Nesnědlo se? Nevadí! Češi zachránili už 15 000 porcí jídla
3. 10. 2019 Historie a zajímavosti
Jak známo, plýtvání jídlem patří do první desítky největších ekologických hrozeb. Ale co s tím? Michaela Gregorová a Jakub Henni spustili projekt, který pomáhá pomocí facebookové stránky a také mobilní aplikace zachránit neprodané jídlo z gastro podniků. Partnerem projektu Nesnězeno se stala i značka TEFAL. Přispěla svými potravinovými dózami, které jsou určeny k opakovanému použití a eliminují tak jednorázové obaly.
Jak to funguje?
V mobilní aplikaci Nesnězeno najdete spoustu dobrého jídla, které se ten den nestihlo prodat. Restaurace by tyto zbylé porce musely na konci dne z legislativních důvodů vyhodit. Než aby se kvalitní jídlo vyhodilo, nabídnou ho se slevou minimálně 30 % do aplikace Nesnězeno. Lidé si ho přímo v aplikaci zaplatí, a ještě ten den vyzvednou. Zachrání tak jídlo před vyhozením. Podobným způsobem se takto zachránilo už přes 15 000 porcí jídla.
Inspiraci našli zakladatelé ve Francii, odkud také pochází tradiční značka TEFAL vyrábějící kuchyňské vybavení. Hlavní společnou myšlenkou s projektem Nesnězeno je pro TEFAL šetrný přístup k naší planetě. Díky vysoce účinným potravinovým dózám Nesnězeno a TEFAL našli způsob, jak projekt bránící plýtvání potravinami ještě povýšit. Zamezují tak používání jednorázových plastů. Dózy TEFAL navíc uchovají jídlo až dvakrát déle čerstvé. Po použití je stačí umýt a znovu používat. „Pro naši společnost je otázka ekologického přístupu důležitou součástí firemní politiky. Myslíme na budoucnost, proto jsme pyšní, že se můžeme zapojit do aktivit typu Nesnězeno. Kromě kvalitních nádob prodlužujících životnost potravin jsme se u svých produktů zavázali k jejich opravitelnosti po dobu 10 let, což má efekt na snížení elektroodpadu,“ říká Michal Bučko, generální ředitel společnosti Groupe SEB, která v Česku reprezentuje značky Tefal, Rowenta a Krups.
Hygienické nádoby pro uchování potravin TEFAL MasterSeal To Go jsou vhodné pro prodloužení čerstvosti potravin. Dobře poslouží také při přepravě – 100% těsní a jídlo se z nich nevylije. Unikátní těsnění z pevného materiálu je nerozdělitelně spojené s víkem, což zamezuje usazování nečistot, vlhkosti i následné tvorbě bakterií za těsněním. Nádoby jsou odolné proti mrazu, zároveň se dají použít v mikrovlnné troubě (bez víka). Lehce se udržují, protože jsou omyvatelné v myčce. TEFAL je vyrábí v 8 různých velikostech a tvarech. Cena od 179 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)