Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spodní šuplík v lednici používá většina lidí úplně špatně. Tyhle potraviny tam nepatří, přesto, že je tam možná dáváte
Zdroj: Freepik,

Někteří mají lednici vzorně vyrovnanou, jiní tam házejí věci bez rozmyslu jen tak, aby se tam vešly. Napadlo vás ale, že různé potraviny mají v lednici své místo a jen tehdy, když je správně uložíte, si uchovají déle čerstvost? A víte, co správně patří do spodního šuplíku?

Výkyvy teplot v lednici

Bez lednice bychom se už v současnosti neobešli a považujeme ji za důležitou součást našich domácností. Pokud v ní ale vládne chaos a máte potraviny naházené přes sebe, že ani nevíte, kde co je, přestává být užitečným pomocníkem a potraviny se vám v ní začnou kazit rychleji.

Ideální teplota v lednici se pohybuje mezi 3 °C a 5 °C. Tahle teplota je dost nízká na zpomalení množení bakterií, ale zároveň ne tak nízká, aby se potraviny mrazily nebo ztrácely chuť. Vlhkost by se měla držet kolem 80 %. Teplota a vlhkost ovšem v různých částech lednice kolísají. Jak je na tom ta úplně spodní část, tedy šuplík v dolní části lednice?

Vyšší vlhkost a stabilní teplota

Do spodního šuplíku obvykle dáváme ovoce a zeleninu, nicméně klidně tam můžete umístit třeba i maso, čerstvé ryby nebo vajíčka, což málokdo dělá. I jim ale rovněž vyhovuje stabilní teplota, která tu je. Ve spodní části lednice bývá teplota kolem 5 °C, je tam ale také nejvyšší vlhkost, cca kolem 90–95 %

Právě proto je tento prostor ideální pro určité druhy ovoce, zeleninu a bylinky, které mají rády chlad, ale nesnášejí průvan a příliš suchý vzduch. Takové prostředí jim tedy pomáhá zůstat svěží a pevné. Jaké druhy ovoce a zeleniny tam tedy můžete dát?

  • Nejlépe je tam listové zelenině, jako je salát, špenát, rukola, polníček, která tam zůstane delší dobu křupavá. 
  • Zdejší klima svědčí i košťálové zelenině - brokolice, květák, zelí, kapusta, kedlubny. I ta si tam déle uchová svou svěžest.

  • Dobře se tam daří i bylinkám. Ty je dobré dát do sáčku s pár kapkami vody nebo je omotat navlhčenou papírovou utěrkou. 

  • Do spodního šuplíku se často dává také kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, červená řepa, ředkvičky. Máte-li rozdělený šuplík, je lepší ji dát stranou od vlhčí listové zeleniny.

Co do lednice nepatří?

Do lednice naopak vůbec brambory, cibule či česnek. Nízké teploty totiž ničí těmto plodům chuť, aroma i texturu a rychleji se tam kazí. Pro ně je nejvhodnější ideální suché a chladné místo mimo chladničku.Také rajčata, papriky, avokádo nebo banány ztrácejí v chladu chuť a aroma, proto je lepší nechat je dozrát při pokojové teplotě.

Do spodního šuplíku není vhodné dávat ani citrusy - pomeranče, mandarinky, citrony, grapefruit. Nepotřebují vysokou vlhkost a v příliš vlhkém prostředí mohou plesnivět. Dobře se tam z tohoto důvodu nedaří ani cuketám, lilkům, dýním nebo okurkám, hlavně těm zabaleným ve fólii.

Co mají moderní lednice?

Moderní lednice mívají navíc funkci regulace vlhkosti, tzv. Humidity Control, někdy se označuje též jako Vit Control. Ta umožňuje manuálně seřizovat úrovně vlhkosti, a můžete si tak nastavit High humidity (vyšší vlhkost) pro zeleninu či Low humidity (nižší) pro ovoce.  Zelenina a ovoce díky tomu zůstávají déle čerstvé a svěží při zachování všech vitamínů. 

Spodní zásuvky v lednicích bývají označovány jako Fresh Box, v některých bývá i Crisper Box, který má speciální vlnité dno, jež napomáhá delší čerstvosti ovoce a zeleniny.

Vlhkost pak bývá v těchto zónách řízená, takže se v jedné zásuvce drží více vlhkosti (pro zeleninu), v druhé méně (pro ovoce). Nižší vlhkost je pak ideální třeba pro ovoce, které má kvůli tomu, že produkuje etylen, tendenci rychle hnít.. Týká se to například jablek a hrušek.

Zeleninu a ovoce oddělte

Pokud máte lednici jen s jedním obyčejným šuplíkem bez regulace, stačí dát zeleninu do papírového nebo perforovaného sáčku – zadrží vlhkost, ale nezpůsobí plíseň. Ovoce nechte volně, aby dýchalo, případně je dejte úplně do jiné části ledničky. Vhodné je použít i plastovou přepážku, k dostání jsou také průhledné boxy do lednice, které mají rovněž speciální dno.

Důležité je samozřejmě zásuvku pravidelně čistit, vytírat a větrat – zbytky zeminy a vlhkost jsou ideálním prostředím pro plísně. Spodní šuplík by zkrátka neměl být jen zásobníkem na všechno. Když dáte potravinám v lednici správné místo, odmění se vám delší čerstvostí a také lepší chutí.

Náš tip: Listové saláty je vždy dobré rychle spotřebovat. Z toho ledového si můžete třeba připravit salát podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku