Klobásové pagáče

magdalenka Kuchař: magdalenka

Slané pečivo 28 názorů

Suroviny

600 g hladká mouka
150 ml mléko vlažné
1 KL cukru
30 g čerstvé droždí
1 PL soli
120 g máslo
1 vejce
175 g kysaná smetana
120 - 150 g uzená klobása
120 g sádlo
vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, 1 lyžicu múky a droždie, necháme stáť v teple cca 30 minút.

  2. Klobásu nastrúhame na slzičkovom strúhadle alebo drobne nakrájame, príp. rozkutrujeme. Zmiešame so zmäknutou masťou. Suchá klobása sa strúha dobre, môžeme ju pred strúhaním aj zamraziť.

  3. V múke rozmiešame soľ, rukami rozmrvíme zmäknuté maslo. Pridáme kvások, rozľahané vajíčko, kyslú smotanu a spracujeme cesto. Nemiesim dlho, stačí spracovať rýchlo, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť.

  4. Keď cesto zdvojnásobí objem, vyklopíme na dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Opakom lyžice rozotrieme zmes masti a klobásy, úplne k okrajom nejdeme. Natreté cesto zrolujeme z užšej strany ako roládu (pozri foto). "Roládu" válečkom sploštíme na cca 2 cm, preložíme ľavú stranu do stredu, pravú stranu do stredu a potom "zavrieme" ako knihu. Ťažko sa to popisuje, ale podľa obrázkov je to jednoduché. Prikryjeme a zas necháme stáť asi 30 minút, ja prikrývam veľkou misou, v ktorej som miesila.

  5. Potom vyvaľkáme na cca 1,5 cm hrubý plát, ostrým nožom urobíme mriežku. Vykrajovátkom vykrajujeme okrúhle pagáče, alebo ako ja - nožom krájam na štvorce (nemám odkrojky, tie sa síce dajú spracovať, ale tie pagáče už nelístkujú potom).

  6. Pagáče ukladáme na peč. papier, necháme zas kysnúť cca 30 min. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

  7. Pečieme cca 17 min. pri 190 - 200°C.

  8. Zmes masti a klobásy môžeme ešte prichutiť štipľavou paprikou, čiernym korením, bude to pikantnejšie.

  9. Doporučujem naozaj použiť dobrú suchú klobásu, príp. lovečák alebo chorizo.

  10. Ak sa niekomu zdá prekladanie komplikované, môžeme si to celé zjednodušiť. Všetky suroviny zmiesiť dokopy, nechať vykysnúť, po vykysnutí vyvaľkáme, vykrajujeme a upečieme. Nebude nám však pagáčik lístkovať, pozri druhé foto - vidno lístkovanie.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 99 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klobásové pagáče

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    magdalenka::-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jana Remkova: Tak sme dve.:-D:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Zbožňuji pagáče Magdi!:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Teší ma. :-K

    Odpovědět

  • MAGDALENA MAGDALENA(neregistrovaný)

    VYSKUSANE A VYNIKAJUCE,VDAKA ZA RECEPT:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hroch64 Hroch64

    díky. jsou doopravdy úžasné, snad je o trošku více soli.:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Dana61: Ďakujem! Mám naozaj radosť, už kvôli tebe malo zmysel pridávať sem tento recept. (V poslednej dobe to tu, mám dojem, celkovo upadá.)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    vyzkoušené a opravdu velmi dobroučké:yes::-D protože jsem měla zbytek strouhaného sýra, tak jich část byla posypána před dopečením i sýrem - mě více chutnali bez sýra:-p vyzkoušejte opravdu dobrota;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    amalia: Ďakujem za poklonu a hlavne, že si už niektoré veci odo mňa vyskúšala...a nesklamali ťa. :-K

    Odpovědět

  • amalia amalia

    magdalenka, všetky tvoje recepty stoja za vyskúšanie:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Andy, vyskúšaj, budem len rada.
    Pagáče sú sýte naozaj, nie je to žiadne nadýchané ľahké pečivko.
    Majú byť výrazne slané, príp. aj korenie sa pridáva, alebo aj štipľavá paprika - pri potieraní cesta...ak to chystáme pre dospelých. V našich končinách - juh, ovplyvnený maďarskou kuchyňou, sú bežnou súčasťou pohostenia k vínu, pivu... vhodnejšie ako chipsy. Často ich dostaneš aj v "hospodách".
    Nech sa ti darí a chutí.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky už budu muset vyzkoušet nějaké ty tvoje pagáčiky;-), vypadájí velmi dobře a s tou masťou aj vydatne:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Hella: Heli, pagáčov je naozaj veľa druhov, nielen s oškvarkami... Samozrejme, typický je pre nich okrúhly tvar, ja to však ignorujem.
    Budem rada, ak vyskúšaš.

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Já se vždycky domnívala, že pagáče je druh pečiva, které musí obsahovat škvarky. Ale je to blbost, pagáče se to jmenuje podle kulatého tvaru.http://dadala.hyperlinx.cz/chle/chler0037.html Já je vykrajuji kolečkem a odkrojky peču zvlášť, těsto znovu nespojuji, ty okrojky se vždycky sní nejdříve, navíc jich moc není. Určitě s klobásou vyzkouším, máme rádi pikantní pečivo, proto u nás vedou http://www.toprecepty.cz/recept/35326-pikantni-skv... Zatím +12 :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Danca: neviem, prečo som to tak nazvala...( vtipne?) Asi som to pridávala okolo Silvestra? Ja som poslede piekla pred dvoma týždňami, na Silvestra som tiež teraz nečakala...:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: klobásové rohlíčky klobasova kolecka k vinu klobasove pagačky slovenské pagáče klobásové placky klobásové pagáčiky pagace pagáčik škvakové pagáčová klobaskove pagace jednoduché klobásy klobasova klobásová směs na pivě klobásové slane pagače s klobasou škvarkové pagáčky slovenské pagáč recepty jak spracovat škvarky recepty jak zamrazit klobásy pagačiky so sýrem