Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte raději muzikál nebo operu? Toto dilema soutěžící v nejnovějším díle pořadu Peče celá země řešit nemuseli. V technické výzvě totiž dostali za úkol udělat právě řezy Muzikál – zákusek v podobě rolády se dvěma druhy krémů a zalitý čokoládovou polevou. 

Zákusek muzikál jako z cukrárny

Řezy Muzikál jsou jedním z tradičních, jen možná méně známých a možná i trochu pozapomenutých zákusků českých cukráren. Řezy téměř neznali ani soutěžící pořadu Peče celá země a o to náročnější pro ně možná byla technická výzva od porotkyně Míši Landové. Zákusek samotný ostatně nepatří k nejjednodušším moučníkům, soutěžící pěkně potrápil a nakonec se s ním nejlépe vypořádal soutěžící Roman. A co je tedy pro řezy Muzikál typické?

Řezy s chutí karamelu a čokolády

Tento tradiční cukrárenský zákusek má blízko k řezům nebo dortu Opera. Původně francouzský dezert se skládá z několika vrstev těsta, které jsou proložené kávovým a čokoládovým krémem. Oproti Opeře se do Muzikálu používají jiné krémy, a to čokoládový a karamelový.

Piškot je navíc stočený do tvaru rolády, existuje ovšem i jednodušší verze dezertu rovněž složené z tenkých plátů těsta navrstvených na sebe. Celý zákusek mající podobu chlebíčku se pak obvykle potahuje marcipánem, na nějž se malují tmavé houslové klíče, v pořadu Peče celá země ale porotci zvolili čokoládovou ganáž a polevu zdobenou notami přenesenými na řezy přes transfer fólii.

Právě zvládnutí dekorace bylo jedním z kritérií, které porotci posuzovali. Kromě toho zjišťovali i to, jak soutěžící zvládli přípravu krému, upečení těsta, způsob zatočení rolády nebo to, zda jsou řezy potaženy polevou rovnoměrně. 

Recept na Muzikál řezy Míši Landové

Pokud vás Muzikál řezy zaujaly a rádi přijímáte nové výzvy, můžete si je zkusit upéct přímo podle receptu z pořadu. Jak na to?

Na piškotový plát budete potřebovat: 180 g vajec (cca 3 vejce velikosti M) , 115 g krupicového cukru, 135 g hladké mouky, 15 g vody. Na karamelový krém si připravte: 120 g krupicového cukru, 100 g 33% smetany ke šlehání, 100 g másla, 3 g mořské soli. Na čokoládovou ganáž potřebujete: 90 g 55% hořké čokolády, 90 g 33% smetany ke šlehání, 30 g másla. Na čokoládovou polevu: 200 g karamelové čokolády, 100 g mléčné čokolády, 40 g rostlinného oleje. Na čokoládový pásek: 100 g 50-70% hořké čokolády, trochu kakaového másla k temperaci a transfer fólie na čokoládu s motivem hudebních not (k dostání v obchodech s cukrářskými potřebami (např. Sladilka.cz).

  1. Vejce s cukrem společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 45 °C. Poté vyšlehejte do hustého krému, ke konci zašlehejtte vodu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a těsto rozetřete na plech vyložený papírem na pečení na plochu asi 40x30 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 230-240 °C asi 8 minut. Ihned po upečení překlopte plát na čistý arch papíru lehce poprášený moukou a nechte vychladnout. Po vychladnutí okraje plátu zarovnejte a odkrojte z kratší strany pruh o šířce 6 cm, který odložte stranou. 
  2. Na karamelový krém v rendlíku se silným dnem rozpusťte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Do vychladlého karamelu pak po částech zašlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Krém rovnoměrně rozetřete na připravený již oříznutý plát a pomocí papíru na pečení roládu stočte a utáhněte. Nechte zatuhnout.
  3. Na ganáž rozpusťte čokoládu a po částech ji zalijte horkou smetanou. Promixujte tyčovým mixérem, pak zapracujte i máslo. Dejte vychladit. Následně potřete odložený pruh plátu slabou vrstvou a přiložte ho na vršek ztuhlé rolády. Zbylým krémem vyplňte mezery mezi pásem a zaoblenou částí a celou roládu slabě dohladka potřete. Nechte zatuhnout.
  4. Na polevu čokolády společně rozpusťte, přidejte olej a dejte vychladit. Pak polevou potáhněte připravenou roládu. Z čokolády a transfer fólie připravte pásek s motivem not v šířce 4-5 cm v délce rolády, a než poleva zatuhne, položte jej na vrchní plochu zákusku. 

Náš tip: Oblíbeným zákuskem českých cukráren jsou i punčové řezy. Ty si můžete upéct podle našeho video receptu

Na fotografie z pořadu Peče celá země se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Peče celá země: Fotky ze zákulisí

Ukázat 7 fotografií

Peče celá země: Třetí řada soutěže Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Souboj o nejlepšího amatérského pekaře můžeme na obrazovkách v Česku sledovat již potřetí, a to od 6. ledna každou sobotu ve 20:10 na ČT1. 

Sladké i slané výtvory soutěžících ohodnotí Josef Maršálek a Míša Landová, nebude chybět ani moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav KoptaRecepty z pořadu najdete na stránkách České televize.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více