Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Finále Peče celá země se přiblížilo. Již tuto sobotu se dozvíme, kdo tuto u diváků oblíbenou soutěž vyhraje a stane se tak „Mistrem pekařem“. Trojici, která se letos dostala až do samotného konce, tvoří Tereza, Roman a Vojta. Ten je zatím největším favoritem, ale o šampionovi rozhodnou porotci Michaela Landová a Josef Maršálek.

Zvláštní zápolení

Letošní řada Peče celá země ukázala, že i když jde o soutěž, nemusí být její účastníci vyložení soupeři. Celá počáteční dvanáctka účastníků totiž působila jako parta kamarádů, kteří pomohou jeden druhému, kdykoliv je třeba. O to emotivnější proto bylo vždy vyřazování, které kromě jednoho doprovázelo každý díl.

V sobotu 16. března se do kuchyně postaví soutěžící naposledy a svými posledními třemi pokrmy se pokusí přesvědčit porotu, že jsou těmi nejlepšími. I přes to, že každý z finalistů disponuje titulem „Pekař týdne“, Vojta dokonce třikrát a Roman dvakrát, nemůže si být ničím jistý. Tento titul totiž nemá vliv na hodnocení v dalších dílech ani při hodnocení celkovém.

Všichni jsou tedy, stejně jako na začátku soutěže na stejné startovní čáře. Bude nakonec po verdiktu Michaely Landové a Josefa Maršálka nejšťastnější student Vojtěch, maminka dvou dcer Tereza nebo osobitý Roman?

Tereza Olbrichtová

Šestatřicetiletá Plzeňačka je na místo, odkud pochází velmi pyšná. Vždyť i místní slavné pivo vložila do tajné krabičky, která byla jednou z výzev. Není proto zvláštní, že vlastní kavárna v Plzni je pro Terezu „snem“. „O snu se úplně mluvit nedá, protože mám to obrovské štěstí, že ten žiju právě teď se svojí rodinou, přáteli, kolegy a přáteli z Peče celá země,“ řekla účastnice pekařské show webu Toprecepty.cz.

Již několikrát předvedla, že nemá problém s přípravou pro ni neznámých dobrot. „Strašně ráda peču něco poprvé a úplně nejradši, pokud je to nový recept, který jsem si sama vymyslela,“ říká. Že také ráda přetváří oblíbené koktejly do dezertů, ukázala už v průběhu soutěže.

Nejoblíbenější částí soutěže byly pro Terezu technické výzvy. „Řekla bych, že pro mě bylo nejzábavnější, když jsem neměla představu, jak má finální výrobek vypadat. Což byl případ třeba Pražských koulí. Tam jsem skutečně jen tušila, jaký by asi měly mít tvar (smích),“ svěřila se pro Toprecepty.cz.

Tereza se za celou soutěž nedostala do vážnějších potíží a s výzvami si poradila skvěle. Navíc její smysl pro humor jí už několikrát pomohl zařadit do výtvorů prvek, který porotce mile překvapil. 

Roman Klumpar

Obchodníka z IT společnosti by ze začátku soutěže do finále tipoval málokdo. Nenápadný sedmačtyřicetiletý Pražák, otec dvou dětí nijak nevyčníval. „Mojí metou bylo druhé kolo, a to by mi stačilo. Jednak jsem nechtěl vypadnout hned v prvním kole, to asi nikdo z nás, ale zároveň jsem si chtěl ve druhém kole upéct záviny a hlavně slaný dort," přiznal Roman pro Toprecepty.cz. Na tyto výzvy se totiž podle svých slov opravdu těšil a věřil si, že zde může něco opravdu předvést.

Svůj první cíl už splnil. Ve finále ovšem vidí jasného favorita. „Od prvního dílu zcela veřejně podporuji Vojtu, ze kterého mně hned na začátku spadla brada. Vojta je kouzelník, neuvěřitelně všestranný umělec, cukrář a skromný kluk. A to se dnes již moc nenosí,“ říká Roman. 

Vítězství v Peče celá země by se ale sympatickému a místy lehce chaotickému pekaři líbilo. Hodilo by se mu totiž při naplnění jedné touhy. „Mým velkým snem je otevřít si vlastní pekárnu. Takovou, ke které když přicházíte, už z dálky je cítit kvásek, neskutečná vůně čerstvého pečiva i másla a ovocem zdobené koláče,“ svěřil se Roman pro Toprecept.cz.

Po posledním kole, kdy Roman často prosil o radu Vojtěcha, bude muset tentokrát spoléhat sám na sebe. Snad to nebude pro jeho výkon žádný problém.

Vojtěch Vrtiška

Favorit. Označení, které Vojtu doprovází celou soutěží, zaznívá jak od poroty, tak i od jeho soupeřů. Není divu, pekařské umění jedenadvacetiletého studenta medicíny totiž bere dech. Vojtěchův cit pro detail a přesnost pomáhá vytvářet úžasné výrobky, zároveň však může být na obtíž. „V soutěži, pokud jste limitovaní časem a prostorem, vám taková vlastnost úplně na klidu nepřidá. Na druhou stranu myslím, že právě hra s detaily a promyšlenost je prvek, který dělá mé výrobky zajímavé pro veřejnost,“ říká pro Toprecepty.cz.

Vojta se zapsal do povědomí televizních diváků nejen svým pečením, ale také speciálním zdobením. Používá totiž dost často zlato. „Rád pracuji s metalickými barvami i drahými kovy. Beru je jako takový „final touch“ poslední dotek a úpravu výrobku, než jsem s ním úplně spokojený,“ vysvětluje Vojta.

„Myslím si ale, že je pro mě při pečení spousta surovin daleko zajímavějších a důležitějších než mnohokrát skloňovaný plátek zlata," dodává.

Zákusky jako z cukrárny, profesionální práce, na níž není poznat, že ji nevytvořil někdo, kdo se jí živí, to jsou společné atributy všeho, co Vojta zatím předvedl. Očima televizních diváků je rozhodně vítězem, nakonec však rozhodnou Míša Landová a Josef Maršálek.

Zda bude mít po skončení letošní řady Peče celá země Vojta zlato nejen na svých výrobcích, zjistíme již v sobotu 16. března od 20 hodin na České televizi.

Na cestu všech finalistů soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Finalisté Peče celá země

Ukázat 19 fotografií

Náš tip: Upečte si podle našeho videoreceptu lahodný štrúdl, stejně jako soutěžící Peče celá země na začátku soutěže:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více