Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játra na grilu jsou vynikající, když je dvě hodiny předem naložíte do grilovací směsi. Pak jim stačí chvilka na roštu
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Chcete přinést trochu změny ke grilovacímu rituálu? Vyzkoušejte játra na grilu. Stačí jim chvilka po obou stranách a bude jídlo hotové. Lepší je vnitřnosti nechat předem marinovat. Budou luxusní.

Játra na grilu

Grilování se u nás nejčastěji točí kolem krkovičky, kuřecích křidélek nebo šťavnatých burgerů. Co ale vyzkoušet něco jiného? Něco, co je rychlé na přípravu, výživné a navíc výborně chutná? Řeč je o játrech – konkrétně o vepřových játrech připravených na grilu. Tato vnitřnost, kterou mnozí opomíjejí, si zaslouží šanci zazářit i mimo klasickou cibulovou úpravu.

Proč grilovat játra

Játra patří mezi vnitřnosti a jsou tedy i důležitou složkou jídelníčku. Navíc jsou rychle hotová – stačí pár minut na grilu a máme na talíři chutný pokrm. Při správné přípravě nejsou suchá ani hořká, ale příjemně měkká a šťavnatá.

Na co si dát pozor při grilování jater

Při grilování jater je klíčové nepřepéct je – jinak ztratí šťavnatost a stanou se tuhou hmotou. Proto je nejlepší plátky jater grilovat jen krátce z každé strany. Chuťově výborného výsledku dosáhneme, když je předem naložíme do marinády, která je zjemní a dodá jim bohatou chuť.

Vepřová játra můžeme kombinovat s bylinkami – například čerstvé oregano nebo tymián skvěle doplní jejich specifickou chuť. Skvělou přílohou jsou nové brambory, křupavé pečivo nebo i čerstvá zelenina.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak připravit marinovaná vepřová játra na grilu 

Na tři porce potřebujete: 500 g vepřových jater a větvičky oregana. Marináda: 100 ml červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce worcestru a grilovací koření.

Jak na to? Játra očistěte a nakrájejte je na plátky. Z oleje, vína, worcestru a grilovacího koření smíchejte marinádu, do které naložte plátky jater. Proložte je větvičkami oregana. Nechte odležet minimálně 2 hodiny.

Marinovaná játra pak grilujte na grilu nebo na grilovací pánvi. Podávejte s bramborami nebo s pečivem, čerstvou zeleninou a tatarskou omáčkou.

Náš tip: Připravte si marinovaná vepřová játra na grilu podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli