Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Hynka Vávry je ochucený lákem z okurek, svěžest zajišťuje jablko
12. 12. 2024 Vaření
Sladké moc nemusíte, na rybě vám vadí kosti a na Vánoce se těšíte hlavně kvůli bramborovému salátu? Pokud hledáte nějaký vyzkoušený recept, za který vás budou všichni vychvalovat, možná vás zaujme ten, který s úspěchem pravidelně připravují v restauraci Hliněná bašta nedaleko Prahy. A ti, kteří se už nemohou dočkat, mohou si ho podle receptu místního šéfkuchaře Hynka Vávry vyzkoušet třeba už teď.
Bramborový salát nesmí na Vánoce chybět
Bramborový salát s majonézou, zeleninou a vajíčkem je jednou ze specialit, bez níž si většina lidí Vánoce u nás nedokáže představit. Ke smaženému kaprovi nebo k vepřovým, telecím či kuřecím řízkům nebo k vinné klobáse se podává již několik desítek let. Připravuje se v mnoha variantách a skoro každá rodina má nějaký ověřený recept, na který nedá dopustit. Jeden takový vyhlášený salát nabízejí v restauraci Hliněná bašta nedaleko Prahy a my jsme pro vás na něj získali recept.
Mohlo by vás zajímat
Hliněná bašta Hynka Vávry
Podnik šéfkuchaře a majitele Hynka Vávry je nejen oblíbenou průhonickou restaurací, ale vyhledávaným cílem výletníků - na místní speciality sem pravidelně jezdí lidé i z daleka. Restaurace láká nejen svým malebným umístěním na břehu rybníčka a příjemným interiérem, ale i místní kuchyní.
Hynek Vávra pravidelně obměňuje jídelní lístek a připravuje různá sezonní menu. Není divu, že jedno takové speciální mají v restauraci připraveno i na vánoční svátky. A dokonce jednotlivá jídla nabízejí domů. Nechce se vám obalovat kapra, péct vánočku nebo vařit polévku? Zastavte se na Baště a nechte si to všechno nabalit s sebou. Budete tak mít sváteční večeři bez práce.
Mohlo by vás zajímat
Bramborový salát podle šéfkuchaře
Součástí vánočního menu v restauraci Hliněná Bašta je nejen smažený kapr, ale i různé druhy řízků, roastbeef a samozřejmě bramborový salát. Ten už je tu takovým evergreenem a v nabídce mají rovnou 1 kg salátu, takže jej můžete klidně objednávat ve velkém. Hynek Vávra v něm sází na klasiku, takže do něj dává kořenovou zeleninu, kyselé okurky a jablíčko, které je příjemným svěžím a křupavým elementem.
Všechny chutě jsou v něm dokonalé sladěné, čemuž napomáhá i lák z okurek. „A vařenou zeleninu můžete v klidu nahradit nakládanou zeleninou do bramborového salátu," doporučuje pro Toprecepty šéfkuchař Hynek. A pokud to máte do Průhonic daleko, můžete si salát podle receptu přímo z Hliněné bašty připravit sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: 1000 g brambor (varný typ A na salát), 2 mrkve, ¼ celeru, 1 jablko, 7-8 kusů nakládaných okurek, 1 hrnek mraženého hrášku, 1-2 cibule, 6-7 lžic majonézy, 6 vařených vajec, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku cukru, 1 lžíci octa, lák z okurek na dochucení, šťávu z citronu, pepř a sůl.
- Brambory dejte vařit den dopředu v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření slijte a odstavte do druhého dne.
- Mrkev a celer uvařte v osolené vodě ochucené cukrem a octem. Po krátkém povaření zeleninu přendejte do ledové vody. Poté nakrájejte na kostičky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, jablko oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Cibuli i okurky nakrájejte nadrobno.
- Smíchejte majonézu, ocet, cukr a hořčici. Ochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.
- V míse smíchejte brambory, zeleninu, cibuli a vše spojte s dresinkem. Můžete zjemnit jogurtem nebo zakysanou smetanou. Nakonec přidejte jablka, nahrubo nakrájená vejce a mražený hrášek. Chuť dolaďte solí, pepřem, citronovou šťávou a lákem z okurek.
Náš tip: Máte nejradši bramborový salát s řízkem? Tak ten si můžete udělat třeba podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Jak dochutit bramborový salát? Hořčice nebo lák z okurek jsou klasika, chuť ale doladí i další netradiční vychytávky
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Přečtěte si Zobrazit více
Správně připravená jíška polévku krásně zahustí. Důležitý je poměr tuku a mouky i doba smažení
Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc