

Čabajská klobása - "Csabai kolbász"
Suroviny 1 dávka
- 10 000 g vepřové plece
- 10 g mletého kmínu
- 270 g soli
- 5 g sanitru
- 10 g cukru moučka
- 50 g mletého pepře
- 80 g česneku
- 70 g mleté červené papriky sladké
- 20 g mleté červené papriky pálivé
Postup přípravy receptu
Mäso zomelieme na kotúči s veľkými otvormi do vhodnej nádoby - koryta. Pommleté koreniny, prelisovaný cesnak, soľ, sanitru, práškový cukor pridáme k mäsu a riadne spracujeme. Klobásovú hmotu na tesno naplníme do čriev a párujeme na nami zvolenú dlžku.
Klobásy údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: našla som na madarskom webe o zabíjačkách. Ja sama som ich nerobila, nemôžem poslúžiť fotografiou. Recept som vložila, lebo sa blíži čas zabíjačiek.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čabajská klobása - "Csabai kolbász"
-
kirkis: ..sice po dvou letech ale odpovědi jsem se dočkal,a děkuji,již takto udim jak klobásy tak maso, díky ????
-
Miroslav 226: Údenie studeným dymom
Pri studenom údení by nemala byť teplota dymu väčšia ako 25°C. Tento typ údenia si vyžaduje pomerne dlhú dobu – 2 až 5 dní, ale má silné konzervačné účinky. Konzervačné látky dymu preniknú hlboko do mäsa. Uplatňuje sa aj silné vysušenie mäsa, pričom straty na hmotnosti mäsa bývajú aj okolo 35 %. Výrobky, ktoré sa údili studeným dymom sú veľmi trvanlivé. -
Miroslav 226: Na 10 kg zmesi mäsa dobre rozmiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli 2,5 dkg cesnaku a 2,5 dkg rasce
-
Milan P.: Ty si rodený Bratislavčan ale ja som pôvodom Slovák s dolnej zeme so Sarvašu oblasť Bekešska Čaba tak asi presne viem ako sa unás robia klobásy a čo sa do nich dáva tak nehraj sa na múdreho nikdy sa do čabajky nedával cukor ani rýchlo soľ sanitra a už vôbec nie čierne korenie
-
kirkis: Zdravím Vás. Náhodně jsem narazil na Váš komentář a musím souhlasit s tím co jste co jste napsal. Moje babička a můj děda pocházeli z Mezőberény a po válce se přestěhovali zpět na slovensko. Zvyky a tradice si samozřejmě přivezli sebou a tak se u nás dělali čabajky, hůrky, žobrácká kaša s kukuricou, krev na cibulce s bramborem atd.
-
Tehát Čabajskáig a bratwurst elég messze van, és a kínos 10000g is hülye.
-
kirkis: zdravím, můžete prosím dopsat recept(myslím následné uzení) Děkuji a přeji příjemný den.
-
kirkis: Tak podívej Ty znalče. Nepopírám, že máš kus pravdy. Promiň tykání, ale jsme soukmenovci (jsem rodilý Bratislavák) i když žiji v Čecháh a je mi 72 let. Již nejméně 40 let se snažím vyrobit "ČABAJKU", jakou otec vozil z Maďarska a kterou i sám vyráběl.Zatím jsem vyzkoušel nezpočet receptu a stále to není to pravé. Jak Ty můžeš tvrdit že je ta Tvá ˇ"Čabajka " ta pravá.Proto, že jste jinou doma nedělali??? Příklad: vyzkoušel jsi něco jiného, nebo jen tu svojí !!! Když někomu podáš řízek a nikdy jej nejedl, je unešen!!. Proč to píši? Pro tu Tvojí agresivitu !!! Každý máme svojí chuť a do toho se nesnažím kecat a netvrdím, že to moje je nejlepší.Nedokázal jsi ,že ta Tvoje je ta pravá a kecáš a neraději bys fackoval. Mimochodem mí rodiče pocházejí z Rumunska, kde tyto klobásy běžně dělali v každé rodině a já se to nenaučil!!! Jak je to možné ????Ale ani ta moje nemusí být ta pravá, že ?I když se blížím . Přibrzdi v úsudcích. Tu tvojí klobásu si udělám , to mi věř. Milan P.
-
Meszarosovabolya: len že to má daleko od čabajky :D
-
danka: ten recept neni čabajska klobása ked chceš vedieť historiu musíš poznať historiu Dolnozemských Slovákov v Čabe http://www.oslovma.hu/index.php/sk/historia/166-historia3-historia3/551-viac-dni-ako-klobas-platilo-v-rodine-ronika
-
toto neni čabajka ale paródia na čabajskú klobású
VeŠ: to neni čabajka som Slovák s Bekešskej čabi to je parodia na našu klobásu a urážka predkovto to je recept na našu Čabajskú klbásu už po stáročia to čo je tam hore písane je chujovina toto je na originál čabajku recept: Na 10 kg mäsa zo všetkých častí ošípanej, ale nie veľmi mastného, zamiešať 20 dkg sladkej papriky, 5 dkg štipľavej papriky, 20 dkg soli, 3 dkg cesnaku 2 dkg rasce. Nikdy sa nedávalo korenie ani sanitra ani cukrová múčka kdo ten to recept nazval čabajskou klobásou si zaslúži prefackať
. Do Čabajskej klobásy idelen čisté mäso paprika soľ rasca cesnak nič iné
-
Paja: Dusičnan se sám postupně přeměňuje na dusitan a je zcela jedno, co z těchto dvou dobrot použijete. U dusitanů- což je třeba Praganda, se ale tím, že už to rovnou dusitan je, výrazně zkracuje doba nakládání. V případě dusičnanů-sanytr- přidáváme cukr.
Já používám na nakládání většinou jen sůl, udím jen 6 hodin, pak ještě 6 h horkovzduch a holt mrazím. Znalci tvrdí, že je to zločin, ale zatím si ještě žádný z nich ničeho nevšiml, ani u dál tepelně zpracovaných výrobků- párky, špekáčky, uzené, pancetty, slanina, ani u klobás, podávaných " zasyrova". Pragandu přidávám jen do sušených klobás a salámu, ale ty se dělají minimálně. A " hovadzinka " je u čabajky hovadina. -
tejaja: ani proti hmyzu u nás to nefunguje...molice a mšice sa veselo pásli na afrikánkach...
-
Ela: Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to nefunguje.
-
Navir: Dobrý večer.Poházejte při sadbě semenem afrikánu.