Jak na ten nejlepší bezinkový sirup s citronem: Jednoduchý postup podle našich babiček funguje dodnes a zvládne jej každý
14. 6. 2023 Vaření
Černý bez právě kvete, a to je příležitost využít květy i v kuchyni. Jednou z možností je sirup. Hodí se nejen do osvěžujících limonád, ale také na pečení, což oceníte zejména v zimních měsících.
Jak využít květy černého bezu
Černý bez je jedinečnou bylinou, ze které využijeme květy, ale i plody. Smetanové, až nažloutlé květy úžasně voní a sbírají se za suchého počasí v květnu a červnu. Připravit si z nich můžeme čaj, který se bude hodit během podzimu a zimy, vychutnat si ho můžeme i v podobě sirupu.
Výroba sirupu je rychlá a velmi jednoduchá. Sirup má jemnou chuť bezových květů a krásně osvěží v letním období. Ze sirupu jde připravit nejen limonáda, ale i různé koktejly, můžeme ho přidat do čajů, ale také do dezertů, případně je v létě ideální do zmrzliny, nebo do sorbetu.
Mohlo by vás zajímat
Jak získat květy z černého bezu
Květy černého bezu budeme hledat tam, kde nejezdí auta a je čistá příroda. Na dobu sklizně si vybereme den, kdy je sucho. Nesmí být po dešti a už vůbec ne při něm. Na pomoc si vezmeme nůžky a květenství odstřihujeme opatrně, aby se zachoval cenný pyl.
Co je potřeba na sirup z černého bezu
Na sirup budeme potřebovat květ černého bezu, krupicový cukr, vodu, případně citrony a kyselinu citronovou. Jako sladidlo se obvykle používá krupicový cukr, můžeme zvolit i třtinový cukr, ale také alternativní způsoby slazení, jakými jsou melasa, stévie nebo třeba ječný slad.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak připravit sirup z květů černého bezu
Na 2-3 l sirupu budete potřebovat: 30 bezových květů, 2 kg krupicového cukru, 50 g kyseliny citronové, 2 velké chemicky neošetřené citrony a 2 l vody.
Jak na to? Bezové květy lehce protřepejte (zbavíte se malých broučků a nečistot) a dejte je do mísy nebo velké sklenice. V konvici převařte vodu a nechte ji zchladnout. Pak ji nalijte na květy. Citron rozpulte a vymačkejte z něj šťávu, kterou nalijte ke směsi. Druhý citron nakrájejte na kolečka a přidejte je do vody. Nakonec nasypejte kyselinu citronovou a směs nechte 24 hodin louhovat.
Připravte si důkladně vyčištěné sklenice a víčka. Druhý den tekutinu přeceďte přes pláténko nebo gázu do hrnce, přidejte cukr a za občasného míchání ji zahřejte. Po rozpuštění cukru slijte sirup do lahví.
Náš tip: Připravte si bezový sirup podle tohoto videoreceptu:
Jak uchovat bezový sirup
Sirup je třeba brzy spotřebovat, skladujte ho proto v ledničce. Pokud chcete, aby vydržel déle, nalijte ho do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařte při 85 °C po dobu 20 minut. Nechte vychladnout.
Další možností, jak sirup uchovat, je jeho zamražení. Nalijte ho do nádoby, která smí do mrazničky (vhodnější jsou menší nádobky, abyste je mohli průběžně odebírat), a v případě potřeby je vyndejte a nechte rozmrazit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat pastiňák? Podobně jako další kořenovou zeleninu, jen pozor na alergické reakce
Pastiňák je výborný nejen do polévek (s další zeleninou), ale i do salátů a přílohových kaší, na které ho zpracujeme podobně jako brambory nebo mrkev… Číst více
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?
Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas… Číst více
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Pletou se vám pastinák s patisonem? Slova si jsou… Číst více
Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!
Kdo by nemiloval hranolky? Pravý americký… Číst více
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Bez kořenové zeleniny by se česká kuchyně… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Jak skladovat kořenovou zeleninu v písku? Mrkev, petržel i pastiňák uložíme podle rad našich babiček a vydrží řadu měsíců
Zeleninu uložíme tak, aby pro nás byla během chladného období roku snadno dostupná a uchovala si svěžest. Nestačí ji nechat v košíku, protože by brzy… Číst více
Pastiňák na zahradě: Méně známá zelenina je dokonale mrazuvzdorná
Pastiňák pěstujeme pro jeho podzemní část, která vzhledem sice připomíná petržel, ale nasládlou chutí se více blíží k mrkvi. Využití je podobné jako… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby koláčky nebyly vysušené? Pozor na suroviny i na teplotu při pečení
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 5 hodinami
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno 28. 4. 2024 20:39
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Kosmatice, to je nejlepší možnost, jak využít květy černého bezu. Křupavé těstíčko vylepší rum, důležité je krátké smažení při vyšší teplotě