Fazolky na smetaně podle babičky Kristíny Kloubkové: Do našich „smetánek“ patří i párky, dcera je miluje, říká moderátorka
9. 7. 2025 V kuchyni s VIP
Jemná smetanová omáčka, svěží chuť zelených fazolek a špetka poctivé české kuchyně, to je recept, který se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. O ten svůj se s webem Toprecepty.cz podělila moderátorka Kristína Kloubková, která ho často připravuje především pro svou dceru.
Víc než jen příloha
Fazolky na smetaně si leckdo vybaví jako doplněk k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu, často podávané s houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem. Tohle jídlo však můžete s klidem servírovat i jako hlavní chod. Je to jeden z těch receptů, u kterých stačí pár základních surovin, ale výsledek chutná, jako byste v kuchyni kouzlili celé dopoledne.
Mohlo by vás zajímat
Sezónní surovina
Léto je ideální čas pro fazolky, na trzích i v obchodech totiž dostanete čerstvé, křupavé a voňavé. Ať už sáhnete po zelených nebo žlutých luskových, obě varianty v receptu fungují skvěle. Důležité je fazolky krátce povařit, aby si zachovaly barvu i jemnost. Vůbec ovšem nevadí, když použijete fazolky sterilované nebo dokonce mražené. Vždyť na ně můžete dostat chuť klidně v půlce zimy, a to čerstvé seženete jen sotva.
Jak na omáčku
Základem dobré smetanové omáčky je máslová jíška, poctivý vývar a smetana s vyšším podílem tuku. Zapomeňte na nízkotučné náhražky, v tomto případě hraje právě plná smetana klíčovou roli. Do omáčky můžete přidat trochu octa, špetku cukru nebo pár kapek citronu, aby měla tu správnou kyselost, která fazolkám tolik svědčí. A pokud máte po ruce čerstvý kopr, neváhejte a použijte ho.
Fazolky na smetaně si rozumí s celou škálou příloh, houskový nebo bramborový knedlík jsou klasika, ale zvolit se bez problémů dají i vařené brambory. Někdo přidává i vejce, uvařené natvrdo. Kdo chce zasytit pořádně, přidá vařené hovězí maso nebo poctivou sekanou. Vegetariáni naopak ocení, že samotné fazolky s knedlíkem fungují jako lehké letní jídlo.
Recept, který má doma každý
To, co dělá fazolky na smetaně tak osobitým pokrmem, jsou drobné odchylky, které se v každé domácnosti předávají dál. Někdo přidává mouku do studené vody, jiný dělá jíšku na cibulce. Někdo nedá dopustit na zmíněný kopr, jiný ho kvůli jeho výrazné chuti vůbec nemá rád. Kristína Kloubková tvrdí, že s fazolkami je to podobně jako s bramborovým salátem, každá domácnost má svůj „bezpochyby nejlepší“ recept.
Ten svůj má Kristína po mamince. „Vím, že je dělala už babička a třeba moje dcera naše smetanky, tedy fazolky na smetaně, úplně miluje,“ svěřila se pro Toprecepty.cz populární moderátorka. Kromě klasických surovin používá Kristína i párky, které, nakrájené na kolečka, přidává již v průběhu vaření. „Je důležité, aby byly kvalitní, jinak nabobtnají, a to nechcete,“ směje se bývalá vynikající tanečnice. „Netradiční je i naše přidávání vajec natvrdo, protože je do fazolek dáváme nakrájené přes kráječ, který používáme třeba při přípravě bramborového salátu,“ dodává.
Smetanky podle Kristíny Kloubkové
Na přípravu lehce netradičních fazolek na smetaně budete potřebovat: 1 balení kvalitních párků, 1 větší cibuli, 3-4 vejce natvrdo, 250 ml smetany ke šlehání, 2 konzervy fazolek, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci sádla na smažení, sůl a pepř.
Jak na to?
- Vodu z fazolek slijte a uchovejte ji v lednici.
- V hrnci nechte na sádle zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidejte párky a lehce je osmažte. Přisypte mouku a připravte světlou jíšku.
- Do hrnce nalijte nálev z fazolek, který jste měli v lednici a nechte zhruba 15 minut provařit. Poté přidejte fazolky a nechte vařit dalších 20 minut.
- Přidejte smetanu, nechte ji provařit a poté přidejte nadrobno nakrájená vejce natvrdo. Osolte a opepřete dle chuti.
- Jako přílohu můžete použít vařené brambory nebo třeba houskový knedlík.
Do soukromí Kristíny Kloubkové můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete fazolky připravit způsobem, který má nejraději Miroslav Donutil.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více