Jarní polévka yayla çorbası: Lahodná turecká specialita si vás získá svěží mátovou chutí a vůní i neobvyklou ingrediencí
10. 4. 2024 Vaření
Jaro je konečně tady, takže na vydatné polévky na zahřátí můžeme na čas zapomenout. Slunečné dny si žádají naopak nějaké lehké a plné bylinek. Turecká je na jaro a léto jako dělaná. Přitom díky rýži je i vydatná a vynikající je s cizrnou.
Polévky turecké kuchyně
Při zmínce o turecké kuchyni si většina lidí vybaví kebab, masové kuličky köfte a ti větší znalci třeba i tureckou „pizzu“ lahmacun nebo varianci na palačinky - gözleme. Turecká kuchyně je ovšem vyhlášená i svými polévkami, jimž se říká çorba nebo çorbası (čorbasi). Místní polévky se připravují v mnoha variantách, z masa i zeleniny a často bývají zahuštěné, takže se obvykle podávají jako hlavní jídlo jen s chlebem, nejčastěji pita.
Mohlo by vás zajímat
Jogurtová polévka v různých verzích
Yayla çorbası je výjimečná tím, že se do ní přidává na polévku poměrně netypická ingredience, a to jogurt. Jogurt je sice běžný třeba pro studenou bulharskou polévku tarator, yayla çorbası je ovšem teplá, takže ji oceníte i za chladných večerů.
Ačkoli jde o typickou tureckou polévku, v různých obměnách se taková polévka dělá po celém Středním východě – hodně se jí blíží třeba rovněž jogurtová polévka ash-e doogh, oblíbená v Íránu a hlavně v Ázerbájdžánu. Podobná je i turecká polévka toyga, do níž se však dává pšenice, nebo dovga, která se v Ázerbájdžánu servíruje jako typická svatební polévka.
Jako zelená louka
Na tuto polévku nepotřebujete moc ingrediencí a její příprava je poměrně snadná. Kromě jogurtu jsou neoddělitelnou součástí polévky zelené bylinky, které jí dodávají svěží barvu – hlavně máta, petrželka, možný je i koriandr. Zřejmě díky bylinkám se jí přezdívá luční polévka.
Sytá je polévka díky vařené rýži, často se do ní ještě přidává i cizrna. Vzhledem k použitým ingrediencím je pak přirozeně vegetariánská. Samozřejmě si ji ale můžete udělat i z kuřecího vývaru, díky němuž bude výraznější.
Recept na yayla çorbası s cizrnou
Pokud patříte k příznivcům turecké kuchyně nebo si prostě jen chcete zpestřit svůj polévkový repertoár, můžete si yayla çorbası uvařit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: ½ šálku dlouhozrnné rýže, 1 šálek sušené cizrny, 2 lžíce mouky, 1 kelímek hustého bílého jogurtu (třeba řeckého) pokojové teploty, 1 velký žloutek (pokojové teploty), 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci másla, 2 lžíce sušené máty, 1 lžičku soli, 5 šálků vody, červené pepřové vločky podle chuti a citronovou šťávu podle chuti.
- Cizrnu namočte přes noc. Pak ji vařte v hrnci s vodou asi 40 minut až hodinu, dokud nezměkne. Slijte ji a dejte stranou. Použít můžete i cizrnu z konzervy.
- Mezitím dobře propláchněte rýži, abyste ji zbavili přebytečného škrobu. Rýži vložte do zakrytého hrnce s 5 šálky vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte rýži, dokud nezměkne.
- V míse vyšlehejte vejce, jogurt a mouku metličkou, dokud se dobře nespojí a nevznikne krémová hmota. Pomocí naběračky pomalu přidejte asi 1 šálek vody z hrnce s rýží do jogurtové směsi a promíchejte. Díky tomu zabráníte, aby se směs srazila.
- Do hrnce s rýží přidejte okapanou cizrnu a poté jogurtovou směs s rýží. Dobře promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Za občasného míchání vařte 15 minut.
- V malé pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Vhoďte na pánev sušenou mátu a vločky červené papriky a smažte asi 30 sekund. Osmaženou mátu pak vsypte do polévky a osolte. Dobře promíchejte a polévku nakonec zakápněte trochou citronové šťávy. Pokud by byla příliš hustá, můžete ji naředit vodou. Hotovou polévku lze dozdobit i čerstvou mátou.
Zdroje informací:
Thesoundofbutterflies.com: Turkish Yoghurt Soup (Yayla Çorbası) with Chickpeas
Wikipedia.org: Yayla çorbası
Náš tip: Pokud vám zbyl jogurt, můžete vyzkoušet i tyto turecké jogurtové brambory podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dáte si kapra, pstruha nebo lososa? Receptů z ryb je velké množství. Stačí si vybrat
V některých studiích se objevuje varování před vyšším obsahem rtuti u mořských ryb, ale klady jednoznačně převyšují. Opatrnější buďte u masa žraloků,… Číst více
Jak správně grilovat rybu a jak poznáte, že už je hotová? Zkuste fígl s kostí podle Zdeňka Pohlreicha!
Grilování ryb není žádná komplikovaná činnost.… Číst více
V MasterChef Česko se poznávaly sladkovodní ryby: Troufnete si určit deset druhů podle fotek?
V posledním díle soutěže MasterChef Česko měli… Číst více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z… Číst více
Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku,… Číst více
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Možná jste se už přesvědčili na vlastní kůži, že… Číst více
Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Turecko na talíři: Zapomeňte na kebab a uvařte si slavnou „polévku nevěst“ z čočky, rýže a bulguru
Bavorské Apfelkücherl aneb Smažené jablečné kroužky: Masopustní specialita voní skořicí a hotová je raz dva
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů