Kokosky krok za krokem: Na měkké a šťavnaté cukroví stačí jen pár ingrediencí, důležité je správně vyšlehat sníh z bílků
26. 11. 2024 Vaření
Kokos patří mezi typické vánoční ingredience a cukroví z něj je lahodné. Přichystejte si ho. Upečte si kokosky podle našeho návodu hezky krok za krokem. Jsou šťavnaté a hned měkké.
Vynikající kokosky
Exotickou vůni a chuť kokosu si dopřáváme i o Vánocích. Pečeme z něj třeba kokosové věnečky, ale také vynikající kokosky. Jsou měkoučké, šťavnaté, a navrchu rozčepýřené, jen se do nich zakousnout. Někdy je zespodu máčíme do čokolády.
Základem kokosek bývají tři hlavní ingredience: bílky, cukr a kokos. Důležitý je postup, jak dát vše hezky dohromady, aby byl výsledek lahodný.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na kokosky
Na jednu dávku potřebujete 4 bílky, 1 špetku soli, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 70 g měkkého tvarohu (ne z vaničky) a 200 g jemného mletého kokosu.
Co připravit na pečení kokosek
Připravte si větší nízký plech, který vyložte pečicím papírem. Aby se papír neroloval, můžete plech po krajích a ve středu namazat tukem. Papír se tak přichytí. Pro zvýraznění chuti kokos můžete krátce nasucho opéct v troubě při 150–170 °C.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak vyšlehat sníh na kokosky
Dejte si pozor na oddělování bílků a žloutků, bílky by měly být čisté bez příměsi. Bílky ušlehejte se špetkou soli do měkkého sněhu. Pak přidejte vanilkový i krupicový cukr a ušlehejte lesklý tuhý sníh.
Jak udělat kokosky
Do sněhu opatrně vmíchejte kokos a tvaroh. Na připravený plech lžičkou dávejte malé hromádky kokosové hmoty. Hotový plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Měly by zůstat krásně sněhově bílé.
Na kolik se pečou kokosky
Kokosky pečte při 150 °C. Je lepší ale případně teplotu zmírnit, obzvlášť pokud víte, že peče trochu více. Když začnou kokosky růžovět příliš brzy, ztlumte troubu a dosušte je při 130-140 °C.
Kokosky můžete zespodu namočit v čokoládě, přichystat si můžete také plněné kokosky.
Náš tip: Upečte si nejjednodušší kokosky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Co uvařit ke špeclím? Můžete je servírovat jako hlavní chod, přílohu i dezert
Špecle, z německého spätzle, jsou tradičním pokrmem v germánských zemích. Na přípravu těsta vám postačí pouze mouka, vejce, sůl a mléko, případně… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více