Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce ve smetanové omáčce s vůní libečku: Rychlý pokrm, do kterého využijete vajíčka z Velikonoc
Zdroj: Toprecepty

I když si dnes koledníci nosí domů i výslužku v podobě čokoládových vajíček nebo opičky se štamprlí, vajíčka stále vedou. Pokud přemýšlíte, co s nimi, zkuste je třeba se smetanovou omáčkou. Když si k nim navíc dáte brambory nebo knedlíky, hned máte vynikající hlavní chod. 

Jak spotřebovat vejce po Velikonocích?

Co s vajíčky z velikonoční koledy, řeší po svátcích snad každý. Možností je spousta, většinou jde ale pokrmy studené kuchyně, jako jsou vaječná pomazánka či salát. Někteří je využívají i do vaječné tlačenky, jiní si zase pochutnávají na vejcích v aspiku a oblíbená jsou i vejce plněná. Všechny tyto dobroty si ale dáte spíš na večeři nebo se hodí jako pohoštění na nějakou oslavu. 

Místo masa do omáčky

Pokud vám ale vajec zbylo opravdu hodně, možná přemýšlíte, co ještě s nimi. Samozřejmě, že jsou nastudeno vynikající, ale poměrně snadno je můžete využít i do teplého pokrmu, který lze podávat na oběd či na večeři. Vajíčka totiž výborně chutnají i podávaná s nějakou smetanovou omáčkou.

Není to ostatně nic neobvyklého, vždyť natvrdo vařená vejce se často servírují místo masa s koprovkou či křenovou omáčkou. Vejce v omáčce jsou pak zajímavým oživením klasického repertoáru vaječných pokrmů, které děláme, když máme velkou zásobu vařených vajec

Vynikající s bramborem i knedlíkem

Smetanové omáčky s vejci byly oblíbeným pokrmem i ve staročeské kuchyni. Maso kdysi nebylo vždy dostupné a vejce byla jeho dobrou náhražkou, která výborně zasytila. Navíc pokrm také výživově obohatila jako zdroj bílkovin. Smetanová omáčka vejce i příjemně doplňuje a zvýrazňuje jeho chuť. 

Celý pokrm skvěle ladí nejen s bramborami, ale i s knedlíky. S takovouto přílohou se pak stane plnohodnotným jídlem, které opravdu zasytí. Příprava pokrmu je navíc rychlá a snadná, což určitě přijde vhod právě po Velikonocích, kdy jsme absolvovali maraton vaření a pečení. 

Jakou omáčku k vajíčkům?

Smetanovou omáčku k vajíčkům lze připravit na mnoho způsobů. Zvolit můžete klasickou koprovku, ale i spoustu jiných možností. Jde zkrátka o jídlo, které můžete snadno obměňovat podle chuti. Smetanovou omáčku lze dochutit třeba různými bylinkami, kořením (např. kurkumou), trochou hořčice, která jí dodá zajímavou pikantnost. Hodí se do ní ale třeba i houby.

Pokud se nemůžete rozhodnout, vyzkoušejte třeba tento recept s tradiční českou kombinací koření do omáček a s libečkem, který chuť omáčky ještě víc zvýrazní. Jak ji tedy připravíte?

Budete potřebovat: 1 lžíci másla, 2 jarní cibulky, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 200 ml vývaru, 200 ml smetany, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, trochu citronové šťávy, větvičku libečku, asi 750 g nových brambor, sůl a 4 vejce vařená natvrdo. 

  1. Brambory oškrábejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce oloupejte. 
  2. Na omáčku na másle orestujte najemno nakrájenou bílou část jarní cibulky. Pak ji zasypejte moukou, promíchejte a připravte světlou jíšku.
  3. Zalijte ji studeným mlékem za stálého prošlehávání metličkou, aby se nevytvořily žmolky. Pak přidejte vývar, libeček, koření, sůl a pepř a omáčku asi 20 minut povařte. Nakonec do ní přidejte zbytek jarní cibulky - nakrájenou zelenou část a smetanu. Omáčku dochuťte podle chuti citronovou šťávou a případně ještě solí a pepřem. Omáčkou pak na talíři zalijte vařená vejce a brambory.

Náš tip: Vejce můžete přidat i do tohoto čočkového salátu podle našeho receptu

Recepty k tomuto článku