Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček Billa Clintona: Dříve miloval cheeseburgery a grilované vepřové, po bypassu dává přednost květáku a quinoe
Zdroj: Wikimedia Commons, Bob McNeely, The White House, Public Domain

U příležitosti čtvrt století vstupu naší země do NATO přiletěl do Prahy bývalý prezident USA Bill Clinton. Možná trochu zamotal hlavu těm, kteří mu připravují jídlo. Od té doby, kdy odešel do prezidentského důchodu, totiž Bill Clinton ze zdravotních důvodů výrazně změnil jídelníček.

Clinton ujížděl na fastfoodu

Sedmasedmdesátiletý bývalý 42. prezident USA Bill Clinton poprvé navštívil tehdejší Československo ještě jako student v roce 1970. Naposledy k nám přijel na pohřeb Václava Havla.

Teď se na pozvání prezidenta Petra Pavla 12. března 2024, v den 25. výročí vstupu České republiky do NATO, zúčastní konference „Naše bezpečnost není samozřejmost“. 

Většina lidí má Billa Clintona v paměti jako sympatického muže s širokým americkým úsměvem, kterému nic lidského nebylo cizí. A jako rodák z jižanského Arkansasu si Clinton nikdy neodepřel tamní typická fastfoodová jídla.

Grilované vepřové a smažené kuře

Cheeseburgery s papričkami jalapeňos, kuřeci enchiladas, grilované vepřové maso nebo skořicové rolky a různé koláče nebo donuty byly pravidelnou součástí jeho jídelníčku. Rád si zašel k McDonald's na muffin s vajíčkem a nikdy neodolal smaženému nebo grilovanému kuřeti a hovězím steakům.

Ještě před nástupem do Bílého domu jako guvernér Arkansasu chodil do místních restaurací, kde si pochutnával na mexických tamales s hranolky a k tomu si dal zeleninový salát se spoustou majonézy.

Projedl se k bypassu

Není divu, že tento způsob stravování v kombinaci s vysokým pracovním nasazením si vybral svou daň. Poprvé skončil na operačním stole v roce 2004, kdy mu lékaři museli vytvořit čtyřnásobný bypass. O šest let později následovala další neodkladná operace srdce.

Na doporučení lékařů se Clinton rozhodl radikálně změnit svůj životní styl a upravit jídelníček. Jeho přítel, kardiolog Dean Ornish, mu doporučil přísnou ryze rostlinnou dietu. „Chtěl jsem si ve zdraví užívat vnoučata,“ řekl bývalý prezident později.

Veganská strava

Bill Clinton je od roku 2010 veganem. „Hlavní věc, která pro mě ve skutečnosti byla těžká – mnohem těžší než vzdát se masa, krůty, kuřecího masa a ryb – bylo vzdát se jogurtu a tvrdého sýra,“ říká. Je třeba poznamenat, že kromě změny jídelníčku Clinton také každý den cvičí a chodí na dlouhé procházky.

Clinton začíná den smoothiem z mandlového mléka, kde je čerstvé ovoce, nemléčný proteinový prášek a kostka ledu. K obědu má zeleninový salát a fazole. Odpoledne svačí ořechy nebo hummus se syrovou zeleninou a večer přichází na řadu často různě připravená quinoa, kterou si velmi oblíbil, nebo vegetariánský burger.

Zachutnal mu také pečený květák, syrová i tepelně upravená červená řepa, zelený hrášek nebo různé druhy fazolí. A když ho přepadne mlsná a dostane chuť na něco sladkého, dá si bývalý prezident plátek melounu nebo hrstku jahod.

A ať už máme na veganskou stravu jakýkoli názor, klobouk dolů před Billem Clintonem, který dokázal tak radikálně změnit svůj jídelníček.

Náš tip: Billu Clintonovi by určitě chutnaly veganské kuličky s rajčaty a jeho oblíbenou quinoou podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

foodtimeline.org: Bill Clinton

businessinsider.com: Every president's favorite foods, including squirrel stew, jelly beans, and hoecakes

aarp.org: Bill Clinton Explains Why He Became a Vegan

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více