Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud bychom měli jmenovat cukroví, které vypadá efektně a je opravdovou ozdobou svátečního stolu, jsou to určitě košíčky. Mohou mít různé druhy náplní, základem jsou ale vždy vynikající korpusy, které skvěle chutnají a jsou krásně křehké. A to máslové košíčky od amatérské pekařky Renaty splňují do puntíku.

Košíčky jako cukroví

Košíčky jsou sladkost, kterou můžete péct po celý rok. V létě se plní pudinkovým nebo tvarohovým krémem a zdobí čerstvým ovocem a najdete je v nabídce mnoha cukráren, k těm vánočním patří vydatnější a aromatičtější náplně a také se zcela logicky dělají vánočně „načančané“. 

Křehké košíčky, nadýchaný krém

Základem všech košíčků je ale korpus z křehkého těsta, který se plní většinou klasickým máslovým či pudinkovým krémem. Na košíčcích je úžasná hlavně jejich variabilita. V krémech můžete střídat všechny typické vánoční chutě: mohou být čokoládové, karamelové, kokosové, skořicové nebo klidně perníčkové. To, jakým krémem je naplníte, záleží jen a jen na vás a vašich chutích. 

Vzhledem k používání krému, který se často navíc přelévá polevou nebo ještě jinak zdobí, jsou košíčky trochu náročnějším cukrovím, nicméně jejich přípravu si aspoň můžete rozvrhnout na dvě části. Korpusy lze upéct klidně dříve, finální plnění a zdobení stačí udělat až týden před Štědrým dnem, a to i v závislosti na trvanlivosti krému, kterým budete košíčky plnit.

Hit z Facebooku

Pokud se chystáte dělat košíčky poprvé a nemáte na ně žádný ověřený recept, zkuste je podle toho, který uveřejnila na Facebooku ve skupině věnované svátečnímu pečení Renata Karlovská, jejíž recepty jsou hodně oceňované a žádané a i za své košíčky sklidila velký obdiv. 

Paní Renata zmínila, že je nejčastěji plním karamelovým salkem vyšlehaným s máslem a pak je polévá čokoládovou polevou. Vhodná je na ně ořechová náplň nebo pudinkový krém, na nějž rovněž uveřejnila recept. S plněním pak doporučuje začít týden před svátky.

Navíc doplnila radu na usnadnění přípravy košíčků – nakrájet a odvážit si těsto rovnou na dílky, abyste z něj pak nemuseli při vtlačování těsta do formiček uždibovat. A jak tedy její vyhlášené máslové košíčky uděláte?   

Budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 250 g másla a 1 žloutek. Na krém si připravte: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 200-250 g másla pokojové teploty, moučkový cukr podle chuti.

  1. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a vypracujte z nich hladké těsto, které nechte odležet v lednici. Pak je nakrájejte na kousky a plňte jím připravené vymazané formičky na košíčky. Těsto dobře umačkejte, aby v něm vznikla prohlubeň. 
  2. Košíčky přendejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Nejdřív vyběhnou nahoru, potom splasknou – v tu chvíli stáhněte teplotu na 160 °C. Když se prst neboří do těsta, jsou hotové. Vyjměte je, nechte vychladnout a vyklopte. 
  3. Na krém uvařte pudink z prášku a mléka podle návodu na obalu. Směs neslaďte. Poté zakryjte fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup.
  4. Do vychladlého uvařeného pudinku postupně po kouskách zašlehejte změklé máslo a po lžících přidávejte i moučkový cukr dle chuti. Krém nechte ztuhnout, poté jej dejte do cukrářského sáčku a naneste je do košíčků. Nakonec ozdobte košíčky čokoládovou polevou a dejte ztuhnout do chladu. 

Na fotografie z přípravy těsta na košíčky se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - košíčky Renata Karlovská

Ukázat 6 fotografií

Náš tip: Karamelové košíčky se salkem můžete upéct podle našeho videoreceptu

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli