Hitem internetu je majonéza z volského oka: Stačí přidat jen olej a hořčici, rozmixovat, dochutit a máte do pár minut hotovo
18. 9. 2025 Vaření
Láká vás připravit si domácí majonézu, ale máte trochu obavy, že se vám ta ze syrových vajec nepovede? Poměrně snadno se dá udělat i z vajec smažených neboli volských ok. Její předností je, že žloutek zůstává tekutý, což zajistí správnou konzistenci. Příprava je snadná, chuť výborná!
Majonéza je nejlepší domácí
Kupovanou majonézu seženete snadno, ale domácí je prostě domácí. Té se ta z obchodu, ať už je v jakékoliv kvalitě, nemůže rovnat. Domácí majonéza z vajíček, kvalitního oleje a citronové šťávy je úžasně jemná, krémová, lahodně svěží, má plnou chuť a tu správnou konzistenci. Taková prostě vynikne v jakémkoliv pokrmu a vylepší jej. A navíc si ji můžete přizpůsobit přesně svým chutím.
Mohlo by vás zajímat
Aby se majonéza nesrazila
Připravit domácí majonézu s trochou cviku zvládne každý, nicméně je tam pár pár maličkostí, na které je třeba si dát pozor – správná teplota vajec, pomalé přilévaní oleje a trpělivé šlehání rozhodují o konečné konzistenci a jemnosti.
Pokud byste zvolili nesprávný postup, hrozí, že se majonéza srazí, případně zůstane tekutá a výsledkem nebude ona ideální hustá a jemná textura, která z domácí majonézy dělá lahůdku. Základem jsou samozřejmě i kvalitní ingredience – tedy čerstvá vejce, nejlépe domácí nebo bio a kvalitní olej.
Ze syrových vajec
Spousta lidé má z přípravy domácí majonézy obavy kvůli tomu, že se do ní používají syrová vejce, která s sebou nesou riziko bakterií. To snížíte, když použijete co nejčerstvější vajíčka z ověřeného zdroje, která byla dobře skladovaná.
Případně lze sáhnout po pasterovaných žloutcích, které se dají koupit v některých obchodech, existují dokonce recepty na majonézu z vajec vařených natvrdo, kde riziko nákazy rovněž odpadá.
Jednodušší domácí majonéza
V poslední době lze ovšem na sociálních sítích narazit i na návody, jak udělat majonézu z vajec smažených, jimž se říká volská oka. V nich žloutek zůstává tekutý nebo polotekutý a krásně žlutý, což úplně nepomůže v případě, že by byla vajíčka závadná, nicméně takový žloutek zajistí hezčí barvu a krémovější konzistenci. Nicméně můžete si případně udělat vajíčka tak, aby byl i žloutek trochu pevnější.
Největší předností této majonézy je, že nemusíte řešit postupné přilévání oleje, stačí jen dát všechny ingredience do vysoké nádoby a vše ponorným mixérem rozmixovat dohladka.
Jak na volská oka?
U tohoto postupu je tedy nejdůležitější správně připravit volská oka na pánvi s trochou oleje či másla tak, aby měl bílek pevnou, ale jemnou texturu a žloutek si zachoval lahodnou krémovost. Vejce je proto třeba smažit při nižší nebo střední teplotě. Jen tak zabráníte tomu, že bude bílek příliš gumovitý a připečený.
Zbylé suroviny jsou stejné jako při případě majonézy ze syrových vajec, tedy olej, citronová šťáva nebo ocet, hořčice, sůl a pepř. Olej se často doporučuje nějaký chuťově neutrální (slunečnicový nebo řepkový). Lze ale sáhnout i po olivovém, jenž dodá majonéze výraznější a lehce nahořklý podtón.
Recept na majonézu ze smažených vajec
Pokud vás tato snadná majonéza ze smažených vajec zaujala, můžete ji vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 2 volská oka, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku soli, pepř, šťávu z půlky citronu a asi 1 lžíci olivového oleje.
- Volská oka a hořčici dejte do vysoké nádoby, přidejte sůl a pepř. Vše zakápněte olejem a citronovou šťávou.
- Mixujte ponorným mixérem dohladka, případně přidejte ještě trochu oleje, pokud by byla směs příliš hutná. Podávejte jako klasickou majonézu, uchovávejte v chladu a spotřebujte nejpozději do 3 dnů.
Náš tip: Majonézu z vajec natvrdo můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více