Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová játra na cibulce: Pikantní šmrnc  jim dá sójová omáčka a jemnější chuť a vůni krátké namočení do jedné ingredience
Zdroj: Toprecepty.cz

Vepřová játra na cibulce nemusí vypadat a chutnat nevábně. Záleží, jak si tyto vnitřnosti připravíte. Zjistěte, proč si je dát, jak je dochutit a s čím zkombinovat, abyste si pochutnali.

Jak vybrat játra

Obecně je vhodné jíst játra zhruba dvakrát do měsíce, jsou totiž cenná pro zdraví. Významný je hlavně podíl železa a vitaminu A, představují zásobárnu bílkovin. Dále v těchto vnitřnostech najdeme vitaminy B a D, z minerálních látek je to pak ještě měď a zinek. Obsahují i lecitin.

Pokud kupujeme čerstvá játra, měla by být na povrchu lesklá. Vnitřnosti včetně jater bychom měli co nejdříve zpracovat, uvádí se zhruba do jednoho dne. Nejsou vhodná k dlouhému skladování v lednici, protože se rychle kazí.

Jak správně připravit játra

Vepřová játra můžeme grilovat, smažit, ale také dusit. A u všeho může být i cibule. Při přípravě je třeba dávat pozor na to, abychom si dobré vnitřnosti nepokazili nesprávnou přípravou a nevznikl gumový pokrm. 

Nejsou játra jako játra. Hovězí játra jsou křehká a drolivá, a tedy skvělá volba pro přípravu játrových knedlíčků. Když je chceme restovat a smažit, sáhneme po drůbežích a vepřových játrech.

Než začneme játra vařit, je vhodné je odblanit a zbavit žilek. Játra můžeme krájet na plátky, ale i na nudličky. Kus by měl být silný zhruba okolo 1,5 cm. Játra pak nebudou ani vysušená ani nedopečená. Pokud nám vadí kovová pachuť jater a chtěli bychom je nechat změknout, naložíme je před úpravou na hodinu do mléka.

Játra skvěle chutnají opečená na sádle. Vynikající jsou, když k nim kromě cibulky přidáme pokrájenou slaninu. Chuť doplníme také drceným kmínem, případně pepřem. Můžeme přidat pro vůni i tymián. Hodí se ale také třeba bobkový list, rozmarýn, šalvěj či koriandr.

Pokud připravujeme omáčku, můžeme je podlít vodou nebo vývarem. Játra solíme před koncem tepelné úpravy. Pokud si chceme být jisti přípravou jater z hlediska hygieny, raději je tepelně upravíme tak, aby uvnitř nebyla dorůžova, ale raději dohněda. Včas je ale vypneme, aby příliš nevyschla. Navrch můžeme játra ozdobit pažitkou či petrželkou.

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak připravit vepřová játra na cibulce

Na přípravu jater budete potřebovat: vepřová játra dle množství strávníků, hladkou mouku, 2-3 cibule, olej na smažení, pepř a 3 lžíce sójové omáčky.

Jak na to? Játra nakrájejte na plátky a obalte je v hladké mouce. (V žádném případě je předem nesolte, byla by pak tuhá.) Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Na rozpáleném oleji játra osmahněte a navrch rozložte kolečka cibule. Až budou osmahnutá, tak je otočte spolu s cibulí a smažte. Přidejte pepř, podlijte játra trochou vody a duste asi čtvrt hodiny. Dochuťte sójovou omáčkou. Játra nevařte příliš dlouho, aby nebyla vysušená.

Zdroj informací:
vimcojim.cz: Jak často jíst játra
bezpecnostpotravin.cz: Vnitřnosti ve výživě

Náš tip: Připravte si vepřová játra na cibulce podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více