Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosky jsou velmi oblíbeným cukrovím nejen pro svou snadnou přípravu, ale především pro kokosovou chuť a jemnost, která se vám rozplyne na jazyku. Předejděte zbytečným chybám, abyste si mohli naplno pochutnávat.

Kokosky jsou cukrovím, které pekly už naše babičky, a to z toho důvodu, že jim po pečení často zbyly nevyužité vaječné bílky. K nim pak stačilo přidat jen cukr a strouhaný kokos - výsledkem je dokonalé kokosové cukroví z pouhých tří surovin.

Časté chyby během přípravy kokosek

Nedejte se, pokud se vám první várka kokosek nepovedla. Chce to jen trošičku cviku a budete je mít krásné jako z nóbl časopisu.

  1. Málo vyšlehaný sníh z bílků zapříčiní nehezké tvary kokosek, protože jejich tvar je přímo závislý na dobře vyšlehaném a hustém bílkovém sněhu.
  2. Pozor, nádobí k přípravě sněhu musí být dokonale čisté, pokud by nebylo (např. i lehká mastnota metliček), sníh se nepovede, i kdybyste se snažili sebevíc.
  3. Sníh opravdu bez výjimky šlehejte nad párou - bude mít sice menší objem, ale o to lépe bude držet tvar výsledného cukroví.
  4. Při šlehání buďte opatrní, abyste se nezranili, a mísu k přípravě sněhu volte z jiného materiálu než z plastu, který by se mohl vysokou teplotou deformovat.
  5. Snažte se neuvařit bílkový sníh, finální teplota by měla být 45–50 °C. S jejím měřením vám pomůže skvělý pomocník v podobě kuchyňského teploměru.
  6. Dbejte na správné pečení kokosek, kdy trouba musí být předem vyhřátá na 150 °C. Jakmile kokosky lehce zrůžoví, jsou hotové.
    Tip: Pečicí papír potřete tukem a poprašte moukou, než na něj začnete tvarovat kokosky. Díky tomu se nepřichytí a posléze půjdou z papíru dobře sejmout.
  7. Ještě horké kokosky se nesnažte přendat z plechu, rozpadnou se. Nechte je nejprve vychladnout, díky tomu se zpevní a manipulace s nimi pak bude snadná.

Nezapomínejte, že kokosky se v troubě spíše suší než pečou, proto jim dopřejte dostatek času. Odměnou vám bude opojná vůně linoucí se z kuchyně a následně úžasně křehké cukroví. Připravíte si nejjednodušší kokosky podle videoreceptu?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky