Kolik zeleniny jíme a kolik bychom měli?

2. 1. 2019 16:11

Zdraví Farma Bezdínek Farma Bezdínek

Knedlo, vepřo, zelo, orosené pivo a navrch dvě Honzovy buchty. I tak může vypadat české polední menu. Že se vám na tom něco nepozdává? Nepletete se. Přesto, že je vyvážená strava alfou omegou pro zdravého ducha a fit tělo, její důležitost se stále tak trochu podceňuje. Šidíme hlavně čerstvou zeleninu, která je přitom doslova stavebním kamenem potravinové pyramidy.

Autor článku: Ing. Václav Psota, Ph.D., rostlinolékař, Farma Bezdínek

Kolik ovoce a zeleniny sní průměrný Čech?

Podle údajů Českého statistického úřadu připadlo v roce 2016 na jednoho obyvatele České republiky v průměru 84 kg ovoce a 87,3 kg zeleniny. To znamená, že si pošmákneme přibližně na 230 g ovoce a 239 g zeleniny denně. Naše spotřeba ovoce je tedy více než uspokojivá, zaměřit bychom se ale měli na větší zastoupení zeleniny.

Zajímavý pohled na její spotřebu nám může nabídnout Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Z jejího grafu je patrné, že jsme si zeleninu hojně dopřávali zejména v 60. a 80. letech minulého století. Od roku 1990 se pak rapidně zvyšuje průměrná spotřeba zeleniny v celosvětovém měřítku – a tu naši převyšuje téměř dvojnásobně. Zaostáváme i za průměrnou spotřebou v Evropské unii a sousedním Německu.

Známý fakt, že bychom měli správně jíst 5 porcí zeleniny a ovoce denně, rozhodně není pouhou babskou radou. Vychází mimo jiné z rozsáhlého shrnutí desítek studií, které v roce 2014 publikoval čínsko-americký vědecký tým. Odborníci v něm dospěli dokonce k závěru, že s každou porcí zeleniny a ovoce klesá riziko všech typů kardiovaskulárních onemocnění o 5 %. Jednu porci definovali vědci jako 77 g zeleniny nebo 80 g ovoce.

Jak souvisí štěstí s ovocem a zeleninou?

Co se ale stane, když sníme větší porci zeleniny než je doporučená denní dávka (400 g)? Podle studie publikované v prestižním mezinárodním časopise International Journal of Epidemiology v roce 2017 nám to jen prospěje. V případě rakoviny se totiž riziko snižuje až do úrovně 600 g zeleniny a ovoce denně. Riziko kardiovaskulárních onemocnění můžeme dokonce snižovat až do úrovně 800 g. Spolu s touto studií vědci odhalili také fakt, že nedostatečný příjem zeleniny a ovoce v roce 2013 přímo zavinil až 13,4 miliónů předčasných úmrtí. Zajímavostí je i fakt, že v nejšťastnější zemi světa Dánsku konzumují zeleninu a ovoce ještě více – a to až 600 g denně. A nezaostává ani Kanada. Tam pro změnu doporučují zejména osobám starších 51 let, aby si dopřáli alespoň 7 porcí ovoce a zeleniny denně. Náhoda? Nemyslíme si.

Doporučujeme! Pokud do našeho jídelníčku zařadíme potraviny obsahující lykopen, je to jako bychom jedli jednu z ingrediencí elixíru mládí a věčného zdraví.

Jedno je jasné, zelenina se hlásí ke slovu oprávněně. Zařadit ji do jídelníčku přitom není žádná velká věda. Dopřejte si místo těžkého oběda raději chutný zeleninový salát. Na svačinu do práce si sbalte třeba cizrnový humus s mrkví nebo okurkou. A slané pokušení u televize nahraďte raději zeleninovými „brambůrky“. V zimních měsících doporučujeme všemi deseti také pořádně barevné zeleninové smoothie. Variant, jak si dopřát více vitamínů je nespočet, a i drobný ústupek může mít na naše zdraví zásadní vliv.

Foto: Archiv Farma Bezdínek

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Přidat komentář

Další články

Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

Držíte dietu, ale máte šílenou chuť na sladké? To je naprosto přirozené a navíc; na tom dopřát si i…
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží

Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží

Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo. Slunečné dny střídaly déšť, teploty kolem nuly a…
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…