Cibulačka francouzská, nebo česká? Liší se osmažení cibule, Francouzi přidávají koňak, v české je jíška a chuť oběma dají bylinky
25. 2. 2025 Vaření
Cibulačku proslavila především francouzská kuchyně. Jde přitom o jednoduchou polévku oblíbenou po celém světě. A připravit si ji můžeme podle již zmíněné francouzské nebo podle české varianty. Víte, jak se liší?
Jak se vaří cibulačka
Cibulačka patří mezi polévky, které si získaly oblibu po celém světě. Její základ je jednoduchý – cibule, vývar a koření – ale způsob přípravy a dochucení se liší podle regionů. Nejznámější je francouzská verze, která se proslavila svou bohatou chutí a ikonickým podáváním se zapékaným sýrem. Česká varianta je oproti ní často jednodušší, ale vydatnější.
Původ cibulačky sahá do dávných dob, kdy byla považována za jídlo chudých. Cibule byla levná a dostupná po celý rok, takže se z ní připravovaly výživné a syté pokrmy. Postupem času si však cibulačka vydobyla své místo i v luxusnější gastronomii – zejména díky francouzské kuchyni, která ji pozvedla na delikatesu.
Přestože obě varianty vycházejí ze stejného základu, jejich příprava a chuť se výrazně liší. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi českou a francouzskou cibulačkou? A jak si ji připravit tak, aby měla opravdu plnou a bohatou chuť? Pojďme se na to podívat.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do cibulačky
Přestože se cibulačky v jednotlivých zemích i regionech liší, základ je vždy stejný: cibule, vývar a koření. Francouzská cibulačka je typická silným hovězím vývarem, který polévce dodává hloubku a výraznou chuť. V této cibulačce věnujeme větší péči cibuli. Dlouho a pomalu ji restujeme (asi 30-40 minut) na másle až do tmavě zlaté barvy. Pro francouzskou cibulačku je typické přidání alkoholu. Bílé víno nebo koňak zvýrazní chuť. Polévku servírujeme s bagetou zapečenou se sýrem, nejtypičtější je Gruyère, můžete ale využít třeba ementál.
Oproti tomu českou cibulačku často připravujeme z vody, případně bujónu. Cibuli restujeme méně, někdy ji jen necháme zesklovatět a alkohol nepřidáváme. Polévku podáváme s chlebem nebo osmaženými krutony.
Jaké koření do cibulačky
Ve francouzské verzi ochutíme vývar bobkovým listem a pepřem. Typický je tymián, někdy se pro zvýraznění sladkosti cibule využívá muškátový oříšek a pro intenzivnější chuť zase trocha česneku.
V české variantě využíváme kmín, vývar posílíme novým kořením. Někdo přidává sladkou či uzenou papriku. Pokud chystáme polévku s jíškou, můžeme přidat majoránku.
Čím zahustit cibulačku
I v tomto případě se liší obě varianty cibulačky. Zatímco v případě francouzské cibulačky je polévka je přirozeně hustá díky karamelizované cibuli, v české variantě využíváme jíšku, a tím je hutnější. Někdo ji dokonce zahušťuje rozmíchaným vajíčkem.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit uzenou cibulačku se šalvějí
Pro čtyři strávníky potřebujete: cca 300- 400 g cibule nakrájené na klínky, 2 stroužky česneku, trochu (lístků) čerstvé šalvěje, 1,5 l uzeného vývaru ( kdo rád cibulačku s bílým vínem, může přidat cca 100 ml), uzené maso, pepř, sůl a máslo.
Jak na to? Na másle si orestujte cibuli skoro dohněda, čím déle ji restujete, tím je sladší, takže záleží na chuti každého, zda ji má rád sladší či říznější. Pokud cibuli ihned trochu osolíte, bude rychleji hnědá, protože pustí šťávu. Asi v polovině restování přidejte posekanou šalvěj. Kdo rád v polévce víno, přilije v této fázi víno a nechá ho skoro odpařit. Poté polévku opepřete a zalijte uzeným vývarem, vařte zhruba 5 minut, přidejte česnek a pokrájené maso a ještě 5 minut prohřejte. Nakonec polévku dochuťte.
Náš tip: Přichystejte si francouzskou cibulačku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více