Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co král Karel III. rád jí? K snídani miluje vejce vařená přesně čtyři minuty, směs klíčků s medem a hodně silný čaj Earl Grey
Zdroj: Wikimedia Commons, Hugo Burnand - https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family/news/king-charles-official-portrait-unveiled-b2479102.html

I členové královských rodin jsou jen obyčejné lidské bytosti, kterým se nevyhýbají běžné problémy, ale ani nemoci. To bohužel potvrzuje i britský král Karel III., který oznámil, že mu byla diagnostikována rakovina a že nastupuje léčbu. Snad během těchto těžkých dnů dojde i na panovníkovy oblíbené pokrmy.

Královská rodina ve znamení nemocí

Ve světle událostí posledních dnů by se chtělo říct, že britská královská rodina se hroutí před očima svých poddaných a že nemá kdo vládnout. Princezna Kate se zotavuje po zřejmě těžké operaci a její manžel korunní princ William přerušil pracovní povinnosti, aby se mohl věnovat rodině. Krátce poté lékaři zjistili rakovinu u krále Karla III.

Pevnými pravidly svázaná rodina si ale jeho práci rozdělí a umožní mu věnovat se plně léčení. A pokud to situace dovolí, určitě si král následující týdny rád zpříjemní i dobrým jídlem.

Královské eko a bio

Na rozdíl od svého otce prince Filipa král Karel III. není zrovna gurmán, ale i on má své chuťové preference, které jsou sladěné s jeho láskou k ekologickému zemědělství.

Je horlivým zastáncem udržitelnosti a rozhodl se proto před mnoha lety konzumovat převážně rostlinnou stravu, aby snížil svou uhlíkovou stopu

Už roky nejím dva dny v týdnu maso a ryby a jeden den v týdnu nejím mléčné výrobky,“ řekl dříve král pro BBC. A většina potravin, které má Jeho Veličenstvo na stole, pochází z jeho farmy Highgrove House, protože tam může osobně kontrolovat všechny procesy.

Čaj pro krále podle jeho pravidel

Je známé, že král neobědvá, protože oběd by ho zdržoval od práce. Zato vydatně snídá, a to především čerstvá vejce od slepic z vlastního chovu. Historky o tom, jak přesně dlouhou dobu se snídaňová vejce pro Karla III. musejí vařit, jsou známé. Prý to jsou přesně 4 minuty.

Kromě vajec si král dává na směs obilných klíčků s medem či zavařeninou, dá si pár kousků ovoce a hodně silný čaj Earl Grey. Ten se mu servíruje v konvici, kde musí být na každý šálek jedna lžička čaje, plus jedna na konvici a vše se zaleje vroucí vodou. Pokud si král přeje čaj zelený, personál ho podle jeho instrukcí spařuje vodou zahřátou na pouhých 70 °C. Kávu Karel III. nepije vůbec.

Když jde král na houby

Pokud má král k večeři maso, většinou to je zvěřina, tedy srnčí maso, bažant či tetřev, nebo jehněčí z bio chovu. Z ryb pak upřednostňuje lososa vyloveného z vod v okolí královského zámku ve skotském Balmoralu.

Nejvíc si však pochutná na úplně obyčejném rizotu s hříbky. A není výjimkou, že houby do rizota si král osobně nasbírá! Právě na rozhlehlém panství již zmíněného Balmoralu roste hodně hub a král je chodí sbírat, jak prozradil bývalý královský šéfkuchař  Darren McGrady.

Posedlost speciálně vařenými vejci

Jako by nestačilo, že kuchaři zažívají těžké okamžiky, aby připravili správně uvařená ranní vejce, král vyžaduje vejce i k večeři. V tomto případě však jde o tzv. coddle egg, vejce vařené v coddleru, což je speciální nádoba s pokličkou na vaření vajec. Takto připravená vajíčka zůstanou delší dobu horká a odpadá jejich loupání.

Pro Karla III. je kuchaři vaří pouze pouhé dvě až tři minuty, tedy naměkko. Podávají mu ho schované pod listy salátu. Král si vejce rozmačká vidličkou, takže mu vznikne jakýsi dresink. Prostě i králové mají své rozmary...

Držíme palce, aby se král Karel III. brzy uzdravil a ještě spoustu let si užíval produkty ze své milované bio farmy, především speciálně připravovaných vajec!

Náš tip: Krémové rizoto se zeleninou podle našeho videoreceptu by králi Karlovi III. zřejmě chutnalo, všechny suroviny by ovšem musely pocházet z ekologického zemědělství.

Zdroje informací:

hellomagazine.com: Everything King Charles eats in a day: Seeds, boiled eggs, foraged mushrooms and more

recipes.timesofindia.com: From breakfest to dinner, this is what King Charles III eats in a day

cheatsheet.com: Prince Charles Eats the Same Breakfast Every Single Day

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více