Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak perfektně odmrazit lednici a mrazák: Proveďte to rychle a bez zbytečných ztrát. V zimě to jde snáz
Zdroj: Unsplash, Dev Benjamin

Zima je ideální dobou na odmrazování lednice a mrazáku. Proč se včas vypořádat s námrazou a nenechávat ji na později? Kterých chytrých triků můžete využít při tomto úklidu?

Kdy se pustit do odmrazování

Mrazák je báječným spotřebičem, obzvlášť pokud máte zahradu. Odmrazování se vás týká, i když máte jen malý mrazáček u lednice. Pokud nemáte beznámrazovou mrazničku, určitě vás čeká zdolávání námrazy. A to nikoho příliš nebaví. Jenže tuto činnost je důležité provádět, a to pravidelně, abyste zbytečně neutráceli za spotřebu přístroje a neznehodnocovali potraviny. Doporučuje se námrazu likvidovat co nejdříve. Pokud je totiž větší než 3 milimetry, může zvýšit spotřebu energie ledničky až o neuvěřitelných 75 procent.

Odmrazovat je vhodné minimálně dvakrát ročně anebo kdykoliv podle potřeby. Teď v zimě navíc nastává ideální období na vypořádávání se s vrstvou námrazy. Venku je totiž zima, a pokud máte mrazák plný, můžete jídlo zkrátka vystrčit na terasu, balkon, či aspoň na parapet. V každém případě se vyplatí pustit se do odmrazování, když máte v mrazáku méně věcí.

Co je potřeba na odmrazování

Nestačí přijít k mrazáku a začít odmrazovat. Na proces je lepší se připravit. A co byste mohli potřebovat? Několik savých hadrů, které zachytí odtékající vodu. Hodit se budou i dva kyblíky. Jeden na odstraňovaný led a druhý na čistou vodou s octem, díky které prostor vyčistíte. Využijete plastovou nebo kovovou špachtli, případně plastovou škrabku na led. S těmito pomocníky půjde odstraňování snáz. Jestliže nemáte šuplíkový mrazák, připravte si nádoby, do kterých zmrazené potraviny dáte, než se budou moci vrátit do lednice. Přes nádoby se zmraženými pytlíky přehoďte deku a na ni dejte sáčky s ledem. Hodí se i chladící box, chladicí taška. Pokud můžete přibrat dobrovolníky, na rychlejší práci to bude výhoda. Celoročně platí, že čím rychleji celý proces provedete, vaše zmrazené jídlo to ocení. Nestihne totiž povolit.

Co provést před odmrazováním

Vypněte mrazák a lednici, odpojte je z elektriky. Přesuňte všechen obsah z mrazáku do připravených nádob a tašek, nebo jen vyndejte šuplíky. Dávejte zmražené potraviny co nejvíc k sobě, lépe udrží teplotu. Led na nich zatím nechte, více potraviny ochrání.

Jak odmrazovat pomocí horké vody

Nejrychlejší cestou na odmrazování je pomocí kastrolu s horkou vodou. Budete potřebovat nižší široký hrnec. Nalijete do něj horkou vodu a vložte jej na utěrkou vystlanou polici v mrazáku. Led začne během chvilky povolovat. Vezměte do ruky špachtli a opatrně odstraňujte uvolněný led do připraveného kyblíku nebo do umyvadla. Za chvíli budete potřebovat novou teplou vodu (ta původní vystydne), tak si ji včas přichystejte, aby šla práce rychle.

Jak odmrazit mrazničku solí

Sůl je v domácnosti nezbytná. Hodí se nejen na vaření a uchovávání potravin, ale i na úklid. Jak na to? Posolte ledovou vrstvu a jakmile se začne led uvolňovat, tak ho opět škrabkou opatrně odstraňte.

Jak uklidit mrazničku

S odmrazování se bude vytvářet množství vody, na které se budou hodit savé hadry. Dejte je naspod lednice a průběžně je ždímejte. Když vše vytřete, mrazák otřete octovou vodou a důkladně jej osušte. Nesmí zůstat vlhký.

Co můžete vrátit do mrazáku

Následujícím krokem je kontrola zmrazených potravin. Důležitá je také kontrola čerstvosti potravin, velmi starých se zbavte. Z něčeho můžete třeba hned uvařit. Do mrazáku vracejte jen suché pytlíky bez nánosů ledu. Pokud se vám do ruky dostane povolené jídlo, znovu ho nezmrazujte. Je ho třeba hned zpracovat. Potraviny vložte do suchého mrazáku, nezapomeňte, že i šuplíky musí být zcela suché. Zavřete dvířka přístroje, a zapněte mrazák na maximální teplotu. Neotevírejte ho alespoň 2-3 hodiny.

Zdroje informací:
https://www.cleanipedia.com
https://dengarden.com
epet.cz
https://pardubice.rozhlas.cz/

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

24. 2. 2023 10:29

"Jak uklidit mrazničku - :-O S odmrazování..." → :-) Z odmrazování...

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více