Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na bramborový salát má snad každý rodina vlastní. Někdo přidá o trochu víc majonézy, jiní zase s chutí přidají salám. Redakce webu Toprecepty.cz se rozhodla vyzkoušet, jak chutná salát, který najdete na štědrovečerní tabuli Zdeňka Pohlreicha. Pár věcí nás překvapilo, ale výsledek rozhodně stojí za ochutnání.

Salát jako svíčková

Štědrovečerní bramborový salát je unikum, které chutná v každé domácnosti zcela odlišně. Třeba i v momentě, kdy by jeden dělal manžel a druhý jeho choť. Každý si totiž odmala neseme, podobně jako třeba u svíčkové, oblíbenou chuť a vůni, která nás provází až do dospělosti. Někdy se tak může stát bramborový salát dokonce důvodem sporů při tvorbě sváteční večeře.

To u Pohlreichů tyto debaty odpadají, protože Zdeněk, slavný šéfkuchař a moderátor mnoha televizních pořadů o gastronomii, připravuje salát, který vyhovuje i jeho ženě a dětem. 

Oblíbený polovlašák

Nutností pro dobrý salát je podle Pohlreicha správný výběr surovin. „Je to jako vždycky u všeho. Člověk si s ním musí dát tu práci, koupit ty správné brambory, musí všechny věci udělat tak, jak mají být, a nic neošidit,“ poradil pro Toprecepty.cz Pohlreich.

„Já mám rád, když je tam dost majonézy a když je tam mražený hrášek, ne ten nakládaný. Místo obyčejné hořčice zásadně používám tu francouzskou,“ popsal. Diskuze o tom, zda do salátu patří i salám, moc nevnímá. „Je to každého věc, třeba já tam dávám vždycky trochu šunky a nevadí mi to vůbec. Dělám si takový polovlašák,“ sdělil Pohlreich.

Příprava Pohlreichova salátu

Jedna věc nám byla jasná hned po přečtení seznamu ingrediencí - bude se hodně krájet a celkově si budeme muset připravit spoustu surovin, které normálně do salátu nemusíme používat. Místo běžného octa totiž budete potřebovat vinný a klasickou plnotučnou hořčici musíte zaměnit za intenzivnější dijonskou. 

Krájení ve slupce uvařených a poté oloupaných brambor na kostičky o velikosti zhruba 1x1 centimetr si můžete usnadnit díky krájecímu kolečku. Dejte však pozor na to, abyste tím brambory nerozmačkali. Šalotku jsme nakrájeli skutečně najemno, bude pak vyhovovat i těm, kteří v salátu moc nemají rádi cibuli. Vzhledem k tomu, že se navíc povaří ve vinném octu, ztratí štiplavost. 

Spousta krájení

Je důležité si dobře rozvrhnout čas, jinak vám bude příprava salátu trvat „nekonečně dlouho“. Když jsme krájeli kořenovou zeleninu, zároveň jsme vařili vejce natvrdo. Aby šla dobře oloupat, vložili jsme je do osolené vody s octem až v momentě, kdy se vařila. Následně jsme vejce stejně jako šunkový salám, který Pohlreich zvolil místo své oblíbené šunky, nakrájeli na kostičky. Následovaly už jen kyselé okurky, které dobře vyberte, aby vám chutnaly, a to byl konec krájení. 

Po smíchání všech surovin a přidání mraženého hrášku přišel čas na zakysanou smetanu a dijonskou hořčici. Před důkladným promícháním jsme ještě přidali majonézu, vše precizně spojili a poté teprve osolili a opepřili. Po přidání citronové šťávy a nastrouhaného křenu jsme vše znovu pečlivě promíchali. Pak už salát putoval přes noc do lednice, aby se všechny chutě hezky propojily. Druh den už jsme jen ladili drobnosti, konkrétně trochu dosolili a přidali i citronovou šťávu. 

Po ochutnání však bylo jasné, že všechna ta práce stála za to. Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha totiž nabízí „něco navíc“. Ať už je to netradiční chuť octa, příjemný říz křenu nebo překvapivě i šunkový salám, vše dělá z tohoto pokrmu skvělou součást štědrovečerní večeře. A rozhodně se nemusíte ani bát ho nabídnout sousedům, určitě vám salát pochválí.

Bramborový salát

Na štědrovečerní salát podle receptu Zdeňka Pohlreicha, budete potřebovat: 1 kg salátových brambor (typ A), nálev z kyselých okurek (asi 100 ml), 1 šalotku, 100−150 ml bílého vinného octa, 2 mrkve, 1/3 celeru (bulvy), 1 petržel, 5 vajec, 3 střední kyselé okurky, 200 g šunkového salámu, hrst mraženého hrášku, 200 g majonézy, 1 a ½ lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce zakysané smetany. Na dochucení: šťávu z citronu podle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř a 1 lžíci strouhaného křenu.

  1. Brambory ve slupce uvařte ve vroucí osolené vodě do poloměkka až měkka. (Pozor, nepřevařte je, aby nebyly rozvařené a drolivé.) Slijte je, nechte mírně vychladnout a ještě teplé nakrájejte na 0,8−1cm kostičky a vložte do salátové mísy. Zalijte lákem z okurek.
  2. Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno, povařte minutu v rendlíku s octem a přeceďte přes síto.
  3. Mrkev, celer a petržel očistěte, oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a povařte ve vroucí vodě přibližně 7 minut a sceďte. Vejce uvařte natvrdo, trvá to 8 minut od bodu varu, nechte vystydnout. Poté vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Okurky a šunkový salám pokrájejte také na malé kostičky.
  4. Do mísy k bramborám přidejte šalotku, nakrájenou povařenou zeleninu, vejce, okurky, šunkový salám, přidejte hrášek, majonézu, hořčici, zakysanou smetanu a promíchejte. Osolte, opepřete, zakápněte citronem a znovu promíchejte.
  5. Salát nechte odstát přes noc v lednici, pak znovu ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a případně i křenem.

Jak šel čas s populárním šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Jak šel čas se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem

Ukázat 33 fotografií

Recepty k tomuto článku