Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hořčík patří mezi nejdůležitější minerály. O jeho nezbytnosti svědčí i skutečnost, že je mnohdy nazýván „prvkem života“. Nedostatek hořčíku se projevuje zhoršením zdraví, a to především toho psychického. Pokud si tedy chcete užívat pohody a dobré nálady, nezapomeňte potraviny s hořčíkem zařadit do svého každodenního jídelníčku.

Nedostatek hořčíku se obvykle jako první negativně projeví na kvalitě nehtů, vlasů a zubů. Může stát také za úpornými bolestmi hlavy a nepříjemnými svalovými křečemi. Nedostatek tohoto minerálu nepříznivě ovlivňuje také psychický stav – lidé, kterým se tento prvek nedostává, trpí stresem, úzkostmi, nervozitou a nespavostí.

 

Hořčík našemu tělu prospívá hned několika způsoby. Především snižuje krevní tlak a tím funguje i jako účinná prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Hořčík dále vyživuje naše kosti, zuby a významně podporuje činnost imunitního systému. Také má schopnost zpomalovat projevy stárnutí.

 

Bohaté zdroje hořčíku najdeme v různých potravinách rostlinného původu, které našemu tělo poskytnou i další důležité minerály, vitamíny, antioxidanty a vlákninu. 

 

Oves

Oves obsahuje mega-dávky bílkovin, vlákniny, draslíku a hořčíku. Pouhý jeden šálek ovsa pokryje 69% doporučené denní dávky hořčíku. Z ovsa je výborná nejen kaše, ale i pečivo a moučníky.

 

 

Kelp

Tyto mořské řasy jsou přímo napěchované hořčíkem a navíc i jódem. Díky tomuto složení mají silný detoxikační účinek. Tento zázrak z moře lze přidávat do polévek, pomazánek, zeleninových směsí a pokrmů nebo jako příloha k masu.

 

 

Ořechy

Ořechy, zejména mandle a kešu oříšky, jsou velkým zdrojem hořčíku. Šálek celých mandlí pokryje 95% doporučené denní dávky hořčíku, zatímco šálek kešu oříšků 73%.

 

 

Čokoláda

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je plná nejen hořčíku, ale i antioxidantů. Mlsáním tak posílíte jak své psychické, tak fyzické zdraví.

 

 

Semena

K svačině si dejte hrst plnou zdraví a hořčíku – dokonalou kombinaci vytvoří chia, dýňová, slunečnicová a konopná semínka.

 

 

Komentáře

Dany

29. 4. 2017 03:44

můj stimul na nervy jsou oříšky, dýňová semínka, slunečnicová a sezamová lehce na pánvi opražíme​,k snídani přidám do ovesné kaše a na cokoliv,chleba s lučinou,na co mám chuťové buňky.

ukocouradoma ukocouradoma

12. 4. 2017 14:50

Jj, nejraději na nervy chroupám oříšky. A ještě raději, když vím, že jsou zdravé, tuky netuky: http://www.prodetox.cz/orechy-zdravi/

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více