Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marokánky v sobě spojují sladkost sušeného ovoce, křupavost ořechů a hebkost čokolády.
Zdroj: Toprecepty

Přemýšlíte, jestli neupéct ještě nějaký další druh cukroví? Problematiku nedostatečných zásob hravě vyřeší marokánky. Jejich příprava nezabere moc času, použijete do nich zbylé suroviny, které jste nevyužili při pečení jiných druhů cukroví a navíc je zvládnete udělat i na poslední chvíli.

Inspirace v arabské kuchyni

Marokánky jsou cukroví, které vám alespoň částečně vnese na sváteční stůl kouzlo Orientu. Z Maroka sice toto cukroví přímo nepochází, jak by se podle názvu mohlo zdát, nicméně jistou inspiraci arabskou kuchyní vysledovat lze. Jejich předobrazem je zřejmě oblíbená marocká cukrovinka mažún, do níž se stejně jako do marokánek dávají ořechy, sušené ovoce a koření. Marokánky se od této arabské sladkosti sice hodně liší, základ je ale podobný. Původ názvu je tak zřejmý. 

Jednoduché placičky v čokoládě

Marokánky mají podobu malých placiček obvykle polomáčených v čokoládové polevě, těsto na ně ale není nutné nijak válet nebo vykrajovat, což značně usnadňuje přípravu cukroví.

Marokánky jsou výjimečné právě specifickým způsobem přípravy – všechny ingredience se totiž nejprve smíchají v hrnci, směs se povaří a teprve pak se kladou na plech malé hromádky. Ty se během pečení roztečou do podoby tenkých placiček, což je výsledná podoba marokánek.

Plné ovoce a oříšků

Cukroví vyniká měkkou a vláčnou, lehce žvýkavou konzistencí. Pokud zvolíte správný recept, není nutné marokánky nechávat dlouho rozležet. Skladujte je v dobře uzavíratelné plechové krabici nebo dóze v chladu, zůstanou hezky měkké – k prolnutí všech chutí jim stačí klidně jen pár dnů. Marokánky by měly hlavně krásně vonět po sušeném ovoci a koření (skořici, zázvoru, kardamomu či muškátovém oříšku), oříšky jim dodávají trochu křupavosti. 

Jejich předností je, že můžete při jejich přípravě experimentovat. Hodí se do nich totiž jakékoliv sušené nebo kandované ovoce. Do českých marokánek se používá obvykle směs kandovaného ovoce, která jim dodá na barevnosti, místo něj ale můžete klidně sáhnout jen po rozinkách, sušených meruňkách nebo datlích, které nasekáte na malé kousky.

Stejné je to s oříšky – i když se do našich marokánek obvykle dávaly arašídy, stejně tak dobře se do nich hodí kešu, mandle nebo pistácie. Marokánky jsou výborným cukrovím i pro ty, kteří to nechtějí o Vánocích přehánět se sladkým – k jejich oslazení totiž úplně postačí použité ovoce. Pokud by vám ale připadalo málo sladké, můžete do těsta přidat cukr nebo med

Jak dlouho péct marokánky?

Při přípravě marokánek je zásadní vytvořit akorát tak hustou hmotu, aby se neroztekly příliš a neslily se na plechu v jednu celistvou placku. Směs zahustí již samotné kousky sušeného či kandovaného ovoce a mleté ořechy, nakonec se ale ještě přidává i trocha mouky nebo škrobu, aby bylo možné na plech nanášet hromádky, které se hned neroztečou.

Směs konzistencí trochu připomíná pudink, měla by být ale hustší. Správně hustou směs poznáte tak, že drží na lžičce a pomalu z ní stéká. 

Směs na marokánky by se také neměla vařit moc dlouho, aby si marokánky udržely svou pružnost. Kromě toho se cukroví nesmí péct při příliš vysoké teplotě – placičkám by měly jen lehce zezlátnout okraje. Pokud se upečou hodně, bývají pak tvrdé a nemají svou typickou vláčnou konzistenci.

Recept na marokánky s pomerančovou kůrou

Pokud marokánky letos zkoušíte poprvé, určitě vám přijde vhod tento recept. Budete potřebovat: 250 ml smetany ke šlehání, 150 g ořechů (nesolené arašídy), 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného), 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 30 g másla, 1 lžíci medu. Dále: čokoládovou polevu, případně trochu nasekaných mandlí na ozdobu. 

  1. Smetanu s cukrem zahřejte v hrnci, pak přidejte med a máslo a provařte na hustou konzistenci.
  2. Dále přidejte mouku, povařte na hustou kaši a vmíchejte zbylé suroviny.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  4. Lžící nanášejte hromádky na pečicí papír a rozetřete je na slabou placku. Pečte ve vyhřáté troubě asi 10–15 minut, až okraje začnou zlátnout.
  5. Vychladlé marokánky zespodu namáčejte nebo potírejte čokoládovou polevou.

Náš tip: Podobné cukroví florentýnky si můžete upéct podle našeho videoreceptu.

 
 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Recepty k tomuto článku