Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šest tipů, jak dotáhnout nedělní řízky k dokonalosti: Čarujte s pivem nebo sýrovou náplní
Zdroj: Mika59, Toprecepty.cz

Jasně, klasiku ve stylu maso, mouka, vejce, strouhanka zná každé malé dítě. Ovšem i tento postup má své zásady a různé fígle, které pomáhají k mnohem lepšímu výsledku. Poradíme vám, jak s několika snadnými triky ohromit i ty nejrozmazlenější jedlíky!

1. Vybírejte šťavnaté maso

Když už jednou za čas děláte řízek, na tuky nehleďte. Krkovička je šťavnatější a proto lepší než suchá kýta a totéž platí pro dvojici kuřecí stehna versus kuřecí prsa. Pokud na kuřecích prsou trváte, alespoň je předem naložte do jogurtu, majonézy nebo marinády z oleje a koření, budou pak chutnější. A byť je jeden ze základních postupů při přípravě řízku naklepávání, u libových mas to nepřehánějte a dělejte to jemně, jinak by byly řízky moc vysušené. Maso také předem nemyjte, zbytečně by nasáklo vodu. Stačí je jen osolit a chcete-li, tak i opepřit.

2. Pohrajte si s obalováním 

Hladká mouka je dobrá, ale na mase lépe drží mouka polohrubá, kterou vždy pořádně přitiskněte, případně v ní maso obalte dvakrát. Poté vložte řízky do lázně z rozšlehaných vajíček. Tu stačí lehce osolit, anebo můžete vejce ochutit česnekem, nasekanými bylinkami, pivem či hořčicí. Rozhodně je ale neřeďte vodou, když už, tak trochou plnotučného mléka. A jestli si opravdu chcete pochutnat, tak strouhanku nekupujte, ale udělejte si ji doma ze starších rohlíků, případně z toastového chleba. Obojí můžete rozmixovat nebo klasicky nastrouhat a třeba i ozvláštnit parmazánem, drcenými chipsy či slanými krekry. Případně maso na závěr obalujte v kukuřičných lupíncích a užijte si pak luxusní křupání.

3. Neodkládejte smažení

Ano, víme, že občas, nebo dokonce často, se hodí mít řízky připravené v trojobalu v lednici předem. Ale není to ideální varianta. Strouhanka na mase zvlhne a celý obal pak bude mít tendenci odpadávat. Takže pokud to jen trochu jde, smažte řízky hned po obalení a pak je uchovávejte v teple, třeba v zakrytém pekáči, nebo pod alobalem.

4. Zkuste maso naplnit 

Na začátku jsme vám radili kupovat tučnější masa. To ovšem neplatí, pokud je chcete naplnit. Takže třeba na sýrem a šunkou nadívaný Gordon bleu potřebujete telecí kýtu. Na Kyjevský kotlet plněný kostkou másla zase upotřebíte kuřecí prsa. Do plátku vepřové kýty se zase budou hodit klobása nebo tvarůžky, v krůtím vynikne plísňový sýr.

5. Smažte je ve správném tuku 

Různé tuky se v kuchyni hodí pro různé tepelné úpravy. Na smažení řízků je naprosto nejlepší vepřové sádlo, nebo slunečnicový olej. Nezkoušejte to s máslem, které se rychle připaluje, ani s olivovým olejem, který dá zase masu specifickou vůni. Řízky smažte v hlubším kastrůlku a tukem nešetřete, musejí v něm doslova plavat. Maso vkládejte vždy do rozehřátého oleje nebo sádla, což poznáte tak, že do něj vhodíte kousek strouhanky z obalu masa. Když zasyčí, je tuk připraven na řízky. Smažte je pozvolna z obou stran dozlatova a poté je vyjměte a tuk nechte vsáknout do kuchyňské papírové utěrky.

6. Na závěr je dochuťte 

Jemnou příchuť dodá hotovým řízkům plátek čerstvého másla, na talíři je pak můžete doplnit ještě citronem, který poskytne svěžest a pomůže trávení. Jinak už nic dalšího na řízky nepatří, snad leda k nim. A to už necháme na vás, jestli to bude bramborový salát, kaše, nebo klidně obyčejný chleba.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Tonja

8. 12. 2020 23:53

Píšete v textu "Gordon bleu". Gordon bleu je blbost, správně je Cordon bleu.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více