku. Více na Nmvp.cz. 
Masopustní jarmark v Kroměříži (10. 2.) – spoustu dobrot (např. zabijačkové výrobky, klobásy, speciality z udírny, koláče hanácké i valašské či perníky) ochutnáte i na stylovém masopustním jarmarku na Hanáckém náměstí v tomto moravském městě. Více na Region-kromerizsko.cz. 

Severní Morava

Masopust na Slezskoostravském hradě (4. 2.) - pravou hradní zabíjačku připravenou mistrem řezníkem Krkovičkou si užijete i v Ostravě. Ukázka výroby jelit, jitrnic a tlačenky bude probíhat během celého dne. Na nádvoří bude připravena také polní kuchyně a hradní zabijačková polévka pro diváky, která se bude podávat za symbolickou 1 Kč. Více na Slezskoostravskyhrad.cz.

Příborský masopust (13. 2.) – město Příbor si masopust užije přesně v ten správný čas, tedy na konci masopustu na Maškarní úterý. Městem v tento denprojde průvod masek. Více na Kulturnidum.pribor.eu. 

Náš tip: Vynikající masopustní koblihy si můžete prosmažit i doma podle našeho video receptu

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více