Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plánujete rekonstrukci kuchyně? Tohle jsou nejnovější trendy

Říká se, že kuchyně je srdcem domova. Co když vás však pohled na tu vaši spíše znepokojuje a necítíte se v ní dobře? Pak je nejvyšší čas na její rekonstrukci. Abychom vám plánování ulehčili, přinášíme vám souhrn všech aktuálních trendů, které by se ve vaší vysněné kuchyni měly promítnout.

Mat

Vysoce lesklým povrchům v kuchyních dávno odzvonilo, a naopak čím dál více se v těch novodobých objevuje poněkud dramatický mat. A teď nemáme na mysli pouze dekor kuchyňských skříněk, ale třeba i ledničky či trouby, jejíchž černý matný povrch dodá kuchyni zajímavý kontrast.

Mixování barev

Pokud jste si doposud mysleli, že u kuchyní se můžete držet pouze jednobarevných dekorů, pak nám dovolte, abychom vás vyvedli z omylu. V souladu s nejnovějšími trendy totiž můžete barvy dekorů mixovat a docílit tak poměrně originální a oku lahodící kombinace. Důležité je, aby k sobě vybrané barvy ladily, hezky vypadá například tmavě modrá v kombinaci s šedou a bílým mramorem.

Otevřené police vs. minimalismus

Otevřené police v kuchyni se řadí mezi velmi diskutovaná témata. Jedna strana na ně nedá dopustit, neboť dodají kuchyni na vzdušnosti, jsou praktické a vypadají zkrátka pěkně. Druhý tábor lidí je naopak shledává jako absolutně nepraktické, jelikož se na ně chytá prach. V roce 2019 se do toho navíc vložila oblíbená Marie Kondo, americká úklidová guru, podle níž byste kuchyň i samotnou pracovní desku měli zbavit všech zbytečností, které čisté linie kuchyně narušují. Údajně i kávovaru. Pravdou ale je, že i na otevřených policích můžete zachovat minimalismus a pokud navíc předměty budete pravidelně používat, obejdou se bez prachu.

Přírodní materiály

Dají se vůbec přírodní materiály nazvat v oblasti kuchyní horkým trendem? Kromě tradičního dřeva zkuste do kuchyně zakomponovat například kámen nebo beton. Velké oblibě se nyní těší tzv. betonové stěrky, kterými se zeď nad pracovní plochou potáhne a ve finále působí neopracovaným a poněkud industriálním dojmem.

Hra se vzory

Nynějším kuchyním vévodí hravost. Klasické podlahy tak střídají podlahy s nejrůznějšími ornamenty, přičemž velkým hitem se stávají vzorované dlaždice z Maroka či Španělska. Netradiční vzory uberou kuchyni na fádnosti a výborně zastoupí i tzv. metro dlaždičky, kterými se kuchyně doposud ve velkém obkládaly.

Rekonstrukce kuchyně bývá splněným snem mnoha hospodyněk. Snem krásným, ale mnohdy také finančně náročným. Řešením může být kupříkladu půjčka na cokoliv, která vám pomůže vyřešit obavy s potřebnými náklady na rekonstrukci.

Mohlo by vás zajímat

Marie