Vánoční tvarohová štóla: Vláčný moučník s kandovaným ovocem voní máslem, na jazyku se jen rozplývá a božsky chutná
5. 12. 2023 Vaření
Štóla se obvykle připravuje z kynutého těsta. Co si ale vše zjednodušit a výrazně ušetřit čas? Vyzkoušejte si ji pro změnu připravit z tvarohového těsta a budete příjemně překvapeni její chutí.
Kterou štólu přichystat
Štóla se tradičně se podává během adventu a vánočních svátků obzvláště v německy mluvících zemích. Oblíbili jsme si ji u nás. Je nejen výborná, ale dlouho vydrží. Někomu dokonce chutná více než klasická vánočka. Jde o hutný dezert se spoustou sušeného a kandovaného ovoce a citronové i pomerančové kůry. Lahodná je i díky ořechům. Štóla je provoněná kořením a někdy v ní můžeme najít i kousky marcipánu. Po upečení se dezert potírá máslem a nanáší se na něj vrstva moučkového cukru.
Původně se pekla hlavně kynutá štóla, kterou je nutno připravit předem. Potřebuje totiž rozležet 2 až 3 týdny v chladnu. Nyní je velmi oblíbená tvarohová štóla, kterou připravujeme z tvarohu, je rychlá a odležení není nutné.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala štóla
Štóla vypadá podobně jako vánočka. Má podobu novorozeného Ježíška zabaleného do peřinky. Nejznámější je pověstná drážďanská štóla, která má pevně stanovené standardy receptury a vyrábí se tradičním způsobem. V Drážďanech se pekla už od 14. století, časem se ale složení měnilo. Až na počátku 20. století se receptura ustálila. Vznikly různé varianty, jako například vídeňská, krušnohorská, lužická apod. Drážďanská štóla má svou ochrannou známku s přísnými pravidly. Péct se může pouze v Drážďanech a blízkém okolí. Slavnost štóly se tam koná vždy v sobotu před druhou adventní nedělí.
Z čeho se připravuje tvarohová štóla
Základem tvarohové štóly je samozřejmě tvaroh. Dále nechybí mouka. Obvykle hladká, méně často polohrubá mouka. Přidává se i máslo, vejce. Nadýchanosti pomůžeme kypřicím práškem. Do moučníku patří rozinky, ideálně provoněné rumem (necháme je alespoň hodinu v hrnku zalité rumem).
Potřebujeme i ořechy. Obvykle to bývají mandle nebo vlašské ořechy. Přidává se kandované ovoce a kůra z citronu, případně pomeranče. Jak už bylo zmíněno, dovnitř štóly se někdy dává váleček nebo kousky marcipánu. Někdy se štóla během pečení několikrát potírá máslem.
Důležité je po upečení nanést na moučník další nátěr másla a hutně ho zasypat moučkovým cukrem.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit jednoduchou tvarohovou štólu
Na přípravu těsta pro štólu si přichystejte: 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 150 g tuku (máslo nebo hera), 150 g cukru nebo sladidla, 100 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 g zakysané smetany 100 g mandlí, 250 g tvarohu, 1 lžička citronové kůry a špetka soli. Na povrch: 100 g rozpuštěného másla a cukr moučka.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte tuk, tvaroh, rozklepněte vejce, přisypte cukr, přilijte smetanu a špetku soli. Ze směsi vypracujte těsto. Na závěr do něj zapracujte kůru, rozinky a celé mandle. Těsto znovu propracujte, a poté vyválejte. V polovině po délce ho přehněte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Plech dejte do trouby a pečte asi 35 minut. Jestli je štóla upečená vyzkoušejte pomocí špejle. Po vytažení z těsta musí zůstat suchá bez zbytků těsta. Pak můžete štólu vyndat. Rozpusťte máslo a právě vytaženou štólu s ním potřete a silně pocukrujte moučkovým cukrem.
Jak skladovat štólu
Štólu můžete většinou ihned jíst. Pokud ji chcete uchovat na další dny, vychladlou štólu zabalte do alobalu, vložte do igelitového (mikrotenového) sáčku a uložte do chladu, bude lahodnější. Po dvou dnech bude ještě chutnější.
Náš tip: Připravte si vánoční tvarohovou štólu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční štóla: Německý symbol Vánoc pochází z Drážďan, ta pravá drážďanská je s kandovaným ovocem a voní máslem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velký kalendář vánočního pečení 2023: Kdy zadělat na perníčky, kdy na linecké a kdy začít plnit a zdobit? Poradí přehledný plán