7 chyb při přípravě kokosek: Vyvarujte se jich a docílíte nadýchaného cukroví
Kokosky jsou velmi oblíbeným cukrovím nejen pro svou snadnou přípravu, ale především pro kokosovou chuť a jemnost, která se vám rozplyne na jazyku. Předejděte zbytečným chybám, abyste si mohli naplno pochutnávat.
Kokosky jsou cukrovím, které pekly už naše babičky, a to z toho důvodu, že jim po pečení často zbyly nevyužité vaječné bílky. K nim pak stačilo přidat jen cukr a strouhaný kokos - výsledkem je dokonalé kokosové cukroví z pouhých tří surovin.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby během přípravy kokosek
Nedejte se, pokud se vám první várka kokosek nepovedla. Chce to jen trošičku cviku a budete je mít krásné jako z nóbl časopisu.
- Málo vyšlehaný sníh z bílků zapříčiní nehezké tvary kokosek, protože jejich tvar je přímo závislý na dobře vyšlehaném a hustém bílkovém sněhu.
- Pozor, nádobí k přípravě sněhu musí být dokonale čisté, pokud by nebylo (např. i lehká mastnota metliček), sníh se nepovede, i kdybyste se snažili sebevíc.
- Sníh opravdu bez výjimky šlehejte nad párou - bude mít sice menší objem, ale o to lépe bude držet tvar výsledného cukroví.
- Při šlehání buďte opatrní, abyste se nezranili, a mísu k přípravě sněhu volte z jiného materiálu než z plastu, který by se mohl vysokou teplotou deformovat.
- Snažte se neuvařit bílkový sníh, finální teplota by měla být 45–50 °C. S jejím měřením vám pomůže skvělý pomocník v podobě kuchyňského teploměru.
- Dbejte na správné pečení kokosek, kdy trouba musí být předem vyhřátá na 150 °C. Jakmile kokosky lehce zrůžoví, jsou hotové.
Tip: Pečicí papír potřete tukem a poprašte moukou, než na něj začnete tvarovat kokosky. Díky tomu se nepřichytí a posléze půjdou z papíru dobře sejmout. - Ještě horké kokosky se nesnažte přendat z plechu, rozpadnou se. Nechte je nejprve vychladnout, díky tomu se zpevní a manipulace s nimi pak bude snadná.
Nezapomínejte, že kokosky se v troubě spíše suší než pečou, proto jim dopřejte dostatek času. Odměnou vám bude opojná vůně linoucí se z kuchyně a následně úžasně křehké cukroví. Připravíte si nejjednodušší kokosky podle videoreceptu?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře