Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Moje první pekařské zkušenosti aneb Jak jsem načas ztratila chuť do pečení
Zdroj: Toprecepty.cz, se souhlasem Kataríny Drozdové

Když jsme zjistili, že má naše Áňa celiakii, znamenalo to pro nás nejen to, že budeme muset hlídat, co kupujeme, ale pro mě i nové kuchařské výzvy. Péct z bezlepkové mouky totiž není tak jednoduché. Jak jsem se o tom přesvědčila, si můžete přečíst v dalším díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa. 

Péct bezlepkově není tak snadné

Pečení mě vždy bavilo a neskromně se musím pochlubit, že moje moučníky byly vždy rodinou chválené. Říkala jsem si tedy, že bezlepkové pečení musím taky hravě zvládnout. To jsem se ale docela spletla.

Nějaké zkušenosti jsem sice už měla, když jsem pekla bezlepkový quiche na piknik pro kamarádku s celiakií. Tenkrát jsem se ale odvážně pustila do verze z mandlové mouky, která skvěle chutná, ale když jsem se pokoušela čerstvý koláč nakrájet, rozpadl se téměř na kaši. No asi na to měl vliv i fakt, že bylo ten den opravdu horko. Po ztuhnutí v lednici už pak celkem držel pohromadě. 

Právě již zmíněná kamarádka mě upozornila, že vsadit při bezlepkovém pečení vše jen na jeden druh mouky (přirozeně bezlepková je třeba rýžová, kukuřičná, pohanková nebo třeba mandlová) je docela hazard. Chcete-li mít jistotu, že se dílo podaří, je lepší zvolit nějakou bezlepkovou směs, kterých je k dispozici spousta. S tím jsem ale trochu měla problém.

V posledních letech jsem se snažila péct trochu zdravější moučníky, nepoužívat zbytečné přísady, často jsem pekla i z celozrnné nebo špaldové mouky. A nyní jsem tu měla před sebou směs plnou škrobů a se zahušťovadly jako guma guar či tara, které na mě důvěryhodně nepůsobily. 

Čím nahradit lepek?

Jak jsem ale brzy zjistila, jde o látky přírodního původu, které vlastně nejsou nijak závadné. Ten lepek je zkrátka třeba v těstě něčím nahradit. Tyto látky pak působí jako emulgátory a přírodní stabilizátory, vážou na sebe vodu a pomáhají tak zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin. Pečivo se díky tomu méně drobí, lépe drží tvar a vydrží delší dobu vláčnější. 

Udělat bezlepkový moučník tak, aby chutnal jako ten klasický, je totiž poměrně věda. Právě drobivost je v těchto případech běžná vlastnost, často jsem se také potýkala s tím, že se mi pečivo úplně nedopeklo a zůstalo uvnitř rozmočené. S tím jsem měla zpočátku problém třeba u banánového chlebíčku.

Asi mým největším neúspěchem byl ale cuketový perník, který jsem pekla na jednu místní akci. Udělala jsem ho pro jistotu hodně a ačkoli jsme ho pekla dostatečně dlouho, byl uvnitř úplně „rozblemcaný“. Ono bohužel zkrátka nestačí jen vyměnit klasickou mouku za bezlepkovou, je to o trochu větší alchymie.

Nakonec jsem si ale našla pár ověřených receptů a vždycky, když se mi něco povede, tak si to raději zapíšu, abych přesně věděla, co jsem do těsta použila. Třeba tvarohovou bábovku už mám poměrně vychytanou. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Raději neriskovat

Musím přiznat, že bezlepkové pečení mi trochu snížilo mé pekařské sebevědomí. Naštěstí naše Anička je poměrně nenáročná a za všechno mě chválila. Ale je pravda, že zatímco dřív jsem pekla klidně několikrát týdně, nyní jsem trochu polevila. Měla jsem zkrátka strach, že se mi to zase nepovede.

Vzhledem k tomu, jak jsou bezlepkové mouky drahé, tak pak člověku přijde líto, že by měl něco vyhazovat a dobře si rozmyslí, co upeče. O tom, zda se vyplatí, aby na bezlepkovou stravu přešla celá rodina, si můžete přečíst v dalším díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa

Náš tip: Pokud byste chtěli upéct bezlepkový korpus na dort, můžete postupovat podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více