Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý máslový pudinkový krém: Díky jednoduchým radám bude krásně hladký a cukroví zvláční i dochutí
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Jakmile je cukroví napečeno, zbývá ještě naplnit je krémy. Ten pudinkový zjemněný máslem patří k nejoblíbenějším. Dá se libovolně dochutit a díky těmto tipům bude krásně hladký a bez hrudek.

S jemnou máslovou chutí

Základem většiny krémů do cukroví je máslo, které se jednoduše ušlehá s cukrem a pak nějak dochutí, třeba mletými ořechy. Je-li na vás pouze máslový krém příliš hutný a tučný, můžete jej odlehčit pudinkem. Takovým jeho předchůdcem je krém nastavený moučnou kaší, tedy moukou uvařenou v mléce, který je levnější variantou máslového krému.

Předností toho pudinkového je, že je i navíc bezlepkový (raději ale vybírejte i přímo bezlepkový pudink). Navíc může být v mnoha příchutích, stačí jen změnit příchuť pudinku, anebo vanilkový krém dochutit rumem, oříšky, čokoládou a podobně.

Různé pudinky, různé příchutě

Klasický je vanilkový, klidně ale můžete sáhnout po karamelovém, kokosovém nebo třeba i malinovém pudinku. Případně můžete třeba ten základní vanilkový doplnit dalšími ingrediencemi (např. ořechy).

Jedinou nevýhodou tohoto krému je, že má o trochu kratší trvanlivost, vydrží maximálně týden (obyčejný máslový až měsíc) a je nutné jej uchovávat v chladu

Jak udělat pudinkový krém?

Příprava máslového pudinkového krému je poměrně snadná, přesto je třeba si pár věcí ohlídat, aby byl krém krásně jemný

  • Nejdůležitější je hlavně udělat dobrý pudink, přičemž klíčový je výběr již samotného pudinkového prášku. Ten je lepší z kukuřičného škrobu, neboť lépe drží tvar. Pudink pak připravíte úplně klasicky podle návodu na obalu s pudinkovým práškem. Jen je třeba v tomto případě použít menší množství mléka – na jedno balení pudinku vám stačí jen 250-300 ml mléka.
  • Kastrůlek nejdříve vymažte máslem, aby se pudink nepřichytil, pak do něj vlijte část mléka a zahřejte. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem a vlijte do horkého mléka v kastrůlku.  
  • Důkladně průběžně promíchávejte vařečkou, krém bude docela rychle hotový. Jakmile pudink řádně zhoustne a ztratí svoji škrobovou chuť, je hotovo. Vlijte jej do hlubokého talíře a zakryjte potravinářskou folií. Takto se nahoře nevytvoří škraloup.  
  • Vychladlý pudink (pokojové teploty) prošlehejte se změklým máslem. Pokud budou mít obě suroviny stejnou teplotu, nehrozí, že se pudinkový krém srazí. Hlavně dbejte na to, aby byl pudink zcela vychladlý a ztuhlý (ale ne studený) a máslo povolené.
  • Pokud by se krém stejně srazil, můžete jej dát v misce do vodní lázně a za stálého prošlehávání opatrně zahřívat, dokud se nestane hladkým. 
  • Hotový krém nakonec uložte do chladu, aby trochu ztuhl a lépe se vám s ním pracovalo při zdobení. 

Vanilkový máslový krém s pudinkem

Pokud byste chtěli cukroví naplnit máslovým krémem nastaveným pudinkem, můžete si ten vanilkový snadno připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 1 lžíci krupicového cukru, 1 máslo pokojové teploty, 100 g moučkového cukru, rum podle chuti. 

  1. Pudink uvařte podle návodu na obalu jen s menším množstvím mléka. Pak jej nechte vychladit na pokojovou teplotu. 
  2. Povolené máslo pokojové teploty ušlehejte s cukrem do bílé pěny, po částech pak do něj zašlehávejte vychladlý pudink. Hotový krém nakonec můžete dochutit rumem nebo rumovou esencí. 

Náš tip: Pudinkový krém můžete využít třeba do těchto košíčků, které snadno připravíte podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více