Kosmatice aneb Smažené pochoutky z květů černého bezu: Vynikající jsou ve sladké i slané verzi, třeba v sýrovém těstíčku
4. 6. 2025 Vaření
Těšíte se každý rok na sezónu bezu, tedy hlavně na čas, kdy kvete a jeho drobné kvítky přímo omamně voní? Většinou se z nich dělá sirup, vyzkoušet ale můžete i tradiční specialitu našich babiček – kosmatice neboli smažené květy černého bezu. Příprava je snadná a chuť vynikající.
Sezóna bezu je tu
Bez je jednou z rostlin, jimž věnujeme pozornost hlavně na jaře, tedy v dobách, kdy kvete malými drobnými kvítky. Čas černého bezu nastává od konce května a pokračuje do poloviny června, v závislosti na počasí a nadmořské výšce. V nížinách kvete dřív, ve vyšších polohách může být později.
V každém případě je třeba sbírat květy před tím, než se úplně rozvinou, rozhodně se již nevyužívají květy nahnědlé, neboť ty ztrácejí své léčivé účinky. Znovu si ovšem bezu všímáme na sklonku léta, kdy na něm dozrávají temně zbarvené plody, jež se využívají na přípravu sirupu či zavařeniny.
Mohlo by vás zajímat
Kde sbírat bezová květenství?
Bez hledejte na slunných místech – roste často podél cest, na okrajích lesa či luk. Květy je třeba sbírat ideálně dopoledne za suchého a slunečného dne, kdy jsou plně rozvité a nejsilněji voní. Nikdy netrhejte květy u rušných silnic nebo znečištěných oblastí – bez totiž snadno přijímá škodliviny z okolí.
Po přinesení domů květy jemně vyklepejte, abyste odstranili případný hmyz. Nemáčejte je ve vodě – smyli byste cenné pylové aroma, které je nositelem chuti. Pokud jsou květy zaprášené, můžete je opatrně ofouknout. A k čemu květy využít?
Z bezu nejen šťávu a limonádu
Květy černého bezu se často využívají v léčitelství, neboť se suší a pak se z nich připravuje čaj na různé neduhy. Kromě toho se z květů připravuje i oblíbený sirup, jenž se hodí nejen do limonád, ale využijete jej rovněž na přípravu drinků, jako je třeba Hugo Spritz. Naši předkové drobné kvítky využívali i k přípravě perlivé a lehce alkoholické zkvašené limonády, jíž se říkalo bezové šampaňské. V minulosti se využívaly i do pokrmu zvaného kosmatice.
Co jsou kosmatice?
Názvem kosmatice se dnes často označují i samotné květy černého bezu, původně se tak nazývaly květy obalené v těstíčku a osmažená dozlatova. Smaží se vždy celá květenství, takže správné kosmatice jsou hezky načechrané a jakoby načepýřené. Mohou mít ovšem i podobu obyčejných placek obohacených o bezové kvítky.
Původně totiž dokonce kosmatice neměly s bezem nic společného a říkalo se tak některým pokrmům s vajíčky, které se smažily. Kosmatice tak třeba byly i kousky kynuté buchty, které se namočily do těstíčka podobného tomu, jež využíváme na bezové kosmatice, a pak se osmažily. Do těstíčka se ovšem přidávaly různé bylinky, jako třeba pažitka, libeček, petržel nebo kontryhel.
Kosmatice v sýrovém těstíčku
Kosmatice lze připravit nejen nasladko, ale i naslano. Těsto, do něhož se květy namáčí, je vždy stejné – na 250 g mléka použijte 1 vajíčko a 100 g hladké nebo polohrubé mouky. Pak už záleží jen na tom, jak těstíčko dochutíte. Do sladké verze můžete vmíchat vanilku, skořici či muškátový oříšek, který se hodí i do slané varianty.
Tu navíc můžete dochutit pepřem, polévkovým kořením nebo i kurkumou, která navíc kosmatice hezky obarví dožluta. Láká-li vás něco netradičního, můžete udělat kosmatice v netradičním banánovém těstíčku z tohoto odkazu. Pokud vás láká slaná verze, vyzkoušejte třeba tento recept se sýrovým těstíčkem. Jak na to?
Budete potřebovat: 8-10 opláchnutých květů černého bezu, 4 vejce, sůl, mletý pepř, 200 ml mléka (nebo smetany na vaření 12 %), hladkou mouku podle potřeby (cca 100 g) a 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam, parmezán), tuk na směžení.
- Vejce rozklepněte do mléka a dobře prošlehejte metličkou. Osolte, opepřete a vmíchejte strouhaný sýr a mouku podle potřeby tak, aby vzniklo těstíčko husté asi jako na lívance.
- Okapané květy bezu pak namáčejte v těstíčku a smažte na sádle nebo přepuštěném másle dozlatova. Nechte okapat na ubrousku a můžete podávat.
Náš tip: Vynikající bezinkovou šťávu si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více