Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Suroviny 1 dávka

10 000 g vepřové plece
10 g mletého kmínu
270 g soli
5 g sanitru
10 g cukru moučka
50 g mletého pepře
80 g česneku
70 g mleté červené papriky sladké
20 g mleté červené papriky pálivé

Postup přípravy receptu

  1. Mäso zomelieme na kotúči s veľkými otvormi do vhodnej nádoby - koryta. Pommleté koreniny, prelisovaný cesnak, soľ, sanitru, práškový cukor pridáme k mäsu a riadne spracujeme. Klobásovú hmotu na tesno naplníme do čriev a párujeme na nami zvolenú dlžku.

  2. Klobásy údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: našla som na madarskom webe o zabíjačkách. Ja sama som ich nerobila, nemôžem poslúžiť fotografiou. Recept som vložila, lebo sa blíži čas zabíjačiek.

Komentáře k receptu Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

  • Miroslav 226 Miroslav 226

    kirkis: ..sice po dvou letech ale odpovědi jsem se dočkal,a děkuji,již takto udim jak klobásy tak maso, díky ????

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    Miroslav 226: Údenie studeným dymom

    Pri studenom údení by nemala byť teplota dymu väčšia ako 25°C. Tento typ údenia si vyžaduje pomerne dlhú dobu – 2 až 5 dní, ale má silné konzervačné účinky. Konzervačné látky dymu preniknú hlboko do mäsa. Uplatňuje sa aj silné vysušenie mäsa, pričom straty na hmotnosti mäsa bývajú aj okolo 35 %. Výrobky, ktoré sa údili studeným dymom sú veľmi trvanlivé.

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    Miroslav 226: Na 10 kg zmesi mäsa dobre rozmiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli 2,5 dkg cesnaku a 2,5 dkg rasce

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    Milan P.: Ty si rodený Bratislavčan ale ja som pôvodom Slovák s dolnej zeme so Sarvašu oblasť Bekešska Čaba tak asi presne viem ako sa unás robia klobásy a čo sa do nich dáva tak nehraj sa na múdreho nikdy sa do čabajky nedával cukor ani rýchlo soľ sanitra a už vôbec nie čierne korenie

    Odpovědět

  • Mariolk Mariolk

    kirkis: Zdravím Vás. Náhodně jsem narazil na Váš komentář a musím souhlasit s tím co jste co jste napsal. Moje babička a můj děda pocházeli z Mezőberény a po válce se přestěhovali zpět na slovensko. Zvyky a tradice si samozřejmě přivezli sebou a tak se u nás dělali čabajky, hůrky, žobrácká kaša s kukuricou, krev na cibulce s bramborem atd.

    Odpovědět

  • Slavicin Slavicin

    Tehát Čabajskáig a bratwurst elég messze van, és a kínos 10000g is hülye.

    Odpovědět

  • Miroslav 226 Miroslav 226

    kirkis: zdravím, můžete prosím dopsat recept(myslím následné uzení) Děkuji a přeji příjemný den.

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    kirkis: Tak podívej Ty znalče. Nepopírám, že máš kus pravdy. Promiň tykání, ale jsme soukmenovci (jsem rodilý Bratislavák) i když žiji v Čecháh a je mi 72 let. Již nejméně 40 let se snažím vyrobit "ČABAJKU", jakou otec vozil z Maďarska a kterou i sám vyráběl.Zatím jsem vyzkoušel nezpočet receptu a stále to není to pravé. Jak Ty můžeš tvrdit že je ta Tvá ˇ"Čabajka " ta pravá.Proto, že jste jinou doma nedělali??? Příklad: vyzkoušel jsi něco jiného, nebo jen tu svojí !!! Když někomu podáš řízek a nikdy jej nejedl, je unešen!!. Proč to píši? Pro tu Tvojí agresivitu !!! Každý máme svojí chuť a do toho se nesnažím kecat a netvrdím, že to moje je nejlepší.Nedokázal jsi ,že ta Tvoje je ta pravá a kecáš a neraději bys fackoval. Mimochodem mí rodiče pocházejí z Rumunska, kde tyto klobásy běžně dělali v každé rodině a já se to nenaučil!!! Jak je to možné ????Ale ani ta moje nemusí být ta pravá, že ?I když se blížím . Přibrzdi v úsudcích. Tu tvojí klobásu si udělám , to mi věř. Milan P.

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    Meszarosovabolya: len že to má daleko od čabajky :D

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    danka: ten recept neni čabajska klobása ked chceš vedieť historiu musíš poznať historiu Dolnozemských Slovákov v Čabe http://www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/166-historia3-historia3/551-viac-dni-ako-klobas-platilo-v-rodine-ronika

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    toto neni čabajka ale paródia na čabajskú klobású :-//

    VeŠ: to neni čabajka som Slovák s Bekešskej čabi to je parodia na našu klobásu a urážka predkov :-// to to je recept na našu Čabajskú klbásu už po stáročia to čo je tam hore písane je chujovina toto je na originál čabajku recept: Na 10 kg mäsa zo všetkých častí ošípanej, ale nie veľmi mastného, zamiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli, 3 dkg cesnaku 2 dkg rasce. Nikdy sa nedávalo korenie ani sanitra ani cukrová múčka kdo ten to recept nazval čabajskou klobásou si zaslúži prefackať:-// . Do Čabajskej klobásy idelen čisté mäso paprika soľ rasca cesnak nič iné :-!

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Paja: Dusičnan se sám postupně přeměňuje na dusitan a je zcela jedno, co z těchto dvou dobrot použijete. U dusitanů- což je třeba Praganda, se ale tím, že už to rovnou dusitan je, výrazně zkracuje doba nakládání. V případě dusičnanů-sanytr- přidáváme cukr.
    Já používám na nakládání většinou jen sůl, udím jen 6 hodin, pak ještě 6 h horkovzduch a holt mrazím. Znalci tvrdí, že je to zločin, ale zatím si ještě žádný z nich ničeho nevšiml, ani u dál tepelně zpracovaných výrobků- párky, špekáčky, uzené, pancetty, slanina, ani u klobás, podávaných " zasyrova". Pragandu přidávám jen do sušených klobás a salámu, ale ty se dělají minimálně. A " hovadzinka " je u čabajky hovadina.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: ani proti hmyzu u nás to nefunguje...molice a mšice sa veselo pásli na afrikánkach...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ela: Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to nefunguje. :-)

    Odpovědět

  • Ela Ela(neregistrovaná)

    Navir: Dobrý večer.Poházejte při sadbě semenem afrikánu.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: domácí čabajská klobása čabajka recept domácí čabajka recept na pravou čabajku čabajská klobása domácí výroba recept na cabajskou klobasu recept na čabajku domaci cabajka recept recept na cabajky domácí čabajky recept na domácí maďarské klobásy madarska cabajka recept prava madarska cabajka domácí slovenské klobásy cabajka klobásy recepty recept na domácí slovenské klobásy čabajky recept maďarské klobásy čabajky recept na klobásy