Jarní polévka yayla çorbası: Lahodná turecká specialita si vás získá svěží mátovou chutí a vůní i neobvyklou ingrediencí
10. 4. 2024 Vaření
Jaro je konečně tady, takže na vydatné polévky na zahřátí můžeme na čas zapomenout. Slunečné dny si žádají naopak nějaké lehké a plné bylinek. Turecká je na jaro a léto jako dělaná. Přitom díky rýži je i vydatná a vynikající je s cizrnou.
Polévky turecké kuchyně
Při zmínce o turecké kuchyni si většina lidí vybaví kebab, masové kuličky köfte a ti větší znalci třeba i tureckou „pizzu“ lahmacun nebo varianci na palačinky - gözleme. Turecká kuchyně je ovšem vyhlášená i svými polévkami, jimž se říká çorba nebo çorbası (čorbasi). Místní polévky se připravují v mnoha variantách, z masa i zeleniny a často bývají zahuštěné, takže se obvykle podávají jako hlavní jídlo jen s chlebem, nejčastěji pita.
Mohlo by vás zajímat
Jogurtová polévka v různých verzích
Yayla çorbası je výjimečná tím, že se do ní přidává na polévku poměrně netypická ingredience, a to jogurt. Jogurt je sice běžný třeba pro studenou bulharskou polévku tarator, yayla çorbası je ovšem teplá, takže ji oceníte i za chladných večerů.
Ačkoli jde o typickou tureckou polévku, v různých obměnách se taková polévka dělá po celém Středním východě – hodně se jí blíží třeba rovněž jogurtová polévka ash-e doogh, oblíbená v Íránu a hlavně v Ázerbájdžánu. Podobná je i turecká polévka toyga, do níž se však dává pšenice, nebo dovga, která se v Ázerbájdžánu servíruje jako typická svatební polévka.
Jako zelená louka
Na tuto polévku nepotřebujete moc ingrediencí a její příprava je poměrně snadná. Kromě jogurtu jsou neoddělitelnou součástí polévky zelené bylinky, které jí dodávají svěží barvu – hlavně máta, petrželka, možný je i koriandr. Zřejmě díky bylinkám se jí přezdívá luční polévka.
Sytá je polévka díky vařené rýži, často se do ní ještě přidává i cizrna. Vzhledem k použitým ingrediencím je pak přirozeně vegetariánská. Samozřejmě si ji ale můžete udělat i z kuřecího vývaru, díky němuž bude výraznější.
Recept na yayla çorbası s cizrnou
Pokud patříte k příznivcům turecké kuchyně nebo si prostě jen chcete zpestřit svůj polévkový repertoár, můžete si yayla çorbası uvařit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: ½ šálku dlouhozrnné rýže, 1 šálek sušené cizrny, 2 lžíce mouky, 1 kelímek hustého bílého jogurtu (třeba řeckého) pokojové teploty, 1 velký žloutek (pokojové teploty), 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci másla, 2 lžíce sušené máty, 1 lžičku soli, 5 šálků vody, červené pepřové vločky podle chuti a citronovou šťávu podle chuti.
- Cizrnu namočte přes noc. Pak ji vařte v hrnci s vodou asi 40 minut až hodinu, dokud nezměkne. Slijte ji a dejte stranou. Použít můžete i cizrnu z konzervy.
- Mezitím dobře propláchněte rýži, abyste ji zbavili přebytečného škrobu. Rýži vložte do zakrytého hrnce s 5 šálky vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte rýži, dokud nezměkne.
- V míse vyšlehejte vejce, jogurt a mouku metličkou, dokud se dobře nespojí a nevznikne krémová hmota. Pomocí naběračky pomalu přidejte asi 1 šálek vody z hrnce s rýží do jogurtové směsi a promíchejte. Díky tomu zabráníte, aby se směs srazila.
- Do hrnce s rýží přidejte okapanou cizrnu a poté jogurtovou směs s rýží. Dobře promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Za občasného míchání vařte 15 minut.
- V malé pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Vhoďte na pánev sušenou mátu a vločky červené papriky a smažte asi 30 sekund. Osmaženou mátu pak vsypte do polévky a osolte. Dobře promíchejte a polévku nakonec zakápněte trochou citronové šťávy. Pokud by byla příliš hustá, můžete ji naředit vodou. Hotovou polévku lze dozdobit i čerstvou mátou.
Zdroje informací:
Thesoundofbutterflies.com: Turkish Yoghurt Soup (Yayla Çorbası) with Chickpeas
Wikipedia.org: Yayla çorbası
Náš tip: Pokud vám zbyl jogurt, můžete vyzkoušet i tyto turecké jogurtové brambory podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat