Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi linecké a přemýšlíte, jak letos pečení ozvláštnit, anebo chcete potěšit své ratolesti na Mikuláše? Připravte dvoubarevné červenobílé hůlky, za které by se nemusel stydět ani samotný Santa Claus!

Holka u plotny 

Kdo sleduje můj seriál Holka u plotny, tak ví, že kromě klasických receptů miluju i experimentování. Když mě někde něco zaujme, obvykle se neudržím a musím to zkusit. Stejně tak se snažím vylepšit klasické recepty, anebo najít lepší postup, aby byl výsledek dokonalý.

Otestovala jsem pro vás už dříve, zda je na pečení lepší máslo nebo Hera, uváleli jsme si společně Lotus kuličky, vymyslela jsem vlastní verzi dubajských pralinek a upekli jsme si i snadné trdelníky z listového těsta, omotané na prázdné plechovky od coly. Celkem jsem se s vámi v mé rubrice podělila o 190 receptů. Na mém instagramovém profilu pak najdete i další tipy nebo krátké recenze gastro podniků. 

Zkrátka, vaření a pečení je moje hobby! A i když už dávno nejsem holka, stejně si tak často připadám, a proto mám občas možná i trochu nedospělé nápady. Do této kolonky patří i recept na červenobílé hůlky Santa Clause. Inspiraci jsem našla na internetu, ale recept a zkušenosti při pečení předávám vlastní. Tak je třeba zkuste – nafotila jsem i postup krok za krokem! 

Recept na červenobílé hůlky

Na těsto jsem použila svůj léty prověřený recept na linecké, jen jsem půlku těsta nabarvila gelovou potravinářskou barvou (lze použít i obyčejnou práškovou, otestovala jsem obě, zkušenosti popisuji níže). 

Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, trochu vanilky a gelovou nebo práškovou červenou barvu.

Jak na to? 

  1. Těsto zpracujte svižně. Nejdříve spojte máslo a sypké suroviny do drobenky, pak najednou vlijte žloutky a rychle zapracujte. Těsto rozdělte na dvě poloviny a jednu obarvěte troškou červené barvy (barvu je taky potřeba zapracovat do těsta rychle, aby se nespařilo). 
  2. Dejte vychladit na 30 minut do lednice a poté z těsta tvarujte tenké „hady“ a spojujte (zamotávejte) vždy světlé a červené těsto (viz fotopostup) do jednoho „hada.“  
  3. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Poté nechte vychladnout a pokud chcete, pocukrujte. 

Moje tipy: 

  • První pokus jsem dělala s práškovou barvou. Stačí malé množství rozpustit v trošce vody (max. půl lžičky) a zapracovat do těsta. S gelovou barvou se ale pracuje lépe. Opět ale stačí malinko. 
  • Při spojování dvou pruhů různých barev těsta oba pruhy těsta zamotejte do sebe a pak ještě zlehka vyválejte. Takto se barvy pěkně propojí. 
  • Zamotané dvoubarevné „hady“ můžete krájet na cca 15 cm dlouhé kousky a jeden konec zahnout. Tak vznikne hůlka
Na přesný postup krok za krokem se podívejte do fotogalerie. 

Fotogalerie - Holka u plotny peče: Jak na mikulášské hůlky z lineckého těsta? Postup krok za krokem zvládne i začátečník

Ukázat 7 fotografií

Autor: Šárka Adámková

gastronomická novinářka

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli