Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý
20. 9. 2024 V kuchyni s VIP
Jeden z nejpopulárnějších českých herců současnosti, Miroslav Donutil, se umí otáčet nejen před kamerou nebo na jevišti, ale i v kuchyni. Miluje jednoduchá jídla, a na jedno takové nám prozradil svůj recept. Pokud máte rádi zelené fazolky a vepřové maso, tak tady si obojí užijete v kombinaci, která vás možná překvapí. Ale hlavně - servírovat se bude do pár minutek!
Záhady Mirka Donutila
S oblíbeným českým hercem, Miroslavem Donutilem, jsme se potkali koncem léta při příležitosti představení nového seriálu Záhadné případy, který se bude vysílat na podzim v TV Nova. Nemohli jsme se tedy nejdříve nezeptat, jak si herecký bard natáčení užil. „Práce na seriálu mě bavila moc. Poprvé jsem totiž měl možnost zahrát si člověka s nadpřirozenými schopnostmi. Taky to ale pro mě hodně znamenalo, protože tam velkou hereckou příležitost dostal nejenom můj syn, ale i jeho manželka,“ svěřil se pro Toprecepty Miroslav Donutil.
„Je to výjimečná, krásná věc a já si toho moc vážím,“ dodal herec, který v novém seriálu ztvární léčitele Jaroslava, což bude v kontrastu k jeho někdejší slavné roli doktora Martina. Zatímco léčitel Jaroslav bude v Záhadných případech zkoumat věci mezi nebem a zemí, doktor Martin byl ostře racionální. Až nepříjemně.
„Mě tehdy velmi překvapilo, že za mnou chodily děti ve věku 7-12 let a všechny byly ze seriálu nadšené. Vůbec jsem tomu nerozuměl, až mi to jednou vysvětlila má žena. On je totiž ten tvůj doktor Martin upřímný člověk, řekla mi a dodala, že doktor Martin říká věci tak, jak jsou, a to se dětem líbí,“ zavzpomínal herec, kterého jsme během léta mohli vídat též v seriálu Vůně kuchyně, kdy při svých cestách objevoval kulinární speciality Kréty, Srbska, Albánie či Kypru.
Mohlo by vás zajímat
Láska k jižním kuchyním
Jak nám herec prozradil, ze všeho nejvíc ho baví jižní kuchyně, tedy Balkán, Itálie, Srbsko, Španělsko, Albánie... „Tam všude jsme mým kamarádem Georgem Agathonikiadisem cestovali a ochutnávali kuchyni, která je barevná, pestrá, chutná, zdravá a to jsme se snažili divákům ukázat,“ vysvětlil Donutil s tím, že mnohá jídla a recepty jižní kuchyně už předem znal a doma je běžně připravuje.
„Je to opravdu velmi jednoduché, spousta zeleniny, masa, dobré koření...,“ popisuje herec a dodává, že například běžně dělává řecký choriatiki salata, neboli vesnický salát z okurek, paprik, oliv, feta sýra, rajčat, cibule, s olivovým olejem, solí a trochou pepře.
Aby ale balkánské kuchyně nebylo málo, herec nám prozradil také svůj oblíbený recept na super jednoduché teplé jídlo. Původní originální recept z Balkánu sice tak snadný není, ale Mirek Donutil si jej upravil do verze, kterou zvládne každý během pár minut.
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila
„Kdysi jsem se potkal s člověkem, který na Balkánu žil a stále mluvil o jídle s fazolkami. Já mám fazolky rád, tak jsem si nechal říct recept, který mi ale připadal složitý. Tak jsem si vytvořil vlastní snazší verzi a když jdeme s chlapama na ryby a je potřeba rychle něco udělat, dělám přesně tohle,“ vyprávěl Donutil a pro čtenáře webu Toprecepty.cz svůj oblíbený recept prozradil.
Na chalupářské fazolky podle Mirka budete potřebovat: 1 cibuli, 1-2 stroužky česneku (dle chuti), 1 kvalitní konzervu vepřového masa ve vlastní šťávě, 1 sklenici zelených fazolek v nálevu, olivový olej, 1 lžičku hořčice (nebo více, dle chuti) a koření dle chuti – například souvlaki, kari, chilli…
Jak na to?
- Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a najemno utřeme. Fazolky z nálevu slijeme, ale trochu nálevu ponecháme.
- V pánvi na trošce olivového oleje usmažíme dozlatova cibuli, pak přidáme česnek a krátce prohřejeme. Přidáme vepřové maso z konzervy a fazolky, dle chuti doladíme zbylým nálevem.
- Přidáme lžíci hořčice, koření dle chuti, hodí se kari, ale i jakékoliv jiné, případně i ostřejší. „Já vždy přidávám ještě pálivé chilli koření,“ upřesňuje herec a dodává, že vše jen promíchá a za tři minuty je jídlo hotové. „S chlapama na rybách se s kusem čerstvého chleba výtečně najíme,“ uzavírá herec a zdůrazňuje, že pro přípravu využívá vždy tu nejlepší vepřovou konzervu a kvalitní nakládané fazolky.
Něco navíc: Fazolky podle pana Donutila jsme zkusili udělat a tak můžeme zodpovědně prohlásit, že příprava je jednoduchá a rychlá, jídlo krásně voní a je příjemně pikantní. Na celý postup se můžete podívat ve videu:
Jak to představení podzimního programu TV Nova vypadalo, na to se podívejte v naší galerii.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Drožďová polévka zasytí a skvěle chutná: Hotovou ji máte do půl hodiny, přijde na pár korun a zvládne ji opravdu každý
Holka u plotny radí: Nepečený dýňový cheesecake krásně voní kořením a připravený je za chvilinku
Přečtěte si Zobrazit více
Chalupářské pomazánky nám přijdou při pobytu v přírodě k chuti. Hodí se na chléb, topinky i na chlebíčky
Jana Boušková v roce 2012 v Prostřeno! nadchla hosty plněnými hermelíny: Recept na lahůdku zvládne každý
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý