Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V druhém díle pořadu Peče celá země se soutěžící vrhli na pečení dortů. Nekouzlilo se však s cukrem, vanilkou a ovocem, místo nich se používaly sýry, bylinky a zelenina. Úkol zněl totiž jasně – slaný dort. Soutěžící si s ním poradili zdárně, možností, jak takový dort udělat, je totiž spousta. 

Dorty pro milovníky slaného

Slané dorty byly dřív poměrně hitem, posléze se na ně tak trochu pozapomnělo a nyní se opět, i díky pořadu Peče celá země dostávají na výsluní. Tyto dorty jsou ideálním řešením ve chvíli, kdy máte upéct narozeninový dort pro někoho, kdo vůbec nefandí sladkému, jsou báječným pohoštěním na párty a také dokonalým dárkem pro muže, u nichž se tak nějak dopředu očekává, že je spíš potěšíte dortem s klobásou než třeba nadýchanou sněhovou Pavlovou. 

Slaných dortů existuje celá řada a dají se připravit mnoha způsoby. Mohou být pečené i nepečené, liší se druhem těsta i náplní, bývají jednoduché nebo nazdobené a někdy se používají slané suroviny tak, aby připomínaly ty sladké a dort vypadal jako ten klasický. Pokud patříte k těm, kteří sladké moc nevyhledávají a představa slaného dortu vás nadchla, máme pro vás inspiraci na různé dortové variace. 

Základ z chleba

Asi nejjednodušším základem slaných dortů je pečivo, nejčastěji chleba. Doporučujeme použít kulatý bochník, lépe z něj vykrojíte korpus na klasický dort. Stačí jen odkrojit kůrku. Dort z chleba lze udělat také z krájeného chleba, tedy z krajíců, z nich pomocí kulatého vykrajovátka vykrojíte mini korpusy. Výhodou je, že bude každá část korpusu stejně silná. Inspiraci najdete v tomto receptu na chlebové dortíky

Další možností je využít chléb toastový, který stačí do formy vrstvit stejně jako třeba piškoty v tiramisu a promazávat zvoleným slaným „krémem“. V tomto případě se hodí hranatá forma na dort, toustový chléb do ní lépe padne. Tip na slaný dort z toustového chleba najdete zde

V obou případech je nejrychlejší chléb koupit, ale samozřejmě si můžete základ na dort upéct i sami. Zkuste třeba tento recept na výborný toustový chléb

Korpus ze slaného těsta

Pokud vám nevadí si dát s dortem trochu víc práce, můžete si upéct i jiný korpus. Nejčastěji se dělá ze slaného kynutého těsta, můžete ale použít i klasické třené nebo lité jako do sladkých dortů, ovšem bez cukru. Chcete-li si tedy upéct vlastní korpus, sáhněte po našem receptu na dort s pečeným korpusem.

Základ dortu můžete udělat i z odpalovaného těsta. S použitím vhodné náplně tak vytvoříte slanou alternativu k obřím větrníkům nebo věnečkům. Slané odpalované těsto podle našeho receptu se povede všem. 

Palačinkový dort

Sladké palačinkové dorty jsou hodně populární mezi dětmi a právě palačinky nebo omelety jsou jako stvořené i pro vytvoření slaného dortu. Vždyť i samotné palačinky se často připravují naslano, třeba se šunkou nebo s různými sýry.

Stačí jich pak jen pár na sebe navrstvit víc a místo nutelly použít třeba smetanový sýr s bylinkami, přidat uzeniny, uzeného lososa nebo nějakou zeleninu a jednoduchý slaný palačinkový dort je na světě. 

Všechno ještě posunete o level výš, když už samotné těsto na palačinky nějak ochutíte, třeba špenátem, šunkou či sýrem. 

Krémy a ozdoby

Když už máte korpusy vyřešené, je třeba ale ještě najít nějakou slanou alternativu k sladkým dortovým krémům. K naplnění dortů se hodí různé druhy slaných pomazánek (využijte vajíčkovou, rybičkovou, hermelínovou, z nivy nebo třeba budapešťskou).

Do slaného dortu se dá dát i vlašský či pařížský salát nebo třeba paštika pro milovníky masa. Chcete-li naopak dort zdravější, můžete jednotlivé vrstvy spojit pestem nebo nějakou luštěninou pomazánkou, např. z červené čočky nebo hummusem. Klasikou je samozřejmě nesmrtelné pomazánkové máslo

A čím dort ozdobit? Nejlepší ozdobou slaných dortů je vyřezávané zelenina. Třeba z rajčat nebo ředkviček lze vytvořit zeleninové květy. Do různých tvarů můžete aranžovat i plátky okurky nebo mrkve.

Plátkové sýry nebo salámy či šunky se také dají stočit do tvaru růžiček. Zajímavým tipem jsou makronky ze sýra Babybel. Sýr jen rozpůlíte a pak jej spojíte nějakou jednoduchou pomazánkou, třeba růžovou šunkovou pěnou

S pomocí želatiny

Vedle klasických dortů jsou oblíbené i dorty nepečené, při jejichž přípravě se obejdete bez korpusu. A takové se dají udělat i ve slané verzi.

Jedním z populárních dortů, jimž často bývají obdarování právě páni, je ten tlačenkový. Nabízejí jej na objednávku různá řeznictví, pokud ale máte zkušenosti s přípravou tlačenky, můžete si jej udělat i doma, stačí jen směs na ni nalít do dortové formy a nechat ztuhnout. 

Ti, kteří si na klasickou tlačenku netroufnou, si mohou si udělat její jednodušší verzi, třeba v podobě vaječné tlačenky. Když ji nalijete do dortové formy, získáte dort připomínající ty nepečené sladké. K vejcím navíc můžete přidat i na kostičky nakrájenou zeleninu, která v dortu vytvoří pěknou barevnou mozaiku.

Jestliže byste se vajíčkům a majonéze raději vyhnuli, můžete místo nich použít různé smetanové nebo i jiné sýry (např. Nivu), které ochutíte např. bylinkami. Přidat můžete rovněž kousky zeleniny nebo třeba olivy

Náš tip: Místo dortu si můžete udělat třeba i tento jednoduchý slaný koláč podle našeho video receptu

Na slané dorty soutěžících v pořadu Peče celá země se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Peče celá země 2. díl

Ukázat 11 fotografií

Peče celá země: Třetí řada soutěže Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Souboj o nejlepšího amatérského pekaře můžeme na obrazovkách v Česku sledovat již potřetí, a to od 6. ledna každou sobotu ve 20:10 na ČT1.

Sladké i slané výtvory soutěžících ohodnotí Josef Maršálek a Míša Landová, nebude chybět ani moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. Recepty z pořadu najdete na stránkách České televize

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více