Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilované brambory
Zdroj: Freepik, dashu83

Chystáte se na grilovačku a přemýšlíte o tom, jakou přílohu zvolit k různým druhům masa? Brambory se dají grilovat na různé způsoby a úspěch je vždy zaručen. Stačí vybrat správný typ a věnovat pár minut přípravě.

Typ brambor na grilování

Na grilování jsou vhodné brambory, které mají pevnou strukturu a nejsou příliš moučnaté. Vyloučit tedy můžeme brambory typu C, které jsou vhodnější na bramborovou kaši, knedlíky, noky apod. Brambory typu A jsou nejpevnější, budou ale vyžadovat také nejdelší tepelnou úpravu. Déle potrvá také grilování velkých brambor typu B. Ideální je pevné nebo příliš velké brambory před grilováním předvařit do poloměkka a až poté dále zpracovat.

Bez předvaření se obejdou malé brambůrky, například odrůda grenaille, nebo v sezóně rané či nové brambory. Také batáty neboli sladké brambory lze grilovat bez předchozí tepelné úpravy.

5 způsobů, jak grilovat brambory

Nechte se inspirovat různými způsoby, jak jednoduše grilovat brambory, abyste dosáhli dokonalého výsledku.

Celé brambory v alobalu

Brambory grilované na roštu zabalené do alobalu jsou velmi jednoduché, nemusí se příliš hlídat a připravit se mohou i den předem. Stačí je předvařit do poloměkka v osolené vodě, nechat vychladnout a po jedné zabalit do čtverce alobalu potřeného trochou oleje. Přidat se k nim dají čerstvé bylinky, koření, celé stroužky česneku nebo nakrájená cibule. Abyste měli jistotu, že se větší brambory dokonale propečou, můžete je na několika místech propíchnout špejlí.

Takto připravené brambory se grilují asi 20 minut podle velikosti.

Bramboroví ježci

Brambory nakrájené na plátky, které ovšem nedokrojíte až na prkýnko jako například v tomto receptu na pečené brambory, se nemusí předem vařit. Do mezer mezi plátky lze vložit slaninu, cibuli, sýr, šunku a další suroviny, které s bramborami chuťově ladí.

Bramboroví ježci se rovněž zabalí do alobalu potřeného trochou oleje a na grilovacím roštu budou potřebovat asi 30 minut.

Úplně snadno však můžete brambory jednoduše nakrájet na tenčí plátky, proložit dalšími ingrediencemi a udělat ploché balíčky.

Malé brambůrky grilované vcelku

Ty opravdu malé odrůdy brambor je možné grilovat celé i bez předvaření, které by ovšem zkrátilo dobu strávenou na grilu na pár minut. V případě otevřeného grilu předvaření alespoň 5 minut doporučujeme.

Brambůrky i se slupkou důkladně očistěte a nechte oschnout. Poté je smíchejte s olejem, kořením a solí a grilujte nikoli na roštu, kde by mohly propadnout, ale na alobalovém tácku nebo grilovací desce. V uzavíracím grilu, kde je o teplo postaráno ze všech stran, jim bude stačit asi 15-20 minut.

Brambory na špízu

Chcete-li mít přílohu hotovou s jistotou ve stejnou dobu jako maso či zeleninu, stačí brambory předvařit v osolené do poloměkka, nakrájet na plátky a ty použít do špízu společně s kousky masa, cibule, papriky a další oblíbené zeleniny. Aby brambory nebyly vysušené a zároveň nasály další chuť a vůni, umístěte je na špíz mezi 2 tenké plátky slaniny.

Grilované batáty

Sladké brambory se mohou grilovat nakrájené na plátky přímo na roštu, delší tepelnou úpravou se však mohou začít rozpadat, proto se pro jistotu používá grilovací deska nebo alobalový tácek.

Batáty nakrájejte i se slupkou na asi půlcentimetrové plátky, potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a grilujte při velkém žáru asi 4-6 minut z každé strany. Chcete-li použít čerstvé bylinky nebo česnek, přidejte je až na samý závěr. Velkým teplem by se na bramborách rychle spálily a zhořkly.

Co podávat ke grilovaným bramborám?

Grilované brambory mohou sloužit jako příloha, ale také hlavní chod třeba pro vegetariány. V obou případech je na místě podávat k nim ochucený dip, který může mít pokaždé jinou příchuť. K bramborám skvěle ladí tvarohový dip s česnekem, ale hodí se i jogurtový nebo ze zakysané smetany vylepšený čerstvými bylinkami. Použít se dá pažitka, petrželka, tymián, kopr nebo libeček. Dip už poté stačí pouze osolit a opepřit.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více