Cuketová polévka s vejcem a slaninou: Smetanová polévka voní koprem, s vařeným vejcem příjemně zasytí a má italský šmrnc
27. 8. 2024 Vaření
Nevíte, co s úrodou cuket, a zdá se vám, že už nic nového nevymyslíte? Další možností je cuketová polévka, která přijde k chuti jako přesnídávka nebo s pečivem jako hlavní jídlo.
Cuketová polévka
Cuketa je jednou z nejoblíbenějších potravin léta. Jakmile se nám začne rodit na zahrádkách, vymýšlíme, do čeho tuto univerzální zeleninu využít. Hodí se totiž do sladké i slané kuchyně.
Jedním z dalších pokrmů může být i cuketová polévka. Cuketová polévka je oblíbená nejen v naší, ale také třeba v italské kuchyni. Výborně chutná teplá, někdy je možné jíst ji i zastudena. Příprava cuketové polévky není složitá a zvládne ji každý. Protože je jejím základem zelenina (kromě cukety to bývají brambory, někdy také kořenová zelenina), bývá také velmi lehká. Pokud ale přidáme vejce a slaninu, skvěle zasytí.
Kroky ke skvělé cuketové polévce
Cuketová polévka je jednoduchá na přípravu a k její lahodnosti může přispět několik kroků.
- Sáhněte po menší až střední cuketě, nebudete ztrácet čas s loupáním slupky a odstraňováním semínek.
- Když budete přidávat do polévky smetanu, nechte tento krok až na úplný závěr a ohřátou smetanu už spíše nechte dojít k varu.
- Když budete přidávat slaninu, nejlépe chutná vyškvařená. Stačí ji nakrájet na středně silné plátky. Na pánvičku nalijte asi půl cm vody a rozehřejte ji. Pak do ní dejte plátky slaniny a prudce je opražte. Vypaří se voda, slanina se vyškvaří a nebude příliš zkroucená.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Cuketová polévka s vejcem a slaninou
Na čtyři porce budete potřebovat: 600 g cukety, 4 brambory, 100 g libové anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíci másla, 100 ml smetany, 2 lžíce kopru, libeček, mletý kmín, sůl, bílý pepř mletý, zeleninový vývar (nebo vodu) a 4 uvařená vejce (do hotové polévky).
Jak na to? Cuketu omyjte a nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. Na másle zpěňte cibuli s česnekem. Přidejte cuketu, brambory, kmín a sůl.
Zalijte vývarem a vařte doměkka asi 15 minut. Zeleninu rozmixujte (pár brambor můžete nechat vcelku) a dochuťte pepřem. Přidejte kopr, smetanu a vařte už jen krátce. Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte ji dokřupava. Do každé porce cuketové polévky v talíři přidejte jedno vejce a přisypte trochu slaniny.
Náš tip: Z cukety si můžete připravit i kulajdu. Třeba právě podle následujícího videoreceptu:
Mohlo by vás zajímat
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte všechny typy smetany a víte, na co je použít? Jaká se hodí na zahuštění omáček a která do studené kuchyně?
Kulajda z cukety trumfne i originál. Jemná houbová polévka s brambory a koprem už nepotřebuje zahustit moukou
Přerostlé cukety se velmi dobře hodí na cuketové pomazánky, některé z nich si snadno zavaříme na zimu. Skvěle chutnají na topinky
Přečtěte si Zobrazit více
Velký test pražských jídelen: Na Žižkově je k mání skvělý řízek s bramborami za 120 Kč, nezklamala ani Havelská koruna
Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě