Halušky (špecle) se zelím a škvarky

Těstoviny Doba přípravy: do 30 minut 4 názory

Těstoviny Doba přípravy: do 30 minut 4 názory

Suroviny 3 porce

250 ml vody pokojové teploty
250 g hladké mouky
1 lžička oleje slunečnicového
půl lžičky soli
1 brambora středně velká
300 g kysaného zelí
hrst škvarků
menší cibule
1-2 lžičky cukru
2 lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Do misky odměříme vodu, přisypeme za stálého míchání lžící mouku, přidáme malou lžičku oleje a sůl. Promícháváme, až vznikne těstíčko trochu hustší než lívancové (je to rychle metličkou nebo polévkovou lžící). Dáme vařit do většího hrnce vodu a než dosáhne bodu varu, necháme těstíčko odpočinout. Pak do něj vmícháme najemno nastrouhanou očištěnou bramboru. Vodu osolíme a přes špeclovač vytvoříme z těsta přímo do vody halušky (špecle), promícháme a když vyplavou na povrch, necháme povařit cca 1 minutu, scedíme.

  2. Zatím co těsto odpočívá, dáme do pánve nebo kastrolu na 1 lžíci sádla osmažit nasekanou cibuli. Nemícháme stále, jen občas, aby měla čas zezlátnout, pak přidáme párkrát překrojené zelí, podle chuti cukr a podusíme. Když je zelí na skus, přidáme škvarky a promícháme. Uvařené halušky scedíme, přidáme k zelí, dodáme druhou lžící sádla a promícháme vařečkou.

  3. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu, například k uzenému masu .
    Halušky jsou dobré i s klobásou nebo kostičkami anglické slaniny ale u nás máme nejraději ty se škvarky.

Komentáře k receptu Halušky (špecle) se zelím a škvarky

Tématické fráze: halušky se škvarkama halušky se zelím špecle se škvarkama halušky se škvarky recept halušky se zelím recepty se skvarky specle se zelim špecle recept špecle se zelím videorecept halušky recept recept na halušky skvarky a recepty halusky se zelim a škvarkama halušky se skvarkami recept halušky recept na halušky se zelím halušky se zelím a skvarky vídeňské halusky specle se sunkou a se zelim halušky se se škvarkama