Holka u plotny radí: Na slané pohoštění ve formě stromečku potřebujete jen trochu fantazie a několik běžných surovin
5. 12. 2024 Vaření
S blížícími se svátky vás jistě čeká mnoho návštěv. Kromě oblíbených chlebíčků můžete pro své blízké připravit i něco méně tradičního, zábavně ozdobený stromeček, ze kterého si "uloupne" každý, co chce! Ve svém foto návodu vám ukážu, jak na to. Uvidíte, že je to hračka, zapojit můžete i děti.
Netradiční švédský stůl
Ať už jde o sváteční návštěvu vánoční nebo silvestrovskou, vždycky se hodí něčím překvapit. Od loňského roku ve virtuálním prostoru „frčí“ pohoštění, které je vtipně poskládáno (či napícháno) do tvaru ozdobeného stromečku na polystyrenový kužel, z něhož si pak každý bere to, na co má chuť.
Kolečko salámu, olivu, sýr, hroznové víno či ovoce... zkrátka podle toho, co na stromeček „pověsíte“. Záleží tedy jak na vaší fantazii, tak na stavu domácích zásob. Podobu stromečku pak pomůžou dokreslit větvičky z rozmarýnu, symbolizující jehličí.
Příprava tohoto občerstvení je snadná a jediné, co potřebujete, je polystyrenový kužel. Kde ho koupit a za kolik, najdete dole pod textem, stejně jako moje tipy z přípravy. Ale není se čeho bát, kužel je široce dostupný a levný, navíc opakovaně použitelný! A příprava je tak snadná, že vám s ní mohou pomáhat i děti.
Mohlo by vás zajímat
Jak na sváteční slaný stromeček
Budete potřebovat: 1 polystyrenový kužel, alobal, párátka, salámy, sýr, cherry rajčátka, physalis (mochyně) nebo hroznové víno, tvrdý sýr, olivy, kuličky mozzarelly a čerstvý rozmarýn.
Jak na to? Polystyrenový kužel obalte alobalem (viz fotopostup v galerii níže), zapíchněte do něj párátka a na ně postupně napichujte omytá a osušená cherry rajčátka, mini mozzarelly, na kostičky nakrájený sýr, salám smotaný do vějířků, omyté hroznové víno, olivy či omyté kuličky physalis.
Jakmile budete mít dozdobeno, mezi jednotlivé pochutiny vložte ještě větvičky rozmarýnu a pokud chcete, na špičku stromečku můžete ze sýra vykrojit sváteční hvězdu.
Tipy navíc:
- Polystyrenový kužel je k dostání třeba v OBI (12x26 cm stojí 29 Kč), v síti knihkupectví Luxor (29 cm za 59 Kč), v papírnictvích či některých drogeriích. V nabídce je více velikostí, mně se osvědčil kužel výšky cca 30 cm.
- Kupujte spíš vyšší kužel, aby na stole lépe stál a unesl zátěž pochutin.
- Pochutiny skládejte na kužel rovnoměrně - zejména cherry rajčátka napichujte souměrně ve spodní části ze všech stran, aby měl stromeček dobrou stabilitu.
- V některých videích uvidíte omotání kuželu pomocí potravinářské folie. Mně se víc osvědčil alobal, který když pod pochutinami prosvítá, vytváří svou stříbrnou barvou slavnostnější dojem. Zároveň si s ním můžete dovolit nechat některé místa prázdnější a nenutí vás stromeček zaplnit do posledního místečka, u folie by všechno bylo vidět.
- Já jsem si kužel pořídila loni asi za 30 Kč a používám stále ten stejný. Když jej totiž obalíte, nijak se neznečistí. Příště stejně použijete alobal nový, čímž propíchaná místa z loňska krásně zakryjete.
- Děti tahle parádička u nás doma hodně bavila a ovoce i zelenina ze stromečku mizely rychlostí světla.
- Na postup se podívejte v galerii:
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Na slané pohoštění ve formě stromečku potřebujete jen trochu fantazie a několik běžných surovin
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dvanáct nejlepších jídel z rajčat: Dáte si klasickou omáčku, studenou polévku nebo tataráček?
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Hitem kaváren je ube latte z fialových batátů. Chutná po oříšcích, voní květinami a spolehlivě povzbudí
Holka u plotny radí: Na slané pohoštění ve formě stromečku potřebujete jen trochu fantazie a několik běžných surovin