Ledovky podle Martina z Peče celá země: Baví mě tam kyselost i chuť krému s rumem. Cukroví mě vrací do dětství, říká
8. 12. 2024 Vaření
Vánoce jsou za dveřmi a s nimi i neodmyslitelná vůně čerstvě upečeného cukroví, která se line snad z každé domácnosti. Mezi vanilkovými rohlíčky, perníčky a lineckým se však dlouhá léta objevuje i cukroví, které nám připomíná naše dětství. Řeč je o takzvaných ledovkách, cukroví, které ohromilo i Martina Šlence, účastníka poslední řady soutěže Peče celá země.
Co jsou vlastně ledovky?
Ledovky jsou křehké a jemné kousky cukroví, které si získaly srdce mnoha milovníků dobrého cukroví. Jejich hlavní kouzlo spočívá v polevě, která svou lesklou strukturou skutečně připomíná ledovou pokrývku. Aby ne, většinou se vyrábí z bílků, cukru a citronové šťávy, čímž vzniká ta správná kombinace sladkosti a svěžesti. „U nás doma se dělaly už, když jsem byl dítě,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz Martin Šlenc.
„Připravovala je babička, mamka i teta. Je to cukroví, které mám nejradši. Baví mě tam kyselost polevy, křupnutí oříšku a chuť krému s rumem. Tím, že to děláme dlouho, tak si vždy vzpomenu jak vypadaly ledovky u babičky i tety. Proto je držím ve stejném vzhledu i složení dodnes,“ říká účastník třetí řady Peče celá země.
Mohlo by vás zajímat
Pečení spojené s dětstvím
Martin, který je společně s vítězem soutěže Vojtěchem Vrtiškou a finalistkou Terezou Olbrichtovou členem podcastové „Sladké trojky“, přiznává, že je pro něj pečení cukroví hodně o vzpomínkách. „Vždy si podle druhu a chuti cukroví vybavím, jak vypadaly Vánoce u babiček. A mám to tak dodnes,“ popisuje Martin. „Každý rok jsem se těšil, až ochutnám jejich cukroví, vždy to byla příjemná změna od toho našeho doma. I když se dělaly podobné druhy, tak od každé chutnalo jinak,“ říká šikovný amatérský cukrář pro Toprecepty.cz.
Nové druhy nemají příběh
Když Martin vypráví o Vánocích, strávených s babičkami a jejich recepty, je znát, že mu jejich pečení chybí a zároveň, že mu starší recepty přirostly k srdci. „Když nad tím přemýšlím, tak ani moc nové druhy cukroví nepeču. Chyběl by mi k nim příběh a vzpomínka,“ přiznává vždy dobře naladěný Martin. „Jediné, co jsem zařadil do každoročního cukroví, je pistáciové od Míši Landové. To peču už asi třetí rok a je výborné,“ dodává.
Nejraději však má podle jeho slov, „mokré cukroví“. „Tím označuji lepené marmeládou nebo krémem. Pracny, rohlíčky a podobné moc nemusím,“ říká Martin. „Ledovky, které dělám podle receptu, který rád nabízím i čtenářům Topreceptů, však stále vedou,“ dodává s úsměvem.
Ledovky
Na přípravu ledovek podle Martina budete potřebovat: Na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 150 g másla, 30 g strouhaných lískových ořechů, 1 vejce velikosti M, 3 g prášku do pečiva, špetku skořice, špetku soli a kůru z ½ citronu. Na krém: 250 g mléka, 2 žloutky, 30 g hladké mouky, 2 balíčky vanilkového cukru, 100 g cukru krupice, 170 g másla, 10 ml rumu a 30 g kakaa. Na polevu: 120 g cukru moučka a šťávu z citronu – podle konzistence polevy. Na dozdobení: lískové ořechy.
Jak na to?
- Všechny suroviny na těsto zpracujte dohromady. Vzniklé těsto poté zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit, nejlépe přes noc.
- Těsto vyválejte na zhruba 3 mm výšku a vykrajujte požadované tvary, nejlépe tři velikosti. Pečte v troubě, předehřáté na 170 stupňů, na horní a dolní ohřev, asi 7 minut.
- Mezitím si připravte krém. Na něj si rozdělte dávku mléka na polovinu. Jednu zahřejte a ve druhé rozmíchejte žloutky s moukou a vanilkovými cukry. Směs zalijte horkým mlékem, vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí. Zakryjte fólií a nechte vychladit.
- Než bude směs chladná, vyšlehejte máslo s cukrem a rumem do světlé pěny. Poté postupně přidávejte vychladlou směs. Pak odeberte 1/3 vzniklé hmoty a přidejte do ní kakao.
- Teď si připravte polevu. Do moučkového cukru přidejte postupně citrónovou šťávu (výsledek musí vypadat jako „láva“) a vařečkou třete do zhoustnutí.
- Nyní už můžete kompletovat. Na spodní část upečeného těsta dejte světlý krém, přidejte prostřední část, kterou potřete čokoládovým krémem. Přidejte vrchní část, na kterou dáte trochu polevy a navrch lískový ořech.
Martinovy rady
- Vykrájené kousky těsta peču na perforovaných podložkách a jednou je i zakrývám, abych měl obě strany krásně rovné.
- Pokud by byla poleva řídká, vše by nám steklo, tady musíme opravdu vydržet a třít do zhoustnutí.
Na Martinovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Připravte si lahodné linecké cukroví podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu
Plněné ořechy: Krásně vláčné a lahodné cukroví voní vlašskými ořechy a vanilkou. Delší příprava se nám odmění luxusní chutí
Nepečené tiramisu kuličky jako součást vánočního cukroví: Voní po kávě a kakau a zvládne je připravit i úplný amatér
Přečtěte si Zobrazit více
Ledový salát je ozdobou letních zeleninových salátů. Vyzkoušíme ty nejoblíbenější recepty
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře