Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

Meszarosovabolya Kuchařka: Meszarosovabol…

1 dávka Vepřové maso 30 názorů

Suroviny

10 000 g vepřové plece
10 g mletého kmínu
270 g soli
5 g sanitry
10 g cukru moučka
50 g mletého černého koření
80 g česneku
70 g mleté červené papriky sladké
20 g mleté červené papriky pálivé
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mäso zomelieme na kotúči s veľkými otvormi do vhodnej nádoby - koryta. Pommleté koreniny, prelisovaný cesnak, soľ, sanitru, práškový cukor pridáme k mäsu a riadne spracujeme. Klobásovú hmotu na tesno naplníme do čriev a párujeme na nami zvolenú dlžku.

  2. Klobásy údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste.

Poznámka

Zdroj: našla som na madarskom webe o zabíjačkách. Ja sama som ich nerobila, nemôžem poslúžiť fotografiou. Recept som vložila, lebo sa blíži čas zabíjačiek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 000 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čabajská klobása - "Csabai kolbász"

  • Miroslav 226 Miroslav 226

    kirkis: zdravím, můžete prosím dopsat recept(myslím následné uzení) Děkuji a přeji příjemný den.

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    kirkis: Tak podívej Ty znalče. Nepopírám, že máš kus pravdy. Promiň tykání, ale jsme soukmenovci (jsem rodilý Bratislavák) i když žiji v Čecháh a je mi 72 let. Již nejméně 40 let se snažím vyrobit "ČABAJKU", jakou otec vozil z Maďarska a kterou i sám vyráběl.Zatím jsem vyzkoušel nezpočet receptu a stále to není to pravé. Jak Ty můžeš tvrdit že je ta Tvá ˇ"Čabajka " ta pravá.Proto, že jste jinou doma nedělali??? Příklad: vyzkoušel jsi něco jiného, nebo jen tu svojí !!! Když někomu podáš řízek a nikdy jej nejedl, je unešen!!. Proč to píši? Pro tu Tvojí agresivitu !!! Každý máme svojí chuť a do toho se nesnažím kecat a netvrdím, že to moje je nejlepší.Nedokázal jsi ,že ta Tvoje je ta pravá a kecáš a neraději bys fackoval. Mimochodem mí rodiče pocházejí z Rumunska, kde tyto klobásy běžně dělali v každé rodině a já se to nenaučil!!! Jak je to možné ????Ale ani ta moje nemusí být ta pravá, že ?I když se blížím . Přibrzdi v úsudcích. Tu tvojí klobásu si udělám , to mi věř. Milan P.

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    Meszarosovabolya: len že to má daleko od čabajky :D

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    danka: ten recept neni čabajska klobása ked chceš vedieť historiu musíš poznať historiu Dolnozemských Slovákov v Čabe http://www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/166-historia3-historia3/551-viac-dni-ako-klobas-platilo-v-rodine-ronika

    Odpovědět

  • kirkis kirkis

    toto neni čabajka ale paródia na čabajskú klobású :-//

    VeŠ: to neni čabajka som Slovák s Bekešskej čabi to je parodia na našu klobásu a urážka predkov :-// to to je recept na našu Čabajskú klbásu už po stáročia to čo je tam hore písane je chujovina toto je na originál čabajku recept: Na 10 kg mäsa zo všetkých častí ošípanej, ale nie veľmi mastného, zamiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli, 3 dkg cesnaku 2 dkg rasce. Nikdy sa nedávalo korenie ani sanitra ani cukrová múčka kdo ten to recept nazval čabajskou klobásou si zaslúži prefackať:-// . Do Čabajskej klobásy idelen čisté mäso paprika soľ rasca cesnak nič iné :-!

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    Paja: Dusičnan se sám postupně přeměňuje na dusitan a je zcela jedno, co z těchto dvou dobrot použijete. U dusitanů- což je třeba Praganda, se ale tím, že už to rovnou dusitan je, výrazně zkracuje doba nakládání. V případě dusičnanů-sanytr- přidáváme cukr.
    Já používám na nakládání většinou jen sůl, udím jen 6 hodin, pak ještě 6 h horkovzduch a holt mrazím. Znalci tvrdí, že je to zločin, ale zatím si ještě žádný z nich ničeho nevšiml, ani u dál tepelně zpracovaných výrobků- párky, špekáčky, uzené, pancetty, slanina, ani u klobás, podávaných " zasyrova". Pragandu přidávám jen do sušených klobás a salámu, ale ty se dělají minimálně. A " hovadzinka " je u čabajky hovadina.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: ani proti hmyzu u nás to nefunguje...molice a mšice sa veselo pásli na afrikánkach...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ela: Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to nefunguje. :-)

    Odpovědět

  • Ela Ela(neregistrovaná)

    Navir: Dobrý večer.Poházejte při sadbě semenem afrikánu.

    Odpovědět

  • Navir Navir

    A ještě poznámka k tomu BIO. Pěstujete někdo brambory? Doma, na zahrádce? Tak jistě víte, co to je sbírat mandelinku v malém... pro sebe... Může mně někdo vysvětlit, jak zlikvidovat mandelinku BIO ve velkém? Pro brambory na velkoprodej?

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Milan P.: Moje řeč. Dneska už je snad každý schopen si vygooglovat co je co a pokud si chce do polévky přidat masox, tak si ho tam prostě přidá a ty výkřiky tady (nebo i jinde) o škodlivosti jsou úsměvné, protože se o tom ví, všude píše, všichni to vědí, TAKŽE: kdo chce si dochucovadlo dá, kdo nechce nedá, ale těch keců kol a kolem je habakuk a vcelku zbytečné. Prostě dám, nebo prostě nedám, ale kecat a kecat až do bezvědomí je naprosto zbytečné, zejména od odpůrců. Jejich výkřiky: PROBOHA, TO SNAD NE! jsou na palici, protože by nesměli jíst nic jiného než plody ze své biozahrady a biochovu. Podotýkám: ZE SVÉHO! Protože nikdo nikde vám nezaručí bezúhonnost potravin z BIO chovů :-8 A mezi námi - buďme rádi, že máme co jíst...

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Víte, já žasnu nad znalosti lidí . Přesně vědí co do čeho nedávat. Jen "trotl by tam dával " glutamany a podobné karcinogenní srač... , ale vůbec jim nevadí , že je to v 99 masných výrobcích ze 100 i v té nejdražší šunce a v sýrech všeho druhu , v jogurtech, v koření do polívek jako zvýrazňovač chuti a podobně. Jsou to určitá Éčka !!! A´t si dá , kdo chce a kolik chce.Každého věc,ale proč tak agresivní vyjadřování ??? Tak to tam nedám !!!Proč ale napadat.
    Zdraví Milan P.

    Odpovědět

  • Paja Paja(neregistrovaná)

    Vážení, nezlobte se na mě, ale jenom úplný trotl bude přidávat sanytr do domácích klobás. Pokud je budu doma dělat tak právě proto aby tam třeba karcinogenní sajrajt nebyl a pokud někomu vadí, že by to tak dlouho nevydrželi, tak jich udělejte míň a včas je sežerte :-) Pro šťourali - dusičnan sám o sobě karcinogen není, ale dusitan už bohužel jo a v těle nám ten dusičnan nějak zapracuje a ...

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    danka: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/szlovakok/a_magyarorszagi_szlovakok_neprajza_1979/pages/005_cabianska_klobasa.htm

    Odpovědět

  • sules sules

    ...dobrý den...vážně je nutné udit tři dny ? čabajku jsem ještě nezkoušel, ale klasické klobásky mi stačí tak kolem šesti hodin...ale jsem v tom teprve na začátku ...zatím jsem udil jen maso ...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: domácí čabajská klobása domácí čabajka recept na pravou čabajku čabajka recept recept na cabajskou klobasu čabajská klobása domácí výroba recept na čabajku recept na cabajky domaci cabajka recept recept na domácí maďarské klobásy domácí čabajky madarska cabajka recept prava madarska cabajka domácí slovenské klobásy klobásy recepty recept na domácí slovenské klobásy cabajka čabajky recept slovenske klobasy prava cabajka

Zapomněl/a jsem heslo