Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční tvarohová štóla: Vláčný moučník s kandovaným ovocem voní máslem, na jazyku se jen rozplývá a božsky chutná
Zdroj: Toprecepty, paniRuzickova

Štóla se obvykle připravuje z kynutého těsta. Co si ale vše zjednodušit a výrazně ušetřit čas? Vyzkoušejte si ji pro změnu připravit z tvarohového těsta a budete příjemně překvapeni její chutí.

Kterou štólu přichystat

Štóla se tradičně se podává během adventu a vánočních svátků obzvláště v německy mluvících zemích. Oblíbili jsme si ji u nás. Je nejen výborná, ale dlouho vydrží. Někomu dokonce chutná více než klasická vánočka. Jde o hutný dezert se spoustou sušeného a kandovaného ovoce a citronové i pomerančové kůry. Lahodná je i díky ořechům. Štóla je provoněná kořením a někdy v ní můžeme najít i kousky marcipánu. Po upečení se dezert potírá máslem a nanáší se na něj vrstva moučkového cukru. 

Původně se pekla hlavně kynutá štóla, kterou je nutno připravit předem. Potřebuje totiž rozležet 2 až 3 týdny v chladnu. Nyní je velmi oblíbená tvarohová štóla, kterou připravujeme z tvarohu, je rychlá a odležení není nutné.

Kde se vzala štóla

Štóla vypadá podobně jako vánočka. Má podobu novorozeného Ježíška zabaleného do peřinky. Nejznámější je pověstná drážďanská štóla, která má pevně stanovené standardy receptury a vyrábí se tradičním způsobem. V Drážďanech se pekla už od 14. století, časem se ale složení měnilo. Až na počátku 20. století se receptura ustálila. Vznikly různé varianty, jako například vídeňská, krušnohorská, lužická apod. Drážďanská štóla má svou ochrannou známku s přísnými pravidly. Péct se může pouze v Drážďanech a blízkém okolí. Slavnost štóly se tam koná vždy v sobotu před druhou adventní nedělí.

Z čeho se připravuje tvarohová štóla

Základem tvarohové štóly je samozřejmě tvaroh. Dále nechybí mouka. Obvykle hladká, méně často polohrubá mouka. Přidává se i máslo, vejce. Nadýchanosti pomůžeme kypřicím práškem. Do moučníku patří rozinky, ideálně provoněné rumem (necháme je alespoň hodinu v hrnku zalité rumem).

Potřebujeme i ořechy. Obvykle to bývají mandle nebo vlašské ořechy. Přidává se kandované ovoce a kůra z citronu, případně pomeranče. Jak už bylo zmíněno, dovnitř štóly se někdy dává váleček nebo kousky marcipánu. Někdy se štóla během pečení několikrát potírá máslem.

Důležité je po upečení nanést na moučník další nátěr másla a hutně ho zasypat moučkovým cukrem.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit jednoduchou tvarohovou štólu

Na přípravu těsta pro štólu si přichystejte: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 150 g tuku (máslo nebo hera), 150 g cukru nebo sladidla, 100 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 g zakysané smetany 100 g mandlí, 250 g tvarohu, 1 lžička citronové kůry a špetka soli. Na povrch: 100 g rozpuštěného másla a cukr moučka.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte tuk, tvaroh, rozklepněte vejce, přisypte cukr, přilijte smetanu a špetku soli. Ze směsi vypracujte těsto. Na závěr do něj zapracujte kůru, rozinky a celé mandle. Těsto znovu propracujte, a poté vyválejte. V polovině po délce ho přehněte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Plech dejte do trouby a pečte asi 35 minut. Jestli je štóla upečená vyzkoušejte pomocí špejle. Po vytažení z těsta musí zůstat suchá bez zbytků těsta. Pak můžete štólu vyndat. Rozpusťte máslo a právě vytaženou štólu s ním potřete a silně pocukrujte moučkovým cukrem.

Jak skladovat štólu

Štólu můžete většinou ihned jíst. Pokud ji chcete uchovat na další dny, vychladlou štólu zabalte do alobalu, vložte do igelitového (mikrotenového) sáčku a uložte do chladu, bude lahodnější. Po dvou dnech bude ještě chutnější.

Náš tip: Připravte si vánoční tvarohovou štólu podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více