Jak skladovat vánočku? Aby zůstala vláčná, zapomeňte na ledničku a igelitový sáček. Svá pravidla má i mrazení
19. 12. 2025 Vaření
Co by to bylo za Vánoce bez vánočky? Voňavé vláčné a nadýchané bohatě pocukrované pečivo tradičně zdobí slavnostní stůl. A protože na Vánoce se připravuje i spousta dalších sladkých a slaných dobrot, je potřeba vánočku dobře skladovat, abychom si na ní mohli pochutnávat nejen na Štědrý den.
Ta nejlepší vánočka
Na nekorunovanou královnu Vánoc má každá rodina svůj osvědčený recept. Ačkoli se někdy připravuje z nekynutého tvarohového těsta, ta nejlepší vánočka jako od babičky je přece z toho nadýchaného kynutého! Voní máslem i rozinkami předem namočenými v rumu, zdobená je mandlovými plátky.
Aby byla na štědrovečerním stole co nejchutnější, vláčná a měkká, měla by se upéct den před Štědrým dnem. Důležité je ale po upečení ji správně skladovat. Pokud budeme dodržovat několik vyzkoušených a prověřených zásad, může vydržet zhruba týden v dobré kondici. A jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Kam vánočka rozhodně nepatří
Než se zaměříme na to, jak sladké pletené pečivo dobře uskladnit, připomeneme si, co s vánočkou rozhodně nesmíme dělat.
Zapomeňte na těsné potravinové boxy nebo igelitové či mikrotenové sáčky, v nichž se může snadno zapařit. Vánočka zaručeně ztratí křehkost i vláčnost. Hrozí také tvorba plísní, protože z vánočky se odpařuje vlhkost, voda v ní může zkondenzovat, a to je přímo ideální pro rozvoj plísní. A do lednice vánočka také nepatří, protože se v ní vysuší.
Mohlo by vás zajímat
Kam s ní aneb Co s ní?
Pokud se budete řídit následujícími tipy a radami, určitě si ještě před Silvestrem k snídani pochutnáte na dobré vánočce.
- Dokonalé vychladnutí Základem pro jakékoli skladování tohoto pečiva je po vytažení z trouby dokonalé vychladnutí.
- Sucho a chladno Vánočka se musí přechovávat v suchém prostředí, které má teplotu mezi 10 až 12 °C
- Látková utěrka nebo ubrousek V nich se vánočce dobře daří, po důkladném zabalení pak může zůstat v chlebníku.
- Utěrka a igelit Igelitové a mikrotenové sáčky samy o sobě nejsou vhodné. Když ale nejprve vánočku zabalíme do bavlněné utěrky a teprve pak ji vložíme do igelitového nebo mikrotenového sáčku, dostane šanci na 3 až 4 dny v dobrém stavu.
- Wrap up sáček Ten nahrazuje tradiční obaly na pečivo, jde o kombinaci bavlněného sáčku a textilní membrány. Membrána ochrání pečivo jako slupka ovoce nebo zeleninu. Vánočka bude uvnitř přirozeně dýchat a zůstane dlouho čerstvá a svěží. Na internetu koupíte jeden sáček, který lze mnohokrát využít, cca od 300 Kč. Sami jej můžeme doporučit.
- Vakuové sáčky Kdo má doba vakuovou pumpu, může si jedinečnou chuť vánočky prodloužit na několik týdnů. Po vložení do speciálního sáčku se pomocí vakuové pumpy odsaje vzduch a pečivo bude skvěle chutnat třeba i na konci ledna.
Mohlo by vás zajímat
Mrazíme...
Poslední možností je zamrazení vánočky. Nejlepší je zamrazit pečivo ještě čerstvé, a to maximálně druhý den po upečení, aby se zachovala potřebná vláčnost. Vyplatí se nakrájet vánočku na plátky a vždy jeden či dva plátky dobře zabalit do potravinové fólie a pak takto ještě vložit do krabičky nebo speciálních mrazicích sáčků.
V mrazničce může vánočka zůstat cca 6 měsíců, pak stačí nechat ji pomalu rozmrazit při pokojové teplotě, vydatně pocukrovat a bude chutnat jako čerstvá!
Náš tip: Upečte si skvělou máslovou vánočku z pěti pramenů podle našeho video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více