Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i neodmyslitelná vůně čerstvě upečeného cukroví, která se line snad z každé domácnosti. Mezi vanilkovými rohlíčky, perníčky a lineckým se však dlouhá léta objevuje i cukroví, které nám připomíná naše dětství. Řeč je o takzvaných ledovkách, cukroví, které ohromilo i Martina Šlence, účastníka poslední řady soutěže Peče celá země.

Co jsou vlastně ledovky?

Ledovky jsou křehké a jemné kousky cukroví, které si získaly srdce mnoha milovníků dobrého cukroví. Jejich hlavní kouzlo spočívá v polevě, která svou lesklou strukturou skutečně připomíná ledovou pokrývku. Aby ne, většinou se vyrábí z bílků, cukru a citronové šťávy, čímž vzniká ta správná kombinace sladkosti a svěžesti. „U nás doma se dělaly už, když jsem byl dítě,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz Martin Šlenc

„Připravovala je babička, mamka i teta. Je to cukroví, které mám nejradši. Baví mě tam kyselost polevy, křupnutí oříšku a chuť krému s rumem. Tím, že to děláme dlouho, tak si vždy vzpomenu jak vypadaly ledovky u babičky i tety. Proto je držím ve stejném vzhledu i složení dodnes,“ říká účastník třetí řady Peče celá země. 

Pečení spojené s dětstvím

Martin, který je společně s vítězem soutěže Vojtěchem Vrtiškou a finalistkou Terezou Olbrichtovou členem podcastové „Sladké trojky“, přiznává, že je pro něj pečení cukroví hodně o vzpomínkách. „Vždy si podle druhu a chuti cukroví vybavím, jak vypadaly Vánoce u babiček. A mám to tak dodnes,“ popisuje Martin. „Každý rok jsem se těšil, až ochutnám jejich cukroví, vždy to byla příjemná změna od toho našeho doma. I když se dělaly podobné druhy, tak od každé chutnalo jinak,“ říká šikovný amatérský cukrář pro Toprecepty.cz.

Nové druhy nemají příběh

Když Martin vypráví o Vánocích, strávených s babičkami a jejich recepty, je znát, že mu jejich pečení chybí a zároveň, že mu starší recepty přirostly k srdci. „Když nad tím přemýšlím, tak ani moc nové druhy cukroví nepeču. Chyběl by mi k nim příběh a vzpomínka,“ přiznává vždy dobře naladěný Martin. Jediné, co jsem zařadil do každoročního cukroví, je pistáciové od Míši Landové. To peču už asi třetí rok a je výborné,“ dodává.

Nejraději však má podle jeho slov, „mokré cukroví“. „Tím označuji lepené marmeládou nebo krémem. Pracny, rohlíčky a podobné moc nemusím,“ říká Martin. „Ledovky, které dělám podle receptu, který rád nabízím i čtenářům Topreceptů, však stále vedou,“ dodává s úsměvem.

Ledovky

Na přípravu ledovek podle Martina budete potřebovat: Na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 150 g másla, 30 g strouhaných lískových ořechů, 1 vejce velikosti M, 3 g prášku do pečiva, špetku skořice, špetku soli a kůru z ½ citronu. Na krém: 250 g mléka, 2 žloutky, 30 g hladké mouky, 2 balíčky vanilkového cukru, 100 g cukru krupice, 170 g másla, 10 ml rumu a 30 g kakaa. Na polevu: 120 g cukru moučka a šťávu z citronu – podle konzistence polevy. Na dozdobení: lískové ořechy.

Jak na to?

  1. Všechny suroviny na těsto zpracujte dohromady. Vzniklé těsto poté zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit, nejlépe přes noc.
  2. Těsto vyválejte na zhruba 3 mm výšku a vykrajujte požadované tvary, nejlépe tři velikosti. Pečte v troubě, předehřáté na 170 stupňů, na horní a dolní ohřev, asi 7 minut.
  3. Mezitím si připravte krém. Na něj si rozdělte dávku mléka na polovinu. Jednu zahřejte a ve druhé rozmíchejte žloutky s moukou a vanilkovými cukry. Směs zalijte horkým mlékem, vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí. Zakryjte fólií a nechte vychladit.
  4. Než bude směs chladná, vyšlehejte máslo s cukrem a rumem do světlé pěny. Poté postupně přidávejte vychladlou směs. Pak odeberte 1/3 vzniklé hmoty a přidejte do ní kakao.
  5. Teď si připravte polevu. Do moučkového cukru přidejte postupně citrónovou šťávu (výsledek musí vypadat jako „láva“) a vařečkou třete do zhoustnutí.
  6. Nyní už můžete kompletovat. Na spodní část upečeného těsta dejte světlý krém, přidejte prostřední část, kterou potřete čokoládovým krémem. Přidejte vrchní část, na kterou dáte trochu polevy a navrch lískový ořech.

Martinovy rady

  • Vykrájené kousky těsta peču na perforovaných podložkách a jednou je i zakrývám, abych měl obě strany krásně rovné.
  • Pokud by byla poleva řídká, vše by nám steklo, tady musíme opravdu vydržet a třít do zhoustnutí.

Na Martinovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země - Martin

Ukázat 14 fotografií

Náš tip: Připravte si lahodné linecké cukroví podle našeho video receptu.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku