Margotková kolečka: Méně tradiční cukroví se základem z lineckého těsta chutná po exotice
16. 12. 2024 Vaření
Nevíte, co ještě vyzkoušet za druh cukroví a máte rádi kokos? Upečte si vynikající margotková kolečka, vyrobená z oblíbené tyčinky. Jsou snadná na přípravu a mlsalové si je zamilují.
Margotková kolečka
Margotková kolečka jsou méně tradičním cukrovím, které si ale snadno zamilujete. Jsou velmi jednoduchá na přípravu a mají jedinečnou chuť.
Toto cukroví je inspirováno oblibou tyčinky Margot, která je známá svou kombinací kokosu a čokoládové náplně. Margotková kolečka jsou proto ideální volbou pro ty, kteří hledají sladké potěšení s trochou exotiky.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho jsou margotková kolečka
Jde vlastně o kolečka z lineckého těsta, která po se po upečení a vychladnutí spojují speciální náplní z nastrouhaných tyčinek Margot, másla, cukru a rumu.
Stojí za zmínku, že tato tyčinka má už několik podob a všechny se dají využít v tomto cukroví. Může tedy mít mírně odlišnou příchuť.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na margotková kolečka
Na 30 kusů koleček budete potřebovat: na těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce a 1 špetku citronové kůry. Na náplň: 150 g čokolády Margot (nastrouhané), 200 g másla, 2 lžíce cukru moučka a 3 lžíce rumu. Na zdobení: čokoládová poleva a 1 nastrouhaná čokoláda Margot.
Jak na to? Ze surovin vypracujte těsto, které nechte v lednici odpočinout (může být do druhého dne). Potom vyválejte plát o síle 3 mm a vykrojte kolečka. Pečte při teplotě 160 °C cca 10 minut (každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout.
Připravte si náplň. Máslo utřete s cukrem, přidejte rum a nastrouhanou Margotku. Vychladlá kolečka po dvou slepujte připravenou náplní, namočte vrchní část do polevy a posypejte nastrouhanou Margotkou.
Margotková kolečka je nejlepší skladovat v chladu, ideálně v uzavřené krabičce, aby cukroví nenabralo vlhkost ani pachy z lednice. Nejdříve cukroví měkne a chutě se propojují, takže bude chutnat stále lépe. Při správném skladování vydrží až 2 týdny.
Náš tip: Upečte si margotková kolečka podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako… Číst více
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Když není doma nic k jídlu, listové těsto je v mrazáku vždycky - říkala naše babička. Z listového těsta lze totiž připravit menu na celý den a… Číst více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Domácí jogurt Nejprve ohřejeme mléko. Čerstvé a domácí mléko přímo od farmáře je nutné zahřát na 90–93 °C po dobu 5 minut. Pokud tento krok… Číst více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku.… Číst více
Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček… Číst více
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
Křupavé pastéis de nata jsou nejslavnějším… Číst více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více